TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kötülüklere savaş açtılar!

Gültepe’de yaşayan bir grup vatandaş, semtlerinde yaşayan çocuklarının uyuşturucu ve diğer kötü alışkanlara buluaşmamaları için ve onları spora yönlendirmek amacıyla Gültepe Gençlik ve Dayanışma Derneği’ni kurdu

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2017 08:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kötülüklere savaş açtılar!

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden olan ve Türkiye’nin siyasal, sosyal ve sanatsal anlamda değerli şahsiyetleri yetiştiren Gültepe’de oturan vatandaşlar çok önemli bir projeye imza attmak için harekete geçti. Mahalle sakinleri son yıllarda semtin yakınlarında artan uyuşturucu kullanımından çocuklarını uzak tutmak, mahalledeki komşuluk ilişkilerini daha da geliştirmek ve birbirinden yararlı sosyal aktiviteler yapmak için; Gültepe Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kurdu. Mahalle sakinlerinden ve esnaftan oluşan bu örnek projeye Gültepe’de ve civar semtlerden vatandaşlar tarafından yoğun ilgi olduğu gözlendi. Üyeler tarafından, deneğin yakın zamanda açılacağı bilgisi verildi. Özellikle civar bölgelerde sentetik uyuşturucu tehlikesi ile çocuklarının baş başa kalmasından korkan dernek üyeleri, çocukların ağırlıklı spor ve sanat alanında ilgilerini çekerek , çocukların ve genclerin kötü alışkanlıklar kazanmasını engellemek istiyor. Derneğin henüz açılmadan oluşturulan, “Gültepe Gençlik ve Dayanışma Derneği” isimli Facebook hesabından paylaştığı gönderilere binlerce beğeni gelirken, vatandaşlardan alınan bilgilere göre derneğin çok fazla insanın hayatını kurtaracağı ve onları vatanına ve milletine yararlı birer birey haline getireceği bildiriliyor.

“SPOR ÇATISI ALTINDA”

Derneğin kuruluş amacından bahseden Dernek Başkanı Hüseyin Günofan, “Farklı kültürlerde, farklı bölgelerden gelen, burada doğup büyüyen arkadaşlarımız var. Zaman içerisinde maalesef siyasi, bölgesel, yöresel, mezhepsel olarak ayrılmış durumda. Buraya baktığınız zaman çok dernek var ama hepsi şövenizme ya da siyasete dayalı dernekler. Bizim buradaki amacımız burada yaşayan pırıl pırıl gençleri öncelikle spor çatısı altında, daha sonra da farklı branşlarda bir araya getirmek. Dürüst, çalışkan veolgun bireyler yetiştirip onları topluma kazandırmak” diyerek derneğin kuruluş amacına değindi. Derneği kurma fikrine de değinen Başkan Günofan, “Özellikle başkan yardımcımız Metin Çiçek başta olmak üzere, mahallenin gençleri ve abileri İbrahim Bulut, Şevket Çiftçi, Zafer Kanlı, Ugur Sahan, Hüseyin Koşak, Süleyman Arif Güler ve ismini sayamadığım diğer arkadaşlarımızın aralarında sürekli konuştuğu bir şeydi. Bizim gibi yaşça birazdaha büyükağabeylerinden öncülük etmemizi istediler. Bizde onların ricasını kırmadık ve bu şekilde birlik ve beraberliğimiz oluştu. Yani gençlerimizin isteği üzerine oldu. Gençlerimizde bu derneği çok istiyor” dedi.

