TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mardin tarihine sahip çıkıyor

Medeniyetler kenti Mardin’in merkezinde yer alan 900 yıllık tarihe sahip Hüsamiye Medresesi’nin restorasyonuna başlandı. Konuyu İzmir’den gündeme taşıyan İzmir Mardinli İşadamları Derneği Başkanı Erdal Ataklı oldu

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2017 08:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mardin tarihine sahip çıkıyor

EMİRCAN IŞILDAK ÖZEL

Mardin’de bulunan ve bakımsızlık yüzünden büyük bir bölümü çöken 900 yıllık Hüsamiye Medresesi’nin restorasyonuna başlandı. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi medrese için bir süredir yapılan girişimler ise bürokratik engellerle karşı karşıya kalıyordu. Tarihi ve mimari dokusuyla açık hava müzesi görünümünde olan, kentin en eski yapılarından Hüsamiye Medresesi, bakımsızlık ve ilgisizlikten kurtuldu. Savur Kapı Mahallesi’nde bulunan medrese için İzmir Mardinli İşadamları Derneği (İMGİAD) Başkanı Erdal Ataklı da devreye girdi. Restorasyon çalışmalarının önümüzdeki günlerde bitmesi bekleniyor.

ATAKLI GİRİŞİMLERİ BAŞLATTI

Mardin’deki tarihi yapı için konunun takipçisi olan İzmir Mardinli İşadamları Derneği (İMGİAD) Başkanı Erdal Ataklı ise kent ile temaslarını artırarak restorasyonun başlamasında etkili oldu. Yetkililerle sorunun çözümü için iletişim bağını koparmadan sürdüren Ataklı, “Mardin ilimiz hiç şüphe yok ki başlı başına bir kültür medeniyetinin beşiği noktasında yer alıyor. Kent tarihi oldukça zengin. Bu tarihe tanıklık eden bir yapı olan Hüsamiye Medresesi’nin bakımsız hali bizleri de oldukça üzdü. Konuyla ilgili Mardin Kültür Müdürü Sayın Nihat Erdoğan’ı aradım. Kendisi de bu konuyla çok yakından ilgileniyor. Konunun takipçisi olduklarını, bürokratik aşamalar dışında ilgili yerlerin sahipleri ve gerekli kurumlarla diyaloğu sıklaştıracaklarını ifade etti. Benzer şekilde Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altundağ ile de konuşup konuyu gündeme getirdim. Ben şahsım, İMGİAD ve tüm Mardinliler olarak elimizden gelen çabayı göstermeye hazırım. Kentimiz ve tarihimizle ilgili elimizden ne geliyorsa yapmak isteriz” diye konuştu.

DEĞERİ BİLİNMİYOR

Kentte yer alan birçok medrese ve tarihi yapıların aksine Hüsamiye Medresesi’nin ise değeri pek bilinmiyor. Mardin tarihinde önemli bir isim olan Hüsamettin Timurtaş’ın mezarının medrese içerisinde bulunduğu söyleniyor. Medresede ayrıca Mardin’deki 3 sahabeden birisi olan Muhammed Faris’in de mezarı var. Kentteki vatandaşlar da yapının tarihi özelliği korunarak sağlıklı hale getirilecek olmasından dolayı memnuniyet duyuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.