TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Laparoskopik yöntem ile huzurlu ameliyat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Sultan Buğday, jinekolojik ameliyatlarda kullanılan Laparoskopik( kapalı) ameliyat yönteminin açık yönteme göre birçok avantajı olduğunu belirtti

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2017 07:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Laparoskopik yöntem ile huzurlu ameliyat

MEHMET ŞERİF TOPRAK

 Kapalı yöntemde hastaların operasyon sonrası çok az ağrı duyduğunu ve bir günde ayağa kalktığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Sultan Buğday bazı hastaların “Kendini ameliyat olmamış gibi” hissettiğini söylediklerini ekledi.

GÜNDELİK YAŞAMA DÖNÜŞ

Tıbbın birçok alanında son yıllarda daha çok kullanılmaya başlanılan halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen Laparoskopik Cerrahi yöntemi hakkında konuşan doktor Buğday bu yöntemin hem doktor hem hasta açısından sağladığı avantajları anlattı. Laparoskopik olarak yapılmasının hasta açısından oldukça konforlu olduğunu belirten Buğday, “Hastaları kapalı yöntemle ilk 24 saatte taburcu edebiliyoruz. Laparoskopik yöntemde ağrı çok daha az hissediliyor.  Ertesi gün hasta ameliyat olmamış gibi hissediyor. Bağırsak fonksiyonları daha çabuk normale dönüyor. Açık ameliyatta evde iyileşme süresi 3 hafta, işe dönüş 1 buçuk ay iken kapalı yöntem ile ev içi iyileşme süresi 1 hafta işe dönüş süresi 15-20 güne düşüyor. Açık ameliyatta hastanede kalış süresi 2 - 3 gün iken kapalıda 24 saat sonra taburcu ediyoruz. Hastalar isterlerse kist ameliyatından sonra 10, rahim alındıysa 20, tüp bağlandıysa 5 günde işe başlayabilir. Hastalar için oldukça konforlu bir yöntem” dedi.

FITIK RİSKİNİ ORTADAN KALDIRIYOR

Buğday, kapalı ameliyatta fıtık riskinin neredeyse tamamen ortadan kalktığını belirterek “Açık ameliyat sonrasında hastanın ağır kaldırması gibi durumlar riskli, fıtık olma ihtimali mevcut iken kapalı ameliyatta bu riskler neredeyse tamamen ortadan kalkıyor. Laparoskopide çok küçük kesiler olduğu için bu ihtimaller neredeyse yok. Operasyon 3 ya da 4 tane yarım-birer  santim kesilerle yapılıyor.  Neredeyse hiç kanama olmuyor. Kanama miktarı açık ameliyata göre kapalı yöntemde 3-4 misli daha az oluyor” diye konuştu.

KAMERA YÖNTEMİ KULLANILIYOR

Operasyonun batın içini gösteren bir kamera ile yapıldığını belirten Buğday, şunları söyledi: “Göbek deliğinde 1 cm kesik ile karnı görebilecek kamera yerleştiriyoruz. Geniş bir alanda kamera ile dönerek bağırsaklardan tutun karaciğer, rahim, yumurtalık, tüpler, mide tüm dokular incelenebiliyor. Rahim almanın kapalı yöntem ile yapıldığını bilmeyen bir sürü insan var. Çok yaygınlaştı. Açık ameliyat 45 - 50 dakika sürerken kapalı ameliyat da maksimum 1-1,5 saatte bitiyor. Kapalı yöntemle yumurtalıklar alınabiliyor, kistler, tüp bağlama işlemleri, rahim alınması, rahimin sarkıklığında toplayıcı ameliyatlar yapılıyor.”

Estetik anlamda da karında büyük kesilerin olmaması yara izi olayını ortadan kaldırıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.