“BURS VERMEK DE İSTİYORUZ”

Derneğin en geç iki ay içerisinde faliyete başlayacağını ifade eden Başkan Hüseyin Günofan, “Sadece prosedürler hallediliyor. Tamamen organize olduk zaten. Dernekler masasından gelecek onayı bekliyoruz. Derneğin en önemli faaliyeti başta spor olacak. Çünkü gençlerimizde spor yapmayı çok seviyor. Gültepe’mizde birçok önemli sporcu da yetiştiriyoruz yıllardır. Sporcu geni taşıyor burada yaşayan insanlar. Süleyman Arif Güler hocamızın önderliği doğrultusunda. Süleyman Hoca bu mahallede gençlere en çok yardım eden, gençler tarafından encok sevilen hocamızdır. Sporda başarılı arkadaşlarımız var ama maalesef arkalarında pek durulmuyor ya da medya desteği alamayan arkadaşlarımız var. Avrupa Kick Boks Şampiyonu olan ve Gültepe’den çıkan Yeliz Koblay (Yeliz Tekin) kardeşimiz de yönetimde yer alıyor. Onun da tecrübelerinden yararlanacağız. Bir de başarabilirsek çok başarılı fakat imkanları kısıtlı öğrencilere, idealist, gönüllü olmak isteyen hocalarımızdan özel dersler ayarlayıp o kişileri daha yukarı taşımak istiyoruz. Veyahut uygun maddi yeterliliği sağlamamız halinde öğrenci kardeşlerimize burs imkanı da sağlamak istiyoruz. Mahallelemizde kendi imkanlarımız ile kiralamıs oldugumuz, 350 metrekare geniş ve kapsamlı bir alanımız var. Bu yerimizi spor aktivite merkezi olarak kullanmak, farklı spor alanlarında değerlendirmek istiyoruz. Bunun dışında mahallemizde eksik olan, aksayan sorunlara da çözüm bulmak istiyoruz. Mahallemizdeki yol yapım çalışmalarının gecikmesi, suların kesilmesi gibi konularda da toplu bir şekilde ses çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.

“İNŞALLAH BAŞARILI OLACAĞIZ”

Derneğin kurulmasında en çok emek verenlerden ve aynı zamanda başkan yardımcılığı görevini de yapan Metin Çiçek, “150 bin nüfusa sahip Gültepe’mizde 15 mahalleye sahip. Gültepe’deki her çocuk aşağı yukarı birbirini tanıyor. Fakat hiçbirinin birbiriyle ortak bir sosyal aktivitesi, ilişkisi yok. Bizim burada en büyük amacımız; özelikle semtimizde asgari ücretle çalışmak zorunda olan çok sayıda aileler var. Bunların karı-koca çalışması gerekir ki ailelerine maddi açıdan yeterlilik sağlasınlar. Bu ebeveynler sabah 07.30’da evlerinden çıkıp akşam 21.30’da evlerine varıyorlar ve bunların ilkokula, ortaokula veya liseye giden çocukları var. Onlar işe gittiğinde çocuklar başlarında ebeveynleri olmadan akşama kadar yalnız kalmaları gerekiyor, dışarı çıkamazlar çünkü gezecek oyun oynayacakları parkları yok, üzülüyoruz. Bizler de böyle büyüdük bu mahallede, bizim başka caremiz yoktu. Belki bu çocuklarımıza imkanlar yaratacağız, bunun için hep mücadele edeceğiz. Ebeveynleri basında olmadıgı saatle, cocuklar bişe yapamacağı için, kapının önünde, sokağın basında, kimi görürse onu örnek alacak mecbur. Kötü bir insan denk gelirse ona özenecek. Tamamen şansa kalmış bir durum. Bizim burada temel olarak yola çıktığımız nokta bu. Çocuklar başı boş kalmasın. Anne babaları işteyken bu çocukları nasıl korumalıyız. Hepimizin evladı var. Mahallemizin içinde olmasa da civarımızda da bir çocuğun kötü bir alışkanlığa yakalanmasına neden olacak bazı olaylar oluyor. Bizde dedik ki bu çocukları nasıl koruyabiliriz? Onları nasıl doğru bir yola sevk edebiliriz? Öncelikle annesini ve babasını inandırmamız gerekiyor dedik, onların da bize güveni tam olduğunu gördük. Kurucu üyelerimizin bunda desteği çok büyük ve isimleri tek tek belirtilmesi gerekir diye düşünüyorum. Başkanımız Hüseyin Günofan, İbrahim Bulut, Şevket Çiftçi, Zafer Kanlı, Ercan Samaraz, Süleyman Arif Güler, Mustafa Koşak, Hüseyin Koçak, Uğur Şahan, Cem Koblay ve Yeliz Tekin, Ömer Kurtkafa, Ali Topçuoğlu’na huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu isimler bana güvendi. Birlikte bu grubu oluşturduk. Bir sonraki dönem aramıza yeni arkadaşlarda katılacak. Derneğin kuruluş aşamasına yardım eden başka isimler de oldu fakat dernekler masasına verdiğimiz isimler bunlardı. Bizim kuruluş amaçlarımızdan bir tanesi de derneği kurup bir yerlere getirmek ve işler rayına girdiğinde yeni arkadaşlarımıza teslim etmek. İnşallah başarılı olacağız” dedi.

