TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Komisyon düştü esnaf mutlu oldu

Kafe ve restoranların yemek kartlarındaki yüksek komisyon oranlarına yönelik şikayetleri karşılık buldu. Bakanlığın yeni yönetmeliğine göre yemek kartı hizmeti veren kuruluşların uygulayacağı komisyon oranı yüzde 6’yı geçemeyecek

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2018 08:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Komisyon düştü esnaf mutlu oldu

KENAN YEŞİL

Yüksek komisyon oranları ve ödeme süreleri nedeniyle uzun süredir tartışma konusu olan ‘yemek kartları’ sorunu çözüme kavuşuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre yemek kartı hizmeti veren kuruluşların uygulayacağı komisyon oranı yüzde 6’yı geçemeyecek. Kafe ve restoranların yemek kartlarındaki yüksek komisyon oranlarına yönelik şikayetlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye ileten İzmir oda başkanlarının girişimleri ise Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile karşılık bulmuş oldu.

YÜKSEK KOMİSYON ORANLARI İŞLETMELERİ ZORLUYORDU

Geçtiğimiz hafta Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yi ziyaret eden İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mahmut Özgener ve beraberindeki heyet yemek kartlarındaki yüksek komisyon oranı sorunu dile getirmişti. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden dolayı memnun olduklarını dile getiren Özgener, Bakan Tüfenkci ile yaptıkları görüşmede sektörlerin sorunlarını tek tek anlattıklarını belirterek, “Sorunlarımızdan biri de yemek kartlarından alınan yüksek komisyon oranlarıydı. Yemek kartları ile hizmet sunmak da yiyecek içecek sektöründeki işletmeler için bir alternatif değil neredeyse bir zorunluluk halinde gelmiş durumda. Ancak, yüksek komisyon oranları işletmeleri zorluyordu” diye konuştu.

GÖRÜŞLERİMİZ DİKKATE ALINDI

Yönetmelik ile uzun süredir süren büyük bir haksızlığın önüne geçildiğini kaydeden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın taslak aşamasında İESOB’den görüş istediğini hatırlatarak, yayınlanan yönetmelikte düşüncelerinin ve beklentilerinin yer verilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Yönetmeliğin lokantacı ve büfeci esnafı başta olmak üzere gıda işi ile uğraşan, gıda mamülü üreten ve satan tüm esnaf sanatkarları rahatlatacağını kaydeden İESOB Başkanı Mutlu, “Yönetmeliğin hazırlık aşamasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görüşümüzü istemişti. Biz de daha önce birliğimizi ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanımız sayın Bülent Tüfenkci’ye ve İzmir’deki Esnaf Buluşması’nda Başbakanımız sayın Binali Yıldırım’a yazılı ve sözlü olarak ilettiğimiz görüşlerimizi bir kez daha bakanlığa ilettik. Gelinen noktada yayınlanan yönetmelikte görüşlerimizin dikkate alındığını görüyoruz. Başta Başbakanımız Binali Yıldırım ve Bakanımız Bülent Tüfenkci olmak üzere yönetmelikte emeği geçen herkese, ağır bir yükten kurtulan esnaf sanatkarlarımız adına teşekkür ediyoruz’ diye konuştu. Yeni yönetmeliğin tüketicilere olumlu yansıyacağını da vurgulayan Mutlu, “Yemek fiyatları düşerken esnafın kar oranları ve iş hacmi artacaktır. Esnafın kazancının artması ekonomik sirkülasyonun hızlanmasına da katkı verecektir” dedi.

TÜKETİCİ VE ESNAFIN LEHİNE

İzmir Birliği’nin yönetmelik taslak halinde iken sunduğu görüşlerde özellikle yüksek komisyon oranlarına ve ödeme sürelerine dikkat çekildiğini hatırlatan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ana hatları ile 3 konu üzerinde yoğunlaşmıştık. Esnafın en fazla zorlandığı konuların başında tahsilatlar geliyordu. Fatura kesim tarihinden itibaren kart şirketlerinin esnafa ödeme süreleri fiiliyatta 60 hatta 90 güne kadar uzayabiliyordu. Perakende yasasındaki, ‘Hızlı tüketim mallarının ödemesi 30 gün içinde yapılır’ hükmünü örnek göstererek, şirketlerin esnafa ödeme sürelerinin 30 günü geçmemesi gerektiğini vurgulamıştık. Bu beklentimiz karşılanmıştır. İşletmenin iş hacmine göre yüzde 8 hatta 12’lere kadar varan komisyon oranlarının artık dayanılmaz hale geldiğini ifade etmiştik. Yönetmelik ile komisyon oranının yüzde 6 olarak öngörülmesi bu sıkıntıyı büyük ölçüde giderecektir. Yönetmeliğin yayınladığı tarihten en geç 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi düşünülüyordu. İESOB, zaten bugüne kadar geçen sürede gıda işindeki esnafın yeterince mağdur olduğuna dikkat çekerek yeni yönetmeliğin en kısa sürede yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtmişti. Netice itibarıyla yönetmeliğin 6 ay sonra, kasım ayı itibarıyla yürürlüğe gireceği açıklanmıştır. Bu şekilde gıda işindeki üyelerimizin yaralarının sarılması için olumlu bir adım atılmıştır.”

ESNAFA CAN SUYU

İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası(İLGO) Başkanı Aykut Yenice, 20 yıldır uğraştıkları komisyon oranının istedikleri düzeye geldiğini söyledi. Mevcut ekonomik koşullarda bu kararın esnaf için bir can suyu olduğunu belirten Aykut Yenice şöyle konuştu: “Komisyon oranının düşürülmesi konusunu 20 yıldır uğraşıyorduk. Yüzde 6’ya indirilmesi ile beklediğimiz bir orana gelmiş oldu. Çünkü yüzde 12’lere çıkan seviyelerde komisyon oranı ile karşı karşıyaydık. Esnafımız için bu ekonomik koşullar içerisinde çok ciddi bir can suyu oldu. Yemek kartları komisyon oranı konusunda isteklerimizi, taleplerimizi dinleyen, duyarlı yaklaşım gösteren başta bakanımız sayın Bülent Tüfenkci başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

SEKTÖR KARARI SEVİNÇLE KARŞILADI

Sorunun çözümü için 42. Restoran, Kafe ve Eğlence Yerleri Meslek Komitesi olarak yoğun şekilde çalıştıklarını belirten İTO Meclis Üyesi Ercan Çelikkaya ise görüşmenin bir hafta sonrasında sonuç almalarının kendilerini hem şaşırttığını hem de sevindirdiğini vurguladı. Restorancıların yemek kartı firmalarına ödediği yüksek komisyon oranlarının sektörü oldukça zor durumda bıraktığını kaydeden Çelikkaya, işletmenin müşterisini korumak isterken ödediği bedelin çok yüksek olduğunu sözlerine ekledi. Sektörün merakla beklediği Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 22 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığını açıklayan Çelikkaya, “Yönetmeliğe göre bundan sonra işletmeler yüzde 6’nın üzerinde komisyon ödemeyecek. Ayrıca komisyon dışında da hiçbir ad altında bedel talep edilemeyecek” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.