TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Komisyon bu kez İzmir’de

Uyuşturucu madde bağımlılığının nedenlerinin ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesi için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu İzmir Kaya Termal Otel’de toplandı. Komisyon Başkanı Yılmaz Tezcan, Türkiye’nin hedef kavşak haline geldiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2018 07:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Komisyon bu  kez İzmir’de

SULTAN GÜMÜŞ

TBMM’deki 4 siyasi partinin oybirliği ile kurulan Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu, bu kez İzmir’de buluştu.  İzmir Kaya Termal Otel’de düzenlenen toplantıda; Komisyon Başkanı Ak Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, Başkan Vekili Kerem Ali Sürekli, Sözcü Gökçen Özdoğan Enç (Antalya), Katip Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt (Çorum), komisyon üyelerinden; Murat Emir (Ankara), Ahmet Selim Yurdakul (Antalya), Akif Ekici (Gaziantep), Mehmet Emin Adıyaman (Iğdır), İlhan Cihaner (İstanbul), Mustafa Hilmi Dülger (Kilis), Mustafa Şükrü Nazlı (Kütahya) ve Alim Tunç (Uşak) yer aldı. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ve diğer kamu kurumlarının yöneticileri de toplantıya davet edilen isimler arasındaydı. Özellikle de gençleri madde bağımlılığından kurtarmak için kurulan komisyon birçok şehirde toplanıyor ve çözüm önerilerini akademisyenleri de dahil ederek rapor haline getiriyor. Son yıllarda daha fazla artış gösteren madde bağımlılığı için ellerinden gelen tüm çabayı sarf edeceklerini söyleyen komisyon üyeleri, ortak kararlar ile ilerleyeceklerini ve Türkiye’de bu soruna tamamen çözüm getirmek için çalışacaklarını vurguladı.

“BİR BEYİN HASTALIĞIDIR”

Konuşmasına başlayan Komisyon Başkanı Yılmaz Tezcan, Türkiye’nin doğudan batıya uyuşturucu transferi noktasında hedef kavşak haline geldiğini belirterek, “Doğudan batıya doğal uyuşturucu maddelerinin, batıdan da sentetik uyuşturucu maddelerinin transferi noktasında Türkiye ciddi bir hedef ve kavşaktır. Uyuşturucu sadece bir ailenin sorunu değil, bir devleti ve tüm insanlığı yakından ilgilendiren bir beyin hastalığıdır” dedi. Madde bağımlılığının sadece uyuşturucu ile ibaret olmadığını, teknoloji bağımlılığının da ciddi bir tehlike oluşturduğunu kaydeden Tezcan, “Komisyonumuz sadece uyuşturucu değil aynı zamanda internet ve teknoloji gibi diğer bağımlılık yapan konularda da çalışmalar ve araştırmalar yapmakta. Gençlerimizi ve neslimizi, uyuşturucu ve diğer bağımlılıklardan korumaya çalışacağız. Türkiye bu noktada çok önemli ve hedef bir ülke konumunda, adeta kavşak bir ülke haline gelmiş. Arz ve talebin engellenmesi noktasında güvenlik güçlerimizin tedbir almasıyla alakalı çalışmalar da yapılıyor. Türkiye gerçekten hedef ülke haline geldi. Doğudan batıya doğal uyuşturucu maddelerinin, batıdan da sentetik uyuşturucu maddelerinin transferi noktasında Türkiye ciddi bir hedef ve kavşaktır” diye konuştu.

“ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ”

Birlik içerisinde sorunu aşacaklarını belirten Tezcan şöyle ekledi: “Son yıllarda özellikle sentetik denilen bir takım uyuşturucu maddelerin çekirdeklerine farklı moleküller maddeler eklenerek yüzlerce yeni ürün ortaya çıkarıldı. Bunlarla mücadele kolay değil, ancak birlik içerisinde bu sorunların üstesinden gelinebilir. Mücadele noktasında multidisipliner bir yapının oluşturularak çalışma sağlanması gerekiyor.” 7’si AK Parti’den, 3’ü CHP’den, biri MHP’den ve biri de HDP’den olmak üzere 12 milletvekilinden oluşan komisyonun 10 Ocak’ta çalışmalarına başladığını, çeşitli toplantılar ve ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyleyen Tezcan, bugüne kadar 14 toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti. Tezcan, “Bu kapsamda Başbakan Yardımcısı ve Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı Recep Akdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 21 akademisyen, bir kamu kurumu temsilcisi, 5 eski kullanıcı, 3 sivil toplum kuruluş temsilcisi, 3 gazeteci, bir belediye başkanı ve Cumhuriyet savcısı olmak üzere 91 kişinin görüşü dikkate alındı” dedi.

