TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kudüs kararına tepki

Konak Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını ABD’nin İsrail işgalini resmileştirme hamlesi olduğu gerekçesiyle protesto etti

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2018 11:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kudüs kararına tepki

E. ÇAĞLA GENİŞ

ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık’ta Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasından yaklaşık 5 buçuk ay sonra ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması kararı alması nedeniyle Gazze’de 2014’ten beri en kanlı gün yaşandı. Gazze sınırında düzenlenen protestolarda İsrail’in müdahalesi sonucu 60 kişi öldü, 2 binden fazla kişi yaralandı. Filistinliler için “Büyük Felaket” olarak tanımlanan Nakba’nın yıl dönümünde ABD’nin Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması nedeniyle bir grup Konak Meydanı’nda toplandı. Protesto eylemine katılanlar arasında AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül ve yönetim kurulu üyeleri, Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlar vardı. “Kudüs Müslümanlarındır” ve “Özgür Kudüs İçin Ayaktayız” yazılı pankart açan grup tekbirler getirerek, sık sık İsrail ve ABD aleyhinde sloganlar attı.

“AKITTIĞI KANLARINDA BOĞULACAK”

Eylemde kürsüye çıkarak grup adına basın açıklamasını okuyan AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, “Amerika Birleşik Devletleri’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını, İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu girişim bizim için yok hükmündedir. ABD bu girişimiyle BM’yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını göstermiş; bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil açıkça bir taraf olduğunu ilan etmiştir. İsrail’in şu ana kadar 60 Filistinli kardeşimizin şehadeti ve yüzlerce masum kardeşimizin yaralanmasıyla sonuçlanan eylemlerini lanetliyoruz. İsrail’in böyle devam etmesi halinde eninde sonunda akıttığı masım kanlarında boğulacağını bir kez daha hatırlatıyoruz.

“ASLA SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

Müslümanların, Hristiyanların ve Musevilerin kendi dini ve tarihi hafızalarını muhafaza ettiği Kudüs’te, bu dengenin bozulmasının çok daha büyük sorunları tetikleme potansiyeline sahip olduğunu belirten Şengül, “bu tehlikenin farkında olduğunu düşündüğümüz uluslararası arenayı ve BM zaman kaybetmeksizin bir kez daha harekete geçmeye çağırıyoruz. Türkiye, bu hukuksuzluğa karşı dönem başkanı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı ve BM gibi uluslararası platformlarda ve ikili temaslar vesilesiyle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. ABD’nin içerisine düştüğü bu akıl tutulması ve izansız yaklaşım ABD’yi dünya kamuoyunda ve devletler arenasında yalnızlığa mahkum ederken; işgal ve terör devleti İsrail’in zulmüne ve işlediği suçlara da ortak etmiş, dökülen binlerce masum Filistinlinin kanında ABD’nin de dahlini doğurmuştur. İsrail dünyanın gözü önünde apaçık bir soykırım gerçekleştirmektedir. Buna asla sessiz kalmayacağız. Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisi, insanlığın kadim silüeti, bağımsız Filistin’in başkentidir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı. AK Parti İzmir İl Başkanlığı, basın açıklamasının ardından Konak Meydanı’ndaki Hasan Tahsin Anıtı önüne çelenk bıraktı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.