TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kolon kanserinde farkındalık sunumu

Kansere karşı başarılı bilinçlendirme faaliyetleri yürüten Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği’nde, ‘Kolon Kanseri Farkındalık Ayı’ çerçevesinde bilgilendirici bir seminer düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2018 07:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kolon kanserinde farkındalık sunumu

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Kansere karşı verdiği başarılı mücadelelere tanınan Kanserle Mücadele Derneği, Kolon Kanseri Farkındalık Ayı’nda bilgilendirici bir seminer düzenledi. Semineri, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) doktorlarından Derya Çetin’in verdi. Kolon kanserinin diğer kanserlerde olduğu gibi büyüyene kadar herhangi bir belirti vermediğine dikkat çeken Dr. Derya Çetin, seminere katılan dinleyicilere önemli bilgiler aktardı.

“AİLEDE KOLON KANSERİ VARSA DİKKAT”

Kolon kanserinde belirtiler gelişmeden önce kişinin kanser için taranması gerektiğini ifade eden Derya Çetin, “Poliplerin ve kanserin erken tanınmasında yardımcı olur. Poliplerin erkenden tanınıp çıkartılması, kolorektal kanseri önleyebilir. Erken tanı konulduğunda, kolorektal kanserin tedavisi daha etkin olabilir. Bu nedenle, 50 yaş üstündeki kişiler izlenmeli ve kolorektal kanser için artmış riski olan kişiler daha erken tarama programına alınmalıdır. Taramada ülkemizde ‘gaitada gizli kan testi’ uygulanmakta ve bu testi 50-70 yaş arasındaki herkesin 2 yılda bir yaptırması önerilmektedir” ifadelerini kullandı. Kolon kanserinde yaş, yanlış beslenme ve sigara tüketiminin başlıca risk faktörleri olduğunu da söyleyen Dr. Derya Çetin, “Aile bireylerinden birinci ve ikinci derece akrabalarda kolon kanseri tespit edilmişse mutlaka o aile bireylerinin kolon kanseri riski açısından taranması, takibe alınması gerekir” dedi.

GİZLİ KAN TESTİYLE KANSER TEŞHİSİ

Kanserin erken teşhisinde yeni yöntemlerin olduğuna vurgu yapan Dr. Derya Çetin, “Dışkıda gizli kan saptanıp kolonoskopi yapılan kişilerde henüz kanserleşmemiş polip halindeki tümörler tespit edilerek kanser gelişmesi önlenebildiği gibi kanser gelişmiş olan olgularda da erken teşhis ile ölüm oranları azaltılmaktadır. Ülkemizde de KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa, kalın bağırsak kanseri taraması gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir şekilde 2 yılda bir yapılmaktadır. 50 yaşından sonra her 10 yılda bir de kolonoskopi önerilmektedir” diye konuştu.

POLİPLERDE KANSER RİSKİ

Dr. Derya Çetin, bağırsakta büyüyen ve et benine benzeyen dokulara ‘polip’ dendiğini, bunlardan bazılarının da zamanla kanser riski taşıdığını söyledi. Tespit edilen poliplerin mutlaka temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, “Bağırsaktaki poliplerin, sayısına, büyüklüğüne ve türüne göre belirli aralıklarla tarama programına alınarak, kontrol altında tutulması gerekir. Kanser hastalığına karşı mücadelede erken teşhis dolayısıyla kanser taramalarının çok önemli olduğunu belirterek, halkımızı ücretsiz olarak taramalarını yaptırabilecekleri KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi), Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerimize bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ERKEN TEŞVİS VURGUSU

Kanserin yaşadığımız yüzyılda hayatın acı bir gerçeği olduğuna dikkat çeken Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz, “Türkiye’de her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Hayatın her alanında var olan kanserojen maddeler; insanları ister istemez korkutuyor ve tedbirli yaşamaya yöneltiyor. Kolon kanserinin, son zamanlarda gastroentoroloji alanındaki endoskopik işlemlerde teknik ve cihaz açısından gelişmeler erken kanserlerin ameliyata gerek kalmadan endoskopik yöntemlerle çıkartılabilmesine imkanı veriyor. Bu yöntem, dünyada ve ülkemizde oldukça revaçta olan ve başarılı bir şekilde uygulanan tedavi yöntemi haline geldi. Ama bu erken evre, yani kalın bağırsak duvarını aşmayan erken kanserler için geçerlidir. Ancak unutulmamalıdır ki kanser, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır” dedi. Dernek yetkililerini bilinçlendirmek amacıyla yapılan kolon kanseri sunumu sonunda Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz ve Dernek Müdürü Dilek Yılmaz, (KETEM) Dr. Derya Çetin ve Ebe Gül Çalışkan’a teşekkür ederek çiçek ve teşekkür belgesi verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.