TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mülki amirler öne çıkıyor

Avukat Figen Özler Merder, kadına şiddette mülki amirler tarafından verilecek koruyucu tedbirler hakkında bilgi vererek mağdurların tanık koruma programına alınabileceğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2018 10:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mülki amirler öne çıkıyor

NİLGÜN TAZE

Şiddet, karşıt görüşte olanlara uzlaşma yerine kaba kuvvet kullanma, duygu ve davranışta aşırılık anlamına gelmektedir. Şiddet sadece fiziksel değil, sözel ve psikolojik tacizi de içeren davranışlar ile birine bilerek rahatsızlık veya fiziki olarak zarar vermeyi de kapsıyor. Günümüzde etkisini arttırarak varlığını hissettiren şiddetin nedenleri bugün birçok sosyal bilimcinin araştırma konusu haline gelmiş durumda ve yapılana araştırmalar göre şiddetin asıl nedeni insanoğlunun sevgi dilini bilmemesi.

Kendisine karşı uygulanan şiddete karşı koruma kararı isteyen kadınlara yönelik olarak alınan tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere mülki amirler tarafından karar verilebileceğini açıklayan Avukat Figen Özler Merder, “Kanunlarımız kapsamında kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanabiliyor. Ayrıca yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, geçici maddi yardım yapılabilmekle beraber psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti de sağlanabilmektedir” dedi.

HAYATİ TEHLİKE

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde a ve ç bentlerinde yer alan tedbirlerin ilgili kolluk amirlerince de alınabileceğini ifade eden Merder, “Kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde mülki amirin onayına sunar. Mülki amir tarafından 48 saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkar. Özetle mülki amir tarafından verilebilecek koruyucu tedbir kararları uygun barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım yapılması, psikolojik, hukuki ve sosyal destek verilmesi, geçici koruma altına alınması ve çocuklara kreş sağlanması yönündedir” ifadelerini kullandı.

MÜLKİ AMİR TEDBİRLERİ

Merder, kolluk amirinin gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amirlerin alacakları tedbirler arasında mağdura yönelik olarak barınma yeri ve geçici koruma sağlanabileceğini açıklayarak şunları söyledi: “Şiddet uygulayana yönelik olarak şiddet ve tehditte bulunmama, evden uzaklaştırma, mağdur ve yakınlarına yaklaşmama, alınan tedbirler niteliğine göre 48 saat içinde mülki amirin veya 24 saat içinde hakimin onayına sunulur. Ayrıca hayati tehlikenin bulunması halinde resen geçici koruma altına alınarak, korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere dört ay, kişinin çalışması halinde ise iki aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirilmek kaydıyla bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak suretiyle kreş imkanı sağlanır.”

TANIK KORUMA PROGRAMI

Koruma kanunları kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak işyerinin değiştirilmesi, kişinin evli olması halinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi ve 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunundaki şartların varlığı halinde ve tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulabildiğini açıklayan Merder, “Korunan kişi bakımından hayati tehlikenin önlenmesi için alınan tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak 27/12/2007 tarihli ve 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi de kadına yönelik şiddette yasal haktır” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.