TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MHP’den Suriyeli Türkmenler için konferans

Milliyetçi Hareket Partisi Bornova İlçe Başkanlığı önceki gün ilçede sayısı artan Suriyeli Türkmenlerle ilgili bir konferans düzenledi. Katılımın yoğun olduğu organizasyonda önemli bilgiler sunuldu

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2018 07:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
MHP’den Suriyeli Türkmenler için konferans

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Suriye’de yaşanan iç savaşın etkisi orada bulunan Suriyeli Türkmenleri de yoğun bir şekilde etkiledi. Savaşın yıkıcı etkisinden kurtulmak isteyen çok sayıda Suriyeli Türkmen’in yoğun şekilde göç ettiği yerlerden bir tanesi de İzmir’in Bornova İlçesi. Bornova’da yaşayan insanları göçmen kardeşlerimiz hakkında bilgilendirmek isteyen MHP Bornova İlçe Başkanlığı; Başkan İbrahim Yayla, Başkan Vekili ve Medya Koordinatörü Turan Otlu, Teşkilat Başkanı Muhsin Ulaş, 1. Bölge Başkanı Gökhan Telli öncülüğünde bilgilendirici bir konferans düzenledi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Mehmet Akif Erdoğdu ve Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Tarık Sülo Cevizci organizasyonda konuşmacı olarak görev aldı.

“DOĞRU BİLGİLENDİRMEK”

Suriye Türkmenlerinin Oğuz Boyları/Türkmen akıncılarının ve aşiretlerinin göçüyle Suriye’de görünmeye başladığını söyleyen MHP Bornova İlçe Başkanı İbrahim Yayla, “10 ve 11. yüzyıllarda ise bugünkü Suriye topraklarına yoğun Türk göçlerinin gerçekleştiği bilinmektedir. Türkler 11. yüzyıldan itibaren Suriye topraklarında hakimiyet kurmuşlar ve bu bin yıllık hakimiyetten sonra Osmanlı İmparatorluğu yıkılıncaya kadar Suriye’yi ve Suriyelileri savunmuşlardır. Atatürk, Halep’te savunma hattı kurmuş ve Hatay meselesinde olduğu gibi vefatına kadar, Türkmen kardeşlerimizin yaşadığı bölge ile doğrudan ilgilenmiştir. Bugün Suriye’nin farklı bölgelerinde yaklaşık 3,5 Milyon Türkmen kardeşimiz yaşamaktadır. Türkmenler Suriye’nin Araplardan sonra ikinci kalabalık nüfusuna sahiptir. Türkmenler Suriye toplumunun bölünmez bir parçası olup, kurucu ve asli unsurudur. 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaştan sonra Türkmen kardeşlerimizin yoğunluklu olarak Bornova ilçemize yerleşmiştir. Geçmişten günümüze Suriyeli Türkmen kardeşlerimizin durumunu ve bugünü birlikte değerlendirmek ve şu an içinde bulundukları yaşam şartlarına dikkat çekmek için, bölgemizdeki hemşerilerimizi de konu hakkında doğru bilgilendirmek için bu konferansı düzenledik” dedi.

“NİTELİKLİ ARAŞTIRMA YAPILMALI”

Organizasyonda konuşmacı olarak yer alan ve konu hakkında akademik çalışmaları konferansa katılanlarla paylaşan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Mehmet Akif Erdoğdu ise, “Yurt dışında 30 milyondan fazla Türkmen var. Bu Türkmenlerin dil, tarih ve kültürleriyle ilgili ciddi, entelektüel çevreye hitap eden ciddi bir araştırma ne yazık ki yok. Bu çok politize olmuş bir durum. Herkes bu konunun kıyısından, köşesinden tutuyor. Türkiye arşivlerinde bu konuyla ilgili o kadar bol, zengin doküman, vesika var ki, Arapça, Farsça, Fatih Sultan Mehmet döneminden 1950’lere kadar rahatlıkla Suriye bölgesindeki Türkmenlerle ilgili bilgiler var. Terminoloji de çok karıştırılmıştır. Herkes keyfine göre kavramları kullanıyor. Bu da son derece büyük bir kafa karışıklığına neden oluyor. Suriye’deki Türkmenler için Türkçe’de kullandığımız kelime ise Şam veya Halep Türkmenleridir. Halep zaten neredeyse tamamıyla bir Türkmen kentidir. Mısır’a kadar olan coğrafyayı karşımıza aldığımız zaman Selçuklulardan tutun Atsız’dan beri inanılmaz bir Türkmen cemaati ortaya çıkar” değerlendirmelerinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.