TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Madencilerden işbirliği

Ege Maden İhracatçıları Birliği ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği 4 yıllık bir aradan sonra “Hayatımız Maden” sloganıyla bir araya geldikleri toplantıda işbirliği mesajını verdi

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2017 07:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Madencilerden işbirliği

NİLGÜN TAZE - ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer Ege İhracatçı Birlikleri’inde 4 yıllık bir aradan sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya her iki birliğin başkanlarının yanı sıra yönetim kurulu üyeleri katıldı. EMİB ve İMİB Yönetim Kurullarının da hazır olduğu basın toplantısında EMİB Başkanı Mevlüt Kaya ve İMİB Başkanı Aydın Dinçer, 24-26 Kasım 2017 tarihleri arasında Antalya’da “Hayatımız Maden” sloganıyla düzenlenecek olan  “Madencilik Çalıştayı" ile ilgili kamuoyuna bilgi vererek sektörel güncel gelişmelerle ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. 

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, maden sektörünün 25-30 yıldır harikalar yarattığını belirterek, “Böyle bir tablo oluşturmaktan ve paylaşmaktan tarif edilemez bir mutluluk duyuyorum. Şu an öyle bir muhteşem bir anki kalbimden geçen duyguları dilerim sizlere yansıtabilirim. Basından gelen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum çünkü kalemlerini öyle güzel oynatıyorlar ki çıkan haberlerde kendimi bana ne kadar güzel ifade ettiğimi hissettiriyorlar. Bizler üretici ihracatçı birlikleriyiz. Sektörümüzün üretim sorunlarına bizi ilgilendiremez diyemeyiz” dedi.

BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ

Kendileri için can simidi olan ve kalkınmalarını sağlayan devlet büyüklerine teşekkür eden Kaya, “Devlet erkanımız sektörle ilgili arkadaşlarımızın daha hızlı yol alabilmesi için bizi desteklediler. Bizler gereken katkıyı koyamazsak nasıl ekonomik olarak gelişeceğiz. Üretmezsek olmayan bir ürünü nasıl satacağız? Sorunların çözümünde yardımcı oldukları için bakanımız Berat Albayrak ve erkanına, Ekonomi bakanlığımıza da KDV ve fuar yardımları içinde teşekkür ediyorum. Birlikte hareket ederek maden sektöründe ülkemizi kalkındırmak en büyük amacımız. Gittiğimiz her yerde ağırlığını hissettiren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’ne teşekkür ederim” açıklamasını yaptı.

AMAÇ HEDEFE ULAŞMAK

Maden sektörü olarak kendileri için önemli olanın hedefe ulaşmak olduğunu açıklayan Kaya şunları söyledi: “Önümüzde Antalya seminerine kadar 5 ay gibi kısa bir zaman var. Yaptığımız çalışmalarda denetim ile ilgili bir bütünün içerisinde bir parçayı ayırıp kenara koyamıyoruz. Bizim için arabayı kimin kullandığının bir önemi yok. Ben bu arabada muavin olmaya hazırım. Şu an birbirimize hoş geldin noktasındayız. İlerleyen süreçte birlikte birçok proje oluşturacağız. İş kazalarını azaltmada ocaklarda işçilere sabahları işe başlamadan önce 5 -10 dakikalık seminer vermek iş kazalarının yüzde 95’ini azaltıyor.”

YÜZDE 21.83 ARTIŞ

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, son 3.5-4 yıldır sektörün kurum toplantılarını yapamaz hale geldiğini açıklayarak, “Uzun bir süredir bir araya gelemiyorduk. Sektörümüzde paydaşların bir araya gelerek birlikte hareket etmesi çok önemli. İZFAŞ başta doğal taşlar olmak üzere sektörümüzün en önemli fuarları arasında yer alıyor.  İstanbul Maden İhracatçıları Birliği olarak İzmir fuarını destekliyoruz. Bin 100 civarında firma bu fuara katılıyor. 270 m2’lik bir alan bizim sektörümüze ayrıldı. On aylık dönem de Türkiye maden ihracatı 3 milyar 894 milyon dolar civarında oldu. Bu da miktarda yüzde 21.83 değerinde bir artış olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.

ANTALYA ÇALIŞTAYI

Bu on aylık dönmede doğal taşta 1 milyar 697 milyon dolarlık bir artış yaşanarak değerde yüzde 21.34 bir artış yaşandığını ifade eden Dinçer, “Hem madende hem de doğal taşta artış yaşıyoruz. Kamu kurumlarına maden sektörünü destekleri için teşekkür ediyorum. Yapılanlar takdire şayan ancak çok daha fazla önümüzün açılması gerekiyor. İzinlerimizin çok daha hızlı çıkması vakit ve enerji kaybımızı engelleyecektir. Sektörümüzün çok sorunu var bizler bunları çözmeye çalışacağız. Antalya’da bir düzenlenecek çalıştayımızın sloganını ‘Hayatımız Maden’ olarak belirledik” şeklinde konuştu.

İŞ KAZALARINA TEDBİR

Dinçer, maden sektöründe iş kazalarını önleyebilmek için her türlü tedbiri almaya çalıştıklarını ifade ederek, “Bir işçinin hayatı hiçbir maddi değerle ölçülemez. İşçilerimizle aynı masada yemek yiyoruz ve onlar bizim kardeşimiz. Onlardan bir tanesini kaybetmek üzerimize çok ağır bir manevi yük bindiriyor. Bu nedenle devlet erkanımız ve tüm paydaşlarımızla bir araya gelerek sorunları belirleyecek ve tek ses olarak hareket edeceğiz. 6 ay kısa bir süre bu nedenle bu süreçte çok fazla çalışmamıza gerekecek. Pazarlama ile ilgili çalışmaları çok daha önce bitirmiştik. Bizim içinde aracı kimin kullandığının bir önemi yok” dedi.

YETİŞMİŞ ELEMAN

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erol Yüce ise iş kazalarında Türkiye’nin hala Avrupa’nın üstünde olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle yemekhanelerde bulunan televizyonlarda iş kazalarını önleme adına bir CD izletilebilir. İşçilerimizin kitap okuma alışkanlığı olmadığı için izleme yöntemi ile eğitebiliriz. İş güvenliği uzmanlarından destek alarak köklü bir eğitim verilmesi gerekiyor. Çevreye duyarlı madenciliği geliştirmemiz gerekiyor. Şu an başta operatör olmak üzere yetişmiş eleman sıkıntımız var. Yüksekokullar açarak eğitimli elemanlar yetiştirmemiz gerekiyor. Bu işin artık babadan gelen bir mirası yok. Bu konuda çok büyük bir sıkıntımız var” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.