“GENÇLİĞİ TEHDİT EDİYOR”

Uyuşturucu madde bağımlılığının yeni nesilleri ve gençliği tehdit eden bir hastalık ve toplumsal bir yara olduğunu vurgulayan İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise, ülkemizdeki uyuşturucu kullanım oranlarının Avrupa’yla kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu ancak 2007’den 2010’a kadar uyuşturucu kullanımı sebebiyle 2 bin 148 vatandaşın hayatını kaybetmesinin bununla mücadelenin önemini ortaya koyduğunu kaydetti. Ayyıldız, BM raporlarına göre dünyada yüzde 95’in üzerinde afyon ve doğal uyuşturucu üretiminin Afganistan’da gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu uyuşturucunun, içinde Türkiye’nin de olduğu üç hat üzerinden sevk edildiğini dile getiren Ayyıldız, Batı’da “sentetik kalnogloit” denilen ilaçların da Hollanda ve Belçika gibi Avrupa Birliği ülkelerinde üretilerek, Türkiye üzerinden Doğu, Orta Doğu ve Arap ülkelerine gönderildiğini anlattı. Ayyıldız, Türkiye’nin iki noktadan da hedef haline getirildiğini belirterek, bunun, terörden daha sıkıntılı ve önemsenmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı.

ARAŞTIRILACAK

Başkan Vekili Kerem Ali Sürekli de sadece uyuşturucu madde bağımlılığını değil, internet ve teknoloji bağımlılığıyla ilgili de bir başlık açacaklarına dikkati çekerek şöyle konuşmaya başladı: “Maalesef bugün günde 6 saatten fazla teknolojiyle, cep telefonuyla, bilgisayarla uğraşan insanların bağımlı olduğuyla ilgili bilim adamlarının çalışmaları var. Çocuklarımızın, gerek oyun bağımlılığı gerekse de internet ve teknoloji bağımlılığından bir hastalık olarak düşündüğümüzde onların da mutlaka tedavi edilmesi, kurtarılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bugüne kadar gerek TBMM’de gerekse hükümet olarak bütün bağımlılık türlerinin engellenmesi ve alınacak tedbirlerin ortaya konması noktasında desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Burada sadece bir birey değil toplum, devlet, kurumlar ve sivil toplum kuruluşları olarak çok ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor.” Sivil toplum kuruluşlarının bu mücadele içinde rollerinin artırılmasını ve kapasitelerin geliştirilmesini önemsediklerine dikkati çeken Kerem Ali Sürekli, “Dünyayı da bu anlamda çok detaylı inceledik. Sivil toplumun aktif rol aldığı ülkelerde bu mücadelenin gerçekten daha farklı ele alındığını ve iyi noktalara gittiğini söylemek mümkün. Bu anlamda buradan hayırlı sonuçlar çıkmasını ve sivil toplum kuruluşu katılımının daha da önceliklendirilmesine ilişkin bir kanaat oluşmasını önemsiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından sunumlarını yapmaya başlayan Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serap Akgür ile Prof. Dr. Ali Saffet Gönül oldukça yol gösterici anlatımlarda bulundu. İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın da mesleğindeki tecrübelerden yola çıkarak akademisyenlerin sunumuna destekleyici örnekler verdi. Böylece kamu yöneticilerinin uyuşturucu madde konularında yaptıkları çalışmalar ve beklentiler komisyona aktarılmış oldu. Yapılan çalışmalar ve görüşmeler neticesinde hazırlanan rapor ise Meclis Başkanlığına sunulacak, TBMM üyeleri ve kamuoyuyla paylaşılacak. İstişare toplantısının ardından komisyon üyeleri, İzmir Valiliği ile diğer resmi kurumlarını ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.