TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öney: Sevgi ile şiddeti bitirelim

Şiddeti ancak sevgiye emek vererek sonlandırabileceklerini belirten Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi Başkanı Mesude Öney, bu konuda kadınlara çok iş düştüğünü söyledi

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2018 07:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Öney: Sevgi ile şiddeti bitirelim

NİLGÜN TAZE

5 Aralık 1997 yılında kurulan Cumhuriyet Kadınları Derneği 21. yılında Türkiye genelinde 98 şubesi ile hizmet veriyor. Güzelbahçe Şubesi’ni 27 Aralık 2014 yılında kuran Cumhuriyet sevdalısı kadınlar ise birçok projeye imza atarak kadınların daha refah bir hayat yaşayabilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Amaçlarının Ulusal Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet devrimleriyle kazanılmış ekonomik ve siyasal bağımsızlığın devam ettirilerek geliştirilmesi olduğunu açıklayan Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi Başkanı Mesude Öney, “Özgürlük, demokrasi ve aydınlanmanın korunması için çok çalışıyoruz. Ülkemizin savunulması, ülke ve halk yararına geliştirilmesi için çalışmak, çok çalışmaktan başka çaremiz yok. Yaptığımız çalışmalarda düşünce ve önerilerimizi içeren etkinliklerimizi yazılı ve görsel basında paylaşıyor, broşür ve slaytlar hazırlayarak sunuyoruz. İzmir’de faaliyet gösteren diğer dernekler ve demokratik kitle örgütleriyle işbirliği yaparak aktif güç birliği oluşturuyoruz” dedi.

NUTUK HEDİYESİ

Türkiye’de Cumhuriyet kazanımlarına yapılan saldırılara karşı imza kampanyaları, yürüyüş ve basın toplantıları yaparak tepki koyduklarını açıklayan Öney, şunları söyledi: “Her ayın ilk cuma günü ücretsiz hukuk danışmanlığı, her ayın ikinci perşembe günü ise sağlık danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Bunları zaman zaman önceden örgütlenen evlerde veya dernek binamızda gerçekleştirerek halkımızla bütünleşiyoruz. Atatürk’ün fikirlerini en güzel yansıtan ‘Nutuk’ eserini okuma günleri düzenliyoruz. Böylece, hem hafızalarımızı tazeliyor, hem de gittiğimiz ev sahibine bir nutuk kitabı hediye ediyoruz.

Gittiğimiz her ülkenin kütüphanesine de mutlaka bir nutuk kitabı hediye ediyoruz.”

TATLI SOHBET SİZDEN

“Acı Kahve Bizden, Tatlı Sohbet Sizden” projesi kapsamında evlere giderek, cumhuriyetin değerlerini ve Atatürk’ü anlatan sohbetler gerçekleştirdiklerini açıklayan Öney, “Güzelbahçe’de ‘Bir Mola da Sen Ver’ projesi kapsamında hasta bakan ailelere bir günlük destek hizmeti vererek ailelerin özel işlerine zaman ayırmasına, nefes almasına imkan tanıyoruz. Öğrencilerin eğitimine katkı koymak için destek sağlıyoruz. ‘Kullanmadığını kullandır, giymediğini giydir’ projesi kapsamında ise ihtiyaç fazlası eşya ve giyecekleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Kahvaltılı bilgilendirici toplantılar ve konferanslarla ülkedeki sorunlara dikkat çekiyor, çözüm sunuyoruz” açıklamasını yaptı.

CUMHURİYET SOHBETLERİ

Öney, her cumhuriyet kadınının ülkesini tanıması gerektiği düşüncesiyle kültür gezileri düzenlediklerini ifade eden Öney, 2017 yılında gerçekleştirdikleri projeleri anlatarak, “Sezon içinde kültür gezileri ve kahvaltılı etkinliklerimizden elde ettiğimiz geliri artırarak eğitimine katkı sunduğumuz öğrenci sayısını 17’ye çıkardık. Ocak ayı içinde ‘Acı kahve sizden, Cumhuriyet sohbeti bizden’ projesiyle yatay yerleşim bölgelerdeki vatandaşlarla buluşma günleri başlattık. Atatürk’ün ‘Nutuk’ adlı eserini dağıttık. Sohbetlerimizde Cumhuriyetin değerlerini, Atatürk’ün kadınlara bakış açısını, kazandırdığı hakları ve Anayasa’da yapılmak istenen değişiklikleri en ücradaki hanelere kadar giderek anlattık” ifadelerini kullandı.

GÜZELBAHÇE PROJELERİ

Yaşar Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin “İzmir’de İyilik Var” sloganıyla başlattığı projeye dernek olarak dar gelirli bölgelerde yaşayan 20 kadına İzmir’i tanıma turu yaptırarak destek verdiklerini belirten Öney, “Düzenlediğimiz aylık bilgilendirme toplantısında konuk olan Profesyonel Koç ve Kişisel Dönüşüm Uzmanı Ayça Cihan Gençoğlu, STK’larda hedef koymayı anlattı ve enerji vampirlerinden uzak durulmasının önemine değindi. Şubat ayında İzmir’deki şubelerle birlikte Konak Yeni Karamürsel önünde anayasa değişikliğine dövizli, pankartlı basın açıklamasıyla tepki gösterdik. Bu tepkimiz basının ve vatandaşların yoğun ilgisini çekti. Yine şubat ayı içinde Türkiye Emekli Subaylar Derneği Karşıyaka Şubesi’nin başlattığı ‘Vatan size, aileniz bize emanet’ kampanyasına mektup, giysi ve yiyeceklerden oluşan moral paketi ile destek verdik” şeklinde konuştu.

