TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Kültürpark’ta İzmir tiyatrolarına yer verilmedi”

Bu yıl düzenlenen Kütürpark’ta tek bir İzmir tiyatrosunun dahi bulunmamasının İzmir’de tiyatroya verilen değerin bir göstergesi olduğunu söyleyen Tiyatro Ege kurucusu Kemal Aygen, neden bir İzmir tiyatrosunun kendi fuarında yer alamadığının sorgulanması gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2016 06:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Kültürpark’ta İzmir tiyatrolarına yer verilmedi”

NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER

1982 yılında kurulan Tiyatro Ege, ilk olarak Ege Sanat Tiyatrosu olarak kurularak 1996 yılına kadar bu isimle faaliyet gösterir. 

30 yıl buyunca Hürriyet Çocuk Kulübü’nün çocuk tiyatrosu olarak çalışma hayatını devam ettiren Tiyatro Ege, bugünlerde ise belediyelerle çalışarak her pazar günü düzenli olarak hipodromda çocuk oyunları düzenliyor.

Yer arama çalışmalarının devam ettiğini ve uygun bir yer bulur bulmaz tiyatro eğitimleri de vermeye başlayacaklarını ifade eden Tiyatro Ege kurucusu Kemal Aygen, oyunlarında çocuklara güldürerek mesaj vermeyi hedeflediklerini belirterek, “Çocuklarımızın eğitimi bizler için çok önemli. Bu nedenle onların algılayabileceği bir dil kullanıyoruz. Bu dili yavanlıktan çıkarabilmek içinde içine neşe serpiştirerek keyifli bir öğrenme ortamı yaratıyoruz. Sevgi, saygı, çalışkanlık, dürüstlük ve çevreyi temiz tutmak gibi insanlığın ortak mirası olan değerler ana temalarımızı oluşturuyor. Zaman zaman yabancı kaynaklardan yararlansak da oyunlarımızın çoğu kendi yazdığımız oyunlardan oluşuyor” dedi.

“İZMİR FUARI’NDA İZMİR TİYATROSU YOKTU”

Hazırladıkları her oyunda internet bağımlılığı başta olmak üzere beslenme, temizlik, kaynakları yerinde kullanım, olayların içeriği her ne olursa olsun kibarlık ve hoşgörü ile cevap verme gibi değerlerin çocuklara öğretildiğini ifade eden Aygen, “Çocuklar oyunlarımızı izlerken hem öğrenmenin hem de öğrenirken eğlenmenin tadını çıkıyorlar. Bu bizim için çok önemli çünkü hayat sadece içine mizah katılabildiği zaman güzelleşiyor. İzmir’de tiyatrocu olmanın en büyük eksisi İzmirlilerin tanınmış oyuncu takıntısının olması. Kemal Aygen ve diğer oyuncularımızın isimlerini duymadıkları için yerel tiyatroları çok fazla dikkate almıyorlar. İstanbul’da bir sokak tiyatrosunun dahi tüm salonları dolup taşarken İzmir’de maalesef böyle bir olgu ile karşılaşamıyoruz. İzmir Fuarı’nda İstanbul tiyatrolarının bulunup tek bir İzmir tiyatrosunun bulunmaması da acı bir gerçek.  Bu İzmir tiyatrolarına verilen değersizliğin açık bir göstergesi. Folkart’ın görevlendirdiği şahıs, İstanbullu olsa bile en azından neden bir İzmir tiyatrosunun kendi fuarında yer almadığının sorulması gerekirdi” ifadelerini kullandı.

GELECEĞE BİR DAMLA

‘Geleceğe Bir Damla’ isimli oyunlarının tamamen su tasarrufunun önemini vurgulamak amacıyla yazıldığını ve çocukların suyu yerinde kullanmaları için önemli bir farkındalık oluşturacağını söyleyen Aygen, şunları söyledi: “Zaman zaman çok tanınmamış masalları alarak onları diyaloglara döküyor ve geliştiriyoruz. Son yaptığımız ‘Birlikte Oynayalım’ isimli masal 4-5 masalın birleştirilmesinden oluşturuldu. Oyunlarımızda özellikle çocuklarımızı gerek sahneye çıkararak gerekse bizler onların arasına karışarak oyuna katılımcı hale getirmeye çalışıyoruz. Çocuklarımız akıllarında ‘Acaba karşımdaki söylediklerimden kırılır mı?’ gibi bir düşünce olmadığı için hislerini hiç çekinmeden olduğu gibi ifade edebiliyorlar. Onların yetişkinliklerinde de başkalarının düşüncelerine göre değil kendi özgünlüklerine yaşamlarına devam ettirmeye çalışmalarını sağlamak ekip olarak temel amaçlarımızdan.”

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR

İzmir’de çok fazla tiyatro gurubu bulunduğu ve hazırladıkları çocuk oyunlarında sosyal sorumluluk bilincini aşılamaya çalıştıkları bilgisini veren Aygen, küçük yaşlarda verilen eğitimin önemine dikkat çekerek, “Ağaç yaşken eğilir atasözü doğru bir söz. Futbolda şiddetin önüne geçebilmek amacı ile çocuklarımıza daha küçük yaşlardan itibaren huzur ve sükûnetle nasıl maç izlenebileceğini öğretiyoruz. Bu konuya yönelik hazırladığımız bir oyunu yaklaşık iki yıl devam ettirdik. Bu projeyi rafa kaldırmış değiliz, önümüzdeki günlerde tekrar sahneleme çalışmalarına başlayacağız. Bizler okullardan para almak yerine sponsor firmalardan ücretlerimizi alarak okullarımızda bu oyunlarımızı ücretsiz olarak geliştirmek istiyoruz. Biz olaya velilerin ve öğrencilerin cebindeki harçlığa gözümüzü dikemeyecek kadar olaya vicdani bakıyoruz” açıklamasını yaptı.

HAYATIN DEĞERİNİ ÖĞRENMEK

Sponsor bulmakta zorlandıklarını ifade eden Tiyatro Ege kurucusu Aygen, bugüne kadar sponsorlarla çalışmalarını devam ettirebildiklerini söyleyerek şu bilgileri verdi: “Halen sponsor arayışımız devam ediyor. Dediğim gibi ben ve ekibimde yer alan insanlar velilerin ve öğrencilerin cebindeki paraya gözünü dikmeyecek nitelikte. Sizin kanalınızla da bu çağrımı yenilemek istiyorum. Hazırladığımız oyunlar gerçekten de çocuklarımızın içinde doğru bir vicdan oluşturabilecek kadar iyi nitelikte oyunlar. Özellikle gün içerisinde bize hizmet eden insanların farkına vararak onların kıymet ve değerini bilmek bizler için hayatın değerini bilmek anlamını taşıyor. Bunlar arasında bindiğimiz otobüsün şoförüne merhaba demek varken inerken de verdiği hizmetin farkında olduğumuzu ifade eden teşekkür ederim var. Aynı şeyler tedavi olmak için gittiğimiz doktorlar ve tüm hizmet grupları için de geçerli.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.