TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mahkeme sonuçlanıyor

İzmir Basmane’de yaşanan görme engelliye saldırı olayı halen etkisini sürdürüyor. Görme engelli Salih Arıkan’a uygulanan şiddetle alakalı olarak devam eden dava bugün sonuçlanacak

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2017 07:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mahkeme sonuçlanıyor

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

İzmir’in Basmane semtinde geçtiğimiz sene yaşanan ve iddialara göre görme engelliye saldırı şeklinde gelişen olayın ardından açılan dava bugün sonuçlanacak.

Gazetemize konuşan ve bugün görülecek olan davasından bahseden Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan, yaşanan olaylı gün hakkında şunları söyledi: “Söz konusu yolu sık sık kullanıyorum. Otopark görevlisi otoparkta yer olmayınca aracı kaldırıma park etmiş. Daha önce de defalarca benzer şeylerle karşılaştım. Her defasında uyardım ama bir süre sonra benimle dalga geçip, ‘Kamyon geliyor’ demeye başladılar. ‘Görme engelli olmasaydın sana yapacağımızı biliyoruz’ diyerek de tehdit ettiler. Kaldırımda yürürken, park edilen araçlar nedeniyle yola inmek zorunda kalıyorum. Artık bu soruna bir çözüm bulsunlar. Bizler de bireyiz. Tüm bu yaşananlara rağmen bana ceza kesildi. Üzerine yetmezmiş gibi bana saldıranlar darp raporu alıp benden şikayetçi oldu.” Dernek Başkanı Arıkan, “Sürekli oraya araba park ediyorlar. Bir gün artık sinirlendim, ‘bu ne ya’ deyip bastonla araca vurdum. Bazen insanoğlu sürekli aynı sorun olunca doluyor. Bende sinirlerime yenik düşüp böyle bir şey yaptım. İşletme sahipleri kollarımdan tuttular. Ben o an ne yapacağımı bilemedim. Bir arbede yaşandı. Birkaç kişi elimi ayağımı tutup, beni darp etmeye çalışınca bende kendimi korumak adına onları üzerimden atmaya çalışıyordum” ifadelerini kullandı.

YARDIMIMA KİMSE GELMEDİ

Hiç kimsenin yardımına koşmadığını belirten Arıkan, “Benim yardımıma kimse gelmedi aksine esnaflar bana saldıranların yanında yer aldı. Burada bir esnaf dayanışması var. Bir mafyalaşma var. Yumrukladılar, dövdüler. ‘Allah seni bilmiş de kör etmiş, sen iyi ki körsün, Allah ne yapacağını iyi bilir’ tarzında bir sürü hakaret de işittim. Ben basında bu durumu bildirdim ancak şikayette bulunmadım. Şikayet etmeyeceğimi düşündüğüm için de darp raporu almadım. Sonra arkadaşlarım beni uyardı. Ardından öğrendim ki 3 kişi birden benim onlara şiddet uyguladığıma dair darp raporu almışlar. Daha sonra Cumhuriyet Başsavcılığına ‘Salih Arıkan biz 3 kişiyi darp etti’ diye şikayette bulunmuşlar. Karakoldan gelip beni aldılar, ifademi verdim. Dövüldüğüm halde, suçlu konumuna düşünce dayanamadım bende onları şikayet ettim. Hem davalı hem de davacı durumundayım şu an” diye konuştu.

Uzlaşma yoluna girilmesini kabul etmeyeceğini bildiren Arıkan, “Dava bugün görülmeye başlayacak. Avukatlar iki tarafta davalı olduğu için uzlaşmaya gidilebilir diyor. Ceza alabilirsin diyenler de oluyor. Farklı birçok şey söyleniyor. Ama benim amacım şu; ben ceza alırım ya da almam hiç önemli değil. Ceza alırsam öderim. Mahkeme önündeki uzlaşmaları ise kesinlikle reddettim. Çünkü istiyorum ki toplum görsün. İnsanlıktan nasibini almamış bu canilerle nasıl anlaşabilirim ki. Toplum bu insanları tanısın istiyorum. Basın aracılığıyla, bir görme engelliyi 3 kişinin nasıl dövdüğünü göstermek istiyorum. İnsanların bu suçluları kınayıp, görme engellilerin yanında olmasını istiyorum. Ben bu tür ihlalleri yapanların topluma ifşa edilmesini ve insan içine çıkamayacak kadar utanmasını istiyorum” dedi.

MAFYALAŞMA VAR

Arıkan, Basmane tarafında bir mafyalaşmanın oluştuğunu ifade ederek, “Yoğunlukla Basmane tarafları bu şekilde olaylarla dolu. Basmane’de devlet olsun, mafya olmasın. Ben merkezi hükümete çağrı da bulunuyorum.  Diyorum ki, kaldırım işgalleri konusunda tekrar bir yasal değişiklik yapılsın. Zaten bu davayı sürdürmemin tek amacı da bu.  Meseleyi sürekli gündemde tutarak hem farkındalık yaratmak hem de cezaların caydırıcı olmasını sağlamak istiyorum. Bir gün görme engelliler için yapılmış yolda yürürken, oraya park edilmiş bir araba gördüm ve tartışma çıkardım. Arabayı tuttum bırakmadım. Polis çağırın dedim. Polis geldi 60 TL gibi bir ceza yazdı. Arabanın sahibi ‘60 TL’den bir şey olmaz’ deyip parayı verdi ve aynı hatayı belki yüzlerce kez yaptı. Cezalar artık caydırıcı olsun lütfen. Bu cezalar gerçekten çok komik. Yetkililer biraz olsun şu etrafı bir derleyip toparlasın. Hele ki Basmane’yi. Polislere de söylüyorum. Bu ara sokaklarda bir terör olayı olsa ya da bir yangın, ne itfaiye girebilir ne de polis. Ben sayfalarım da, bloklarımda da bu konulara yer veriyorum ve İnanıyorum ki çabalarım bir gün muhakkak birinin işine yarayacak. Bu davayı sürdürmemin tek amacı kaldırım işgallerini sonlandırmak, farkındalığı arttırmak, cezaların caydırıcı olmasını sağlamak” cümlelerini kurdu.

NE OLMUŞTU?

Basmane’de bulunan bir iş merkezinin otopark girişine, kapalı kasa kamyonetin şoförü aracını park etmiş, aracı kullanan kişi daha sonra yandaki otele malzeme indirmeye başlamıştı. Bu sırada kaldırımda yürüyen Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan, elindeki beyaz bastonla minibüse çarpmıştı. Daha önce de otopark çalışanları tarafından kaldırıma araç park edildiğini iddia eden Arıkan, elindeki bastonla minibüse vurmuştu. Tepki amacıyla otoparkın girişinde durmaya başlayan Arıkan’ı çevredekiler sakinleştirmeye çalışmıştı. Bu sırada çevredekilerle Arıkan arasında tartışma çıkmış, otopark girişinden başka bir yere götürülmek istenen Arıkan çıkan arbedede iddialara göre tartaklanmıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine çevredekiler polisi aramıştı. İş merkezinin önüne gelen polis, Arıkan’ı polis merkezine götürdü ve “Yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu hallerde; taşıt yolu üzerinde trafiği tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunmak” suçundan 92 lira para cezası kesmişti.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.