TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurbanda beslenme önerileri  

Uzman diyetisyen Pınar Ergül, Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi ile ilgili uyarılarda bulunarak, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet grubu ve böbrek hastalarının dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2017 09:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kurbanda beslenme önerileri   

Uzman diyetisyen Pınar Ergül, Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi ile ilgili uyarılarda bulunarak, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet grubu ve böbrek hastalarının dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu

 YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

 Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yaşanan en temel sıkıntılardan biri olan aşırı kırmızı et tüketimi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Pınar Ergül, özellikle kalp, diyabet ve böbrek hastalıkları bulunan insanların çok dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulundu. Fazla miktarda et tüketildiği zaman ürik ait değerlerimizde değişmeler olabildiğini aktaran Pınar Ergül, “Bunun artması ile birlikte böbreklerimizde fazla yüklenilmiş oluyor. Bu nedenle et tüketimini normal koşullarda, normal miktarlarda olması gerekiyor. Nasıl hazırlanıp nasıl tüketildiği zaten aşamalı olarak çok önemli ama en çok kardiyovasküler hastalık grubu etkileniyor. Çünkü ne kadar görünür yağlarını ayırmış olsak da etin içerisinde yüzde 20 oranında yağ var. O yüzden kardiyovasküler hasta grubunun, diyabetli hasta grubunun ve böbrek hastalarının özellikle çok dikkat etmesi gerekiyor. Kalp-damar hastalarında, yüksek miktarda kolestrol de içerdiği için, havaların da sıcak olması sebebiyle sadece yoğun bir et tüketimi rahatsızlıklara neden olacaktır. Bu kaçınılmaz bir durumdur” diyerek özellikle kalp hastalığı bulunan vatandaşlar başta olmak üzere böbrek ve diyabet hastalığı bulunan insanlara uyarılarda bulundu. Et tüketirken muhakkak yanında bir miktar salata ve ayranla tüketilmesi gerektiği konusuna vurgu yapan Pınar Ergül, “Daha dengede kalabilmeleri için bu şekilde beslenmek daha doğru olacaktır. Sadece et tüketimi anlattığım gibi birçok soruna yol açabiliyor” dedi.

24 SAAT DİNLENDİRİN

Kurban Bayramı’nda insanların en çok yaptığı hatalardan biri olan, kurbanın kesilir kesilmez yemek istenmesi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Pınar Ergül, “Öncelikli olarak kesimin güvenilir olması gerekir. Kesimin çok sağlıklı ve temiz bir yerde yapılması gerekir. Bu konuda hassas davranılması lazım. Salmonello mikrobundan tutunda bir sürü mikrop çeşidi var. Kesim sırasında bulaşabilir ve sonrasında birçok sıkıntı doğurabilir. O nedenle ilk etapta kurban kesilen yerlerin çok temiz olması gerekiyor. Kesildikten sonra mutlaka etin 24 saat beklemesi gerekmektedir. Etin en az 24 saat dinlendirilmesi çok önemlidir. Etin dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerekiyor. Neden dinlenmesi gerekiyor diye soracak olursanız. Mide rahatsızlıkları olanlar için zaten bu etin hazmı çok zor olacaktır. Ciddi derecede sertlik oluşturacaktır. Et dinlendiği zaman daha yumuşak bir kıvam aldığı için kişinin vücudu bu rahatsızlıklardan da arınmış olacaktır” diye konuştu.

KURBAN ETİNİ ÖĞLEN YİYİN

Bayramda beslenme önerileri konusunda da okuyucularımız için bilgiler aktaran uzman diyetisyen Pınar Ergül, “Bireyin bayramda öncelikli olarak üç ana öğününü yapıyor olması gerekmektedir. Eti öğlen yemeyi tercih etmesi gerekiyor. Akşama daha çok lif oranı yüksek sebze ya da kuru baklagillerden tercih edebilirler. Bayramda çok fazla şeker, çikolata tüketimi de olabiliyor. Bunun da çok büyük sıkıntılar doğurduğunu gözlemlemekteyiz. Daha küçük miktarlarda porsiyon kontrolüne gidilmesi gerekiyor. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmesi daha yararlı olacaktır. Kişi et tüketiyorsa, et tüketirken yanında pilav ya da makarna yerine bulguru ve tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Etin yanında mutlaka bir yeşil salata, maydanozun çok kullanıldığı bir salata tercih edilebilir. Asitli yiyecekler yerine de taze sıkılmış meyve suyu ve ayranı tercih edebilirler. Gün içerisinde su tüketimini en aşağı sekiz bardağın altında tutmamaları gerekmektedir. Üstüne çıkabilirler ama sekiz bardağın altında kalmasınlar. Kavurma ve kızartma etlerden uzak durmaları gerekiyor, eti kendi suyuyla pişmiş haliyle öncelikli haşlama ondan sonrasında fırında ya da ızgara seçeneklerini kullanabilirler” dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.