TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nam-ı diğer Sosyete Pazarı

Her biri ayrı bir semtte, her biri ayrı bir renkte. Farklı gelir düzeylerine sahip binlerce insanın ortak noktası olan ‘İzmir Pazarları’nı mercek altına almaya çalışıyoruz. Durağımız ise Bostanlı, nam-ı diğer Sosyete Pazarı

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2018 10:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Nam-ı diğer  Sosyete Pazarı

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

İzmirli olup da Bostanlı Pazarı’nı bilmeyen yok. Hatta sadece İzmir değil, diğer illerden otobüslerle gelenleri bile var. Pazarın içine girdiğimizde kime selam versek ya Söke’den geldim diyor, ya Selçuk’tan. Pazar denilince akla hemen kadınlar gelir ama Bostanlı Pazarı’nın erkek ziyaretçileri de azımsanmayacak kadar fazla. Peki; nedir bu pazardaki keramet, neden bu kadar ünlü? Hem esnafa sorduk, hem de bavuluyla, sepetiyle tezgahların arasında gezen vatandaşa. Görüp görebileceğiniz en güzel pantolonları ve tişörtleri sudan ucuza alabileceğiniz bir pazar yeridir burası. Kurulması çarşamba günü gibi hafta içi bir zamana denk gelse de, tıklım tıklım bir kalabalıkla her çarşamba karşılaşılır muhakkak. Pazarın kurulduğu yer ise aslında bir go-kart pistidir. Bu durumdan en çok da oranın çalışanları muzdarip. Çünkü her hafta o kadar lastiği kaldırıp pazardan sonra tekrar kurmak zorundalar. Ancak müşterinin bolluğu ve satışın fazlalığı sebebiyle bu sorun çok da kafa yormuyor. Müşteri bolluğu diyoruz çünkü İzmir'in dört bir yanından tur otobüsleriyle insan akan bir Pazar yeri burası. Kalabalığı ve ucuz tekstil ürünleriyle ünlüdür. Alışverişini yapan vatandaş pazarın etrafındaki parkın çimenlerine yayılır, çayını içer, tezgah açan teyzelerden de gözlemesini sipariş eder.

SÖKE’DEN BOSTANLI’YA

Alışverişini tamamlayıp, elinde bavuluyla otobüs durağında bekleyen Taliha Ürkmez, “Söke’den geldim” dedi ve başladı anlatmaya, “Bostanlı Pazarı’nı tercih ediyorum çünkü bu pazar hem çok ekonomik hem de kaliteli. Domatesin, salatalığın, her çeşit meyvenin en lezzetlisini burada buluyorum. Kıyafet bölümü de kaliteli. Mağazaların yarı fiyatına satılıyor. Fırsat buldukça geliyorum. Zaman zaman komşularımın da siparişleri oluyor. Onları da alıyorum. Benim pazar çantam bavulum çünkü uzun yola başka türlü gidilmiyor.”

YAZ KIŞ DEMEDEN GELİYOR

Çiğli’de oturan ama her çarşamba Bostanlı’ya gelmeyi ihmal etmeyen Mustafa Güzeldemir ise, “Benim için önemli olan doğal ve taze meyve sebzeye ulaşmak. Buranın esnafını yıllardır tanıyorum. Neyi nereden aldıklarını, nasıl getirdiklerini biliyorum. Bu zamanda bilmediğin yerden alışveriş etmek doğru değil. Yediğimizin içinde ne olduğunu nereden bileceğiz. En güzeli bildiğin yerden, bildiğin insandan alışveriş etmek. Pazardaki sıcaklık hiçbir yerde yok. Yaz kış demeden her çarşamba bu pazara geliyorum” dedi.

YABANCILAR DA GELİYOR

12 senedir Bostanlı Pazarı’nda tezgah açan ve kuruyemiş satan Abdullah Kaşıkçı ise, “Bu pazar her şeyiyle ünlü. Kıyafetiyle ünlü, sebze meyvesiyle ünlü, Karşıyaka ile ünlü, gelen insanların kalitesiyle ünlü. Sosyete Pazarı diğerlerine benzemez. Turla gelenler bile var. Hem Karşıyaka’yı geziyorlar hem alışveriş yapıyorlar. Esnaf da bu pazara ayrı önemi veriyor” diye konuştu. “İzmir’de Bostanlı Pazarı gibi pazar yok” diyen Hakan Ekim de, “Zaman zaman yabancı turistler de görüyoruz. Merak edip geliyorlar. Kendi ülkelerinde olamayan meyve, sebze, kuruyemiş gibi yiyecekleri tadıyorlar. Kıyafet bölümünden alışveriş yapıyorlar” cümlelerini kullandı.

Tezgahında bulunan ürünleri sabah toplayıp getirdiğini söyleyen Mehmet Ertan ise “Ürünlerimiz dalından tezgaha. Burayı gelip görmeyen bin pişman tüm İzmirlileri bekliyoruz” diye belirtti. Bit Pazarı’nın kaldırılması sonucu Bostanlı Pazarı’nda yer alan 62 yaşındaki Osman Çubukçu da, halktan topladığı otantik eşyaları gelip tezgahında sergiliyor. Onca meyve, sebze ve kıyafetin arasından fark yaratan tezgahlardan biri. Çok eski fotoğraf makineleri de var, şimdi işe yaramayan ama eskiye meraklı herkesin gelip talep ettiği gaz lambaları da. Birçok vatandaşın kendisine evinde bulunan eşyaları da getirdiğini söyleyen Çubukçu, tezgahta yer alan ürünlerin oldukça ilgi gördüğünü belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.