TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konumuz: Kadın

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırma Merkezinin düzenlediği panelde, Türk kadınının toplumda ve siyasetteki rolü ele alındı. Panelde konuşan Baro Başkanı Aydın Özcan ise kadına yönelik şiddetin artışına dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2016 08:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Konumuz: Kadın

EMİRCAN IŞILDAK

İzmir Barosu, geçtiğimiz günlerde çeşitli etkinlik ve organizasyonlarla anılan, 5 Aralık Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı Kazanmasının Yıldönümü çerçevesinde kadınlara yönelik bir panel düzenledi. Baronun Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırma Merkezi’nin düzenlediği, “Seçme ve Seçilme Hakkı’ndan Seçilememe Haksızlığına 21. Yüzyılda Türk Kadını” isimli panelde Baro Başkanı Aydın Özcan’ın ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın yanı sıra konuşmacı olarak Devlet eski Bakanı Avukat Zehra Önay Alpago, Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü Kurucu Direktörü Prof.Dr. Şengül Hablemitoğlu ve Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof.Dr. Fevzi Demir konuşmacı olarak yer aldı. Kadın-erkek eşitliğinin ve Türkiye’de kadının siyasette ve istihdamdaki yerinin konuşulduğu panelin moderatörlüğünü ise Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Meltem Kutlu Gürsel üstlendi.

“KADINA ŞİDDETİN ÖNÜNÜ ALAMIYORUZ”

Panelin açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Aydın Özcan, kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekti. Özcan, “Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 82. yılını kutluyoruz. Mustafa Kemal Atatürk öyle öngörülü öyle büyük bir liderdi ki, Türk kadınına 82 yıl önce bu hakkı tanımıştır. Çağdaş medeniyetin beşiği olan birçok ülkeden çok önce tanınmıştır. Kadınlarımız, geçmişten bugüne kurtuluş mücadelesinde gösterdikleri özveri ve katkılarla ne kadar önemli olduklarını ortaya koymuşlardır. Ama maalesef ülkemizde 82 yıl önce Atatürk’ün görmüş olduğu hakları hazmedemeyen insanlarımız var. Buna üzülüyoruz. 1998 yılında ailenin korunmasına dair yasa çıkmasına ve 20 yıldan fazla yıl geçmesine rağmen kadına şiddetin önünü alamıyoruz. Baro olarak bu anlamda yaklaşık 320 gönüllü çalışanımızla kadınlarımıza destek veriyoruz. Büyükşehir ve ilçe belediyelerle şiddetin önüne geçecek önlemleri konuşuyoruz. Gönüllü meslektaşlarımızla birlikte ilçelerin bile en ücra yerlerine gidip kadına şiddeti anlatacağız. Konuşacağız çalışma yapacağız. Kadına şiddet ve çocuğa cinsel istismarda çok büyük artış var. Sivil toplum dernekleriyle bunun önüne geçmek için çalışıyoruz. Bugünkü panelimizin amacı da budur” diye konuştu.

“YAZ SAATİ YÜZÜNDEN ÇOCUKLAR TEHLİKEDE”

“Mecliste kadın vekil sayısı azalıyor. Belediye başkanları azalıyor. Kadın iş hayatından uzaklaşıyor. Bunlarla mücadele etmek zorundayız” diyerek kadınların sosyal yaşamda daha aktif olması gerektiğini ifade eden Özcan, yaz saati uygulamasının da çocuklar için olumsuz sonuçlar doğurduğunu vurgulayarak, “Yaz saati uygulamasıyla hava aydınlanmadan çocuklar okula gidiyor. Çocukların evden çıktıkları saatlerde hava tamamen karanlık oluyor. Bu tehlike oluşturabiliyor. Herkesin durumu yok; servis tutamayan aileler var. Çocuklar sokakta o saatte kimle karşılaşacak belli değil. Bizler batıda böyle düşünüyoruz ama Anadolu’da, taşrada bu durum kızların okula gitmemesine sebep olabiliyor” dedi.

“KADINLAR CESUR OLMALI, SİYASETİ İSTEMELİ”

Baronun davetlisi olarak panele katılan ve kısa bir konuşma yapan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise, “Erkek egemen siyaset yapıyoruz. Siyaset zor, kolay değil. Ancak yapılamaz da değil. Ben bugün burada bir belediye başkanı olarak konuşabiliyorsam bunu laik demokratik hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyum. Kadınlar siyasette daha fazla yer almalı, cesur olmalı” diye konuştu.

KADININ TOPLUMDAKİ ROLÜ ELE ALINDI

Panelistlerden Av.Zehra Önay Alpago dünden bugüne dünyada ve Türkiye'de kadının toplumdaki yerini anlatarak, günümüzde hala kadınların aile içinde, hukuki alanda ve yönetim alanında yeterli sayıda olamadığından bahsetti. Alpago, “Kâğıtlarda yazılan eşitliği değil haklar yönünden eşitliği istiyoruz” diye konuştu. Prof.Dr. Fevzi Demir ve Prof.Dr. Şengül Hablemitoğlu da, kadınların siyasetteki rolünden, kadın seçmenlerin talepleri gibi konulara değindi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.