“HIZLA BÜYÜYORUZ”

Her geçen gün hızla büyüdüklerini ve başlangıç olarak 200 tane gönüllü üyeye sahip olduklarını belirten Metin Çiçek, “Bizim ilk başlangıçta ilk 200 üyemizle hemfikiriz zaten. Bunlara gerek sosyal medyada paylaştığımız gönderilerden geri dönüşler gerekse her kurucu üyenin bu mahallede ya da başka yerlerde ikamet edenlerle birebir görüşmesi ile bir gönül bağı kuruldu. Herkesin zaten ortak amacı bu. Kurulduğumuzdan beri ilk hedefimiz ilk iki ya da üç ayda binden fazla üyeye ulaşmak. Benim burada yolum olmasın ama çocuğum orada aktivitesini yapsın, gerekirse kendi arabamızla taşıyalım gerekirsede kucağımızda taşıyalım diyen anne ve babalar var. Biz de aynı fikirdeyiz. Bu imkanı burdaki çocuklara vereceğiz. Ege Üniversitesinden Psikoloji Bölümü öğrencileri ile görüştük. Gönüllü olarak buradaki çocuklara psikolojik destek sağlayacaklar. Tamamen birlik ve dayanışmaya bağlı bir derneğimiz olacak. Bunu gelip burada yerel yöneticiler de görecek, basın aracılığıyla herkes görecek. Belki Torbalı’daki belediye başkanının haberi olacak, belki de Menderes’tekiler, Buca’dakiler duyacak. Biz buradan bir ses getireceğiz. Belki bu ses bizim gibi kırsalda oturanlar için umut olacak. Belki yarın birileri gelecek bize diyecek ki ‘nasıl yaptınız.’ Biz oturup beraber onlara yardımcı olacağız. Kardeş semt seçeçecğiz onları. Çünkü biz bunları amaçlıyoruz. Ayrıca burada 15 mahalle var. 15 mahallede yaşayan çocukların tamamını kapsayacak bir hizmet amacı güdüyoruz. Yani Toros’taki çocuk da gelecek. Mersinpınar’daki çocuk da gelecek.Atamer Mahallesi, Millet Mahallesi, Saygı Mahallesi’ndeki çocuklarımızda gelecek.. Çamkule’yi de hedefliyoruz. Bizde din, dil, ırk ve mezhep ayrılığı yok.Gelmek isteyen herkese kapılarımız sonun kadar açık“dedi.

“GÜLTEPE’MİZDE YETENEK ÇOK”

Derneğin kurucu üyelerinden İbrahim Bulut ise, “Metin arkadaşımız ilk bize geldiğinde bu grubun içerisinde yer almayı isteyen ilk arkadaşlar ben ve Şevket Çiftçi arkadaşımız oldu. Günlerce konuştuk. Gelen geçen arkadaşlarımıza anlattık fikirlerimizi. Herkese aşıladık. Daha sonra ağabeyimiz Hüseyin Günofan’a rica ettik. Bizimle birlikte olmasını istedik. Sağ olsun bizi kırmadı. Bize inandı ve güvendi. Bizde onun güvenini hiçbir zaman boşa çıkarmamaya çalışıyoruz. Bizim amacımız genç kardeşlerimize, benim oğluma, Uğur ağabeyin oğluna veyahut Celal’in oğluna yardımcı olmak. Uğur ağabey ve Celal’in oğlu mesela çok güzel davul çalıyor. Gösterilere çıkıyorlar daha 9 yaşında olmalarına rağmen. Yani Gültepe’mizde yetenek çok. Fakat hep yerimizde saydık. Çocuklarımızın bir yerlere gelebilmesi için muhakkak bir tane sağlam tanıdıkları olması lazım. O tanıdıkları bulamadıkları için hep yerlerinde saydılar. Spordan kopmaya başlamalarına sebep oldu bu da. Bir yerlere yeteneği olduğu halde gelemeyince isyan ediyorlar. Sonra alkole yöneliyorlar. Sigara içmeye başlıyorlar. Mahallemizde genç kardeşlerimizin önünü tutan onların yanlış yola sapmaması için elinden geleni yapan Süleyman Arif Güler ağabeyimiz bu durumlarla hep karşılaştı. Elinden geldiğince, yıllarca tek başına mücadele etti. Biz artık bu duruma bir dur demek istiyoruz. Aktivite merkezimizi de faal bir hale getirip, ailelerin de psikologlardan destek alıp çocuklara nasıl davranması gerektiği hakkında bilgiler almasını da sağlamak istiyoruz. Çünkü gerçekten çocuklarımıza karşı nasıl davranacağımızı bilmiyoruz. Bizde ailelerimizden bazı şeyleri eksik öğrendik. Yani temel amacımız burada yaşayan tüm kardeşlerimizi, çocuklarımızı doğru şekilde yetiştirip, topluma yararlı bireyler haline getirmek. Sokağa çıktığımızda çocuk ya küfür öğrenecek ya kavga ya da daha kötü şeyler. Ben çocuğumu sokağa salmıyorum. Bıraksam etrafta oyalanacağı bir parkımız bile yok. Çocukların spor yapmasını sağlamak da bu açıdan çok önemli diye düşünüyorum” diye konuştu.

“GÜZELLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Kurucu üyelerden Şevket Çiftçi ise, “Bu kuruluşun içinde yer almaktan dolayı övünç duyuyorum. Benim çocuğum bir parka gittiğinde ki; parklar buraya uzak kalıyor, uyuşturucu maddeler kullanıyorlar. Ben çocuğumu o parka götürdüğümde orada içki şişelerini görmesini, uyuşturucu madde kullanmaktan ağzı, burnu yamulmuş insanları görüp de etkilenmesini istemiyorum. Burada bir spor merkezi, halısaha dahi yok. Çocuklarımız top oynamak istiyor, kapının önünde ne kadar oynayabiliyorsa o kadarı ile yetinmek zorunda kalıyor. Çünkü sürekli araç geçiyor. Bir sosyal aktivitesi yok buradaki çocukların. Hava kararmaya başladığında ben çocuğumu ekmek almaya bile yollayamıyorum” diye konuştu. Mahallenin tam olarak güvensiz olmadığına fakat mahallenin etrafında dönen olumsuzlukların güvensizlik yarattığını ifade eden kurucu üyelerden Uğur Şahan ise, “Buraya doğru dürüst bir yatırım da yapılmıyor. 3 aydır yol yapılıyor bitiremediler. Otobüsler buraya giremiyor. Esnaf kan ağlıyor. Bir şekilde bunu düzelmesi lazım. Biz geriye gitmek istemiyoruz. İleriye düzgün bir şekilde gitmek istiyoruz. Tamam bizler yaşımızı almış insanlarız ama bizim düşünmemiz gereken çocuklarımız var. Buradan bir yere gitmek istemiyoruz. Açıkçası gidebilecek imkanlarımız da yok. Herkes asgari ücretle çalışan insanlar. Kaçmak kolay ama biz kalıp savaşmak istiyoruz. Kalıp, kaldığımız yerleri güzelleştirmek istiyoruz.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.