TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KOSGEB İzmir’de desteği arttırdı

KOSGEB İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı, EBSO’da KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı ve Stratejik Ürün Destek Programı adları altında oluşturulan iki yeni destek programını sanayicilere tanıttı

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2018 07:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
KOSGEB İzmir’de desteği arttırdı

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı ve Stratejik Ürün Destek Programı adları altında oluşturulan iki yeni destek programını önceki gün Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO), sanayicilere tanıttı. Destek programlarını tanıtan KOSGEB İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı, 2017 yılı Kasım ayı verilerine göre KOSGEB tarafından İzmir’de toplamda 88 milyon lira destek verildiğini ve 2017’nin son iki çeyreğinde 2016 yılında verilen desteklere oranla KOSGEB’in İzmir’de vermiş olduğu desteklerin iki buçuk katına çıktığını söyledi

“KÜRESEL REKABET”

İlk olarak Türkiye genelinde KOSGEB’den yararlanan firmalarla ilgili ön bilgi veren KOSGEB İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı, “Türkiye genelinde ön değerlendirme puanını geçen yaklaşık 8 bin 600 tane işletmemiz var. Bu 8 bin 600 işletmemiz içeresinde yaklaşık 500 tanesi de sanayi işletmelerimizin projeleri. Biz geçen hafta bu projelerin puanlanmamalarını İzmir’de bitirdik. Puanların sıralanmasının ardından 2 bin işletmemiz bu desteği kullanmaya hak kazanacak. KOBİGEL üst limiti 1 milyon olan projeden inşallah sizlerde faydalanırsınız” dedi. Son dönemde KOSGEB tarafından açıklanan destek programları hakkında da konuşan Çanakçı, “2008 yılından itibaren artık imalat sanayinde faaliyet gösteren, katma değeri yüksek ürünler üreten Ar-Ge inovasyon çalışması yapan ve çalışmalar sonrası çıkan ürünleri hem ulusal hem de uluslararası pazarda ticarileştirmek isteyen ithal ikamesi sağlamak üzere yani üretimde millileştirme, yerlileştirme politikasına katkı koyacak şekilde ürün üreten sanayicilerimizle küresek bir yolculuğa çıkacak. Bundan sonraki vizyonumuz bu. Biz bu yolculukta sizlerle birlikte yol arkadaşlığı yapmak istiyoruz. Dolayısıyla bu küresel rekabet ortamında sizlerin güçlü bir aktör, oyuncu olabilmeniz için KOSGEB elinden gelen her şeyi yapmaya hazır. Bu destek programının çağrılarının sonucu aslında bunları sizlere yavaş yavaş işaret etmeye başlıyor” şeklinde konuştu.

“KOBİ TANIMI DEĞİŞİYOR”

Katılımcılara KOSGEB hakkında bilgiler sunan Çanakçı, “250’den az personel istihdam eden yıllık bilanço veya net hasılatı 40 milyon TL aşmayan işletmelere KOBİ ölçekli işletmeler diyoruz. Bu KOBİ tanımı önümüzdeki günlerde değişecek. Çünkü biz KOSGEB olarak bir kanun tasarısı hazırladık 40 milyon rakamı 125 milyon liraya kadar çıkacak şu anda bakan beyin önünde. Eğer onaylanır ve kanun değişikliğine gidilirse KOBİ tanımı değişecek. KOBİ’lerin ekonomide ciddi ve yadsınamaz bir payı var. Çünkü Türkiye’deki işletmelerimizin yüzde 99.9’u KOBİ ölçekli işletme” ifadelerini kullandı.

“2018’DE DAHA YÜKSEK”

Son olarak 2017 yılı Kasım ayı verilerine göre Türkiye genelinde KOSGEB veri tabanına kayıtlı 1 milyon 354 bin KOBİ olduğunu belirten Çanakçı, “İzmir’de ise KOSGEB veri tabanına kayıtlı 89 bin tane işletme var. Yıllık desteklenen işletme sayımız Türkiye genelinde 51 bin 260 İzmir’de ise 16 bin. Yıllık destek ödeme tutarı Türkiye genelinde Kasım 2017 itibariyle 841 buçuk milyon lira. İzmir’de ise toplamda 88 milyon liraya kadar destek verdik. Bu desteklerin 48 milyonu destek programı kapsamında 40 milyonu ise sıfır faizle kredi kapsamında verilen destekler. 2018 yılında ise biz bu rakamları daha yüksek seviyelere üç, dört katına çıkarmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.