“CUMHURİYETE SAHİP ÇIKIN”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen kadın festivalinde şubelerinin kurduğu standın büyük ilgi gördüğünü açıklayan Öney, şu ifadeleri kullandı: “Dağıttığımız Atatürk rozetleri kapışılarak standımız basında büyük ses getirdi. Mart ayı içinde İzmir Şubeleriyle birlikte Konak Yeni Karamürsel önünde ‘Anayasa’ya Hayır’ basın açıklaması yaptık. Türk Parlamenterler Derneği İzmir Şube Başkanı Metin Öney, referanduma sunulan yeni Anayasa ve partili başkanlık sistemi konusunda Cumhuriyet kadınlarını bilgilendirdi. İlçemizdeki Cumartesi Pazarı’nda ‘Anayasa’ya Hayır’ için broşürlerimizle birlikte lokma dağıttık. Bu çalışmamız, basında ‘Mor gömleklilerden ‘hayır’ lokması’ başlığıyla yer aldı.Laiklik ilkesinin Anayasa’ya girişinin 80. yılı dolayısıyla Konak Karamürsel önünde Genel Başkanımız Dr. Canan Arıtman’ın katılımıyla basın açıklaması yaparak, kadınlara, ‘Referandumda mutlaka sandığa gidin, Cumhuriyet ve laikliğe sahip çıkın’ diye çağrı da bulunduk.”

GÜÇBİRLİĞİ PLATFORMU

Öney, Ankara Yüksek Teknik Yüksek Öğretmen Okulundan 50 yıl önce mezun olan öğretmenleri İzmir’de düzenledikleri yemekli organizasyonda ağırladıklarını ifade ederek, “Mayıs ayında İzmir’e çok sayıda kütüphane ve okul gibi tesisler kazandıran, verdiği burslarla yüzlerce gencin eğitimini devam ettirmesini sağlayan asırlık Çınar Ayşe Mayda’yı yılın annesi seçtik. Haziran ayında Güzelbahçe’deki STK’larla bir araya gelerek Güçbirliği platformu oluşturduk. Platform, etkinlik, kampanya ve toplantılar yaparak sesimizi daha güçlü duyurarak, Güçbirliği platformu olarak Dünya Çevre günü etkinliği düzenledik. Belediye başkanımızın da katılımıyla kıyı temizliği yaptık. Eylül ayında İzmir şubeleriyle birlikte Konak Yeni Karamürsel önünde dövizli, pankartlı basın açıklamasıyla müfredata tepki gösterdik” dedi.

SEVGİ İLE ŞİDDETİ BİTİRELİM

Güzelbahçe’de diğer STK’lar ile oluşturdukları Güçbirliği Platformu olarak, müftülerin nikah kıymasını öngören yasa tasarısına basın açıklaması yaparak tepki gösterdiklerini söyleyen Öney, “CHP TBMM Grup Başkan Vekili Özgür Özel’in sunumuyla ‘Demokrasiye El Ver, Cumhuriyet Güneşi Kararmasın’ başlıklı konferans düzenledik. Aynı etkinlikte geleneksel hale getirdiğimiz ‘Cumhuriyete Gönül Veren’ Atatürk ve Cumhuriyet sevdalılarına plaketlerini sunduk. Kasım ayında Kadına yönelik şiddet, Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma günü dolayısıyla Belediyeye ait Yelki Semt Merkezi’nde ‘Şiddet mağdurlarının izleyeceği yol’ konusunda konferans ve turuncu fular ve turuncu balonlarımızla ‘Sevgiye Emek Verelim, Şiddeti bitirelim’ çemberi oluşturduk. Şiddet gören kadınların öykülerini canlandırarak, gökyüzüne balonları uçurarak şiddeti kınadık. Etkinliğimiz basında büyük ilgi gördü, ‘Şiddete karşı turuncu çığlık’ başlığıyla geniş yer aldık” ifadelerini kullandı.

KADIN VE SİYASET

3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde derneklerinin Güzelbahçe Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclisi el ele vererek örnek bir projeye imza attıklarını açıklayan Öney, Güzelbahçe’de engelli bireylere sahip aileleri rahatlatacak “Bir mola da sen ver” projesi başlattıklarını söyledi. Proje kapsamında dernek üyelerinin engeli ailesine 5 saatlik konuk olduğunu belirten Öney, “Engelliye bakan kişi de evden dışarı çıkarak sosyal yaşamın içine giriyor. Alışveriş, sinema ya da arkadaşlarını ziyaret gibi etkinlikler yapabiliyor. Yönetim Kurulu olarak ilk engelli ziyaretimizi 6 yıl önce engelli olan Bülent Taklak’ın evine gerçekleştirdik. Aralık ayının ilk haftasