TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Körfez Geçişi çıkışı

İzmir Ulaşım Master Planı’nda, Körfez Geçişi Projesi’ne yer verilmemesine tepki gösteren Bilal Doğan, “Proje, AK Parti Hükümeti döneminde yapılmasın diye ideolojik yaklaşıyorsunuz. Bu yanlıştan bir an önce dönün” dedi

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2018 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Körfez Geçişi çıkışı

E. ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleştirildi. Meclis oturumunda İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2015 yılı Ağustos ayında çalışmalarını başlattığı ve geçtiğimiz günlerde tamamlanan İzmir Ulaşım Master Planı, Ulaşım Dairesi Başkanı Kader Sertpoyraz ile Ulaşım Planlama Şube Müdürü Mert Yaygel tarafından yapılan sunumlarla meclis üyelerine tanıtıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütülen İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin planda yer almamasına tepki gösteren AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun, “Birilerinin gönlü olsun diye bu projeyi plana koyamayız” sözlerini hatırlattı. Doğan, “AK Parti Hükümeti döneminde yapılmasın diye ideolojik yaklaşıyorsunuz. Bence bu yanlıştan bir an önce dönün” ifadelerini kullandı. Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ve meclis üyelerinin Doğan’ın sözlerine tepki göstermesi üzerine mecliste kısa süreli gerginlik yaşadı.

“YER ALMAMASI EKSİKLİKTİR”

İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin, Ulaşım Master Planı’nda yer almamasını eleştiren AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, “Ulaşım Master Planı yapılırken Ulaştırma Bakanlığının birimleri ile de görüşülmüş olsaydı bu çalışmalar daha verimli olurdu ve zaman kaybına yol açmazdı. Körfez Geçişi Projesi’nin bu planda yer almaması bir eksikliktir. Eğer bu çalışma objektif bir şekilde yapılsaydı Körfez Geçişi Projesi’nin hakkı verilirdi. İzmir trafiğinde nasıl rahatlama yapacağı ve ekonomiye katkı konacağı görülürdü. İzmir’e verdiği değer dolayısıyla Başbakanımız Binali Yıldırım, bakan olduğu dönemde Türkiye’de ilk kez uygulanan bir sistem hayata geçti. Büyükşehir ile TCDD, ortaklaşa İzmir’e bir raylı sistem kazandırdı. Geçen günkü açıklamalarınızda neden bundan bahsetmediniz?” diye sordu. Bunun üzerine Başkan Kocaoğlu, “Sayın Doğan, bu süreçte 200’ün üzerinde kurumla toplantılar yapıldı. Siz de bunu sunumda görüyorsunuz ama oltaya getirmeye çalışıyorsunuz. Bu size yakışmıyor” diye yanıt verdi.

“İDEOLOJİK YAKLAŞIYORSUNUZ”

Eleştirilerini sürdüren Doğan, “14 yıllık süreçte Konak ve Karşıyaka tramvaylarınından başka yaptığınız bir şey var mı? İskele konusunda samimi olsaydınız Bayraklı İskelesi’ni kapatmazdınız. Neden ulaşımı kolaylaştırmak istemiyorsunuz? İzmir’e hükümetimizin yapmış projelerin kentin trafiğine olumlu katkıları ortadadır. Körfez Geçişi Projesi’ne de karşı çıkanlar ilerde üzülecekler. Kimsenin gönlü olsun diye plana koymayız diyorsunuz. Başbakanımızın gönlünde bu projeyi İzmir’e kazandırmak yatıyor. Bu proje İzmir’e çok önemli katkılar koyacaktır. Bir yandan bu projeye karşı değilmiş gibi görünüyorsunuz, bu planı hazırlayan ekip sizinle konuşmuştur. Projenin İzmir’e neler kazandıracağını çok iyi biliyorsunuz ama AK Parti Hükümeti döneminde yapılmasın diye ideolojik yaklaşıyorsunuz. Bence bu yanlıştan bir an önce dönün Sayın Başkan” ifadelerini kullandı.

“ÖNERDİĞİM PROJEYE KARŞI ÇIKMAM”

Doğan’ın eleştirilerine yanıt veren Başkan Kocaoğlu, Körfez Geçiş Projesi’ni desteklediğini hemen her ortamda dile getirdiğini söyleyerek, “Körfez Geçişi Projesi ortada yokken; Kordon’dan yol geçirilmeye çalışılırken Bayındırlık eski Bakanı Zeki Ergezen ve Binali Yıldırım ile bir konuşma yaptık. Dediler ki; tünel yapacağız, Pier’in oradan çıkacağız. Hiç değilse Karataş’a gidin dedim. İzin verir misin dediler. Veririm dedim. Binali Bey ve Zeki Bey de şahit. Yalnız bir şartım var; Pasaport ile Pier arasını nasıl geçeceğinizi anlatın, projeyi yapın dedim. Ayrıca bu kente iyilik yapacaksanız Körfez’i boydan boya tüp geçit ile geçin dedim. Alsancak ölü noktadır; Bornova’dan, Karşıyaka’dan çıkan adam Alsancak’a uğramaz dedim. Ana transit yeri değil dedim. Binali Bey, 45 gün sonra geldi. Bir ulaşım sohbeti yaptı gençlerle. Orada bu projeyi söyledi. O zaman önerdiğim projeye benim karşı çıkmam mümkün değil. Merkezi hükümetin tüp geçit yapması için Ulaşım Master Planı’na tüp geçidi işlemek gibi bir şart yoktur. İstediğini yapar. Bu plana bunun işlenip işlenmemesi politik malzemeden ileri gidemez. Biz 3 yıl önce bu plan için yola çıktık, hazırladık. Eleştirilebilir, yanlış denebilir. Bu istikamet üzerinde biz yürüyeceğiz. Bunun içerisinde birçok değişiklik olacaktır ve yoluna devam edecektir” diye konuştu.

“PLANI BEN YAZMADIM”

Ulaşım Master Planının, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bir çalışması olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, son olarak şunları söyledi: “Merkezi hükümet, Körfez Geçişi’ni yapacaksa burada hızlı tren de, Ankara-İstanbul Otoyolu da, Antalya Otoyolu da yok. Çevre yolları da yok. Bu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaşım Master Planı. Körfez Geçişi’ni kim yapacaksa, zaten ÇED raporu çıkmış… Yapar, yürür, gider! Bunu polemik konusu yapmanın kimseye faydası yoktur. Ben karşı değilim sık sık da Körfez Geçişi’ne karşı olmadığımı söylüyorum. Master planını ben yazmadım. Bilim insanları yazdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir garip belediyedir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve devleti de bir dev devlettir. İzmir gibi Türkiye’nin üçüncü büyük kentine ve kişi başına en fazla vergiyi veren bir kente, Ege Bölgesi’nden tek bütçeye artı katkı koyan kente, bir büyükşehir belediyesinden daha az yatırım yapan bir merkezi hükümet... İzmir Büyükşehir Belediye Başkanını eleştirmek için rakam gösterin. Lafa gelince 45 milyar yatırım yapılmış. Ne yapılmış 45 milyar? 13 milyar küsur yatırım yapmıştır. Ben garip bir belediyeyim. Koskoca devlet 14 senede İzmir halkına Büyükşehir Belediyesi’nden daha az yatırım yapmayı reva görmüştür.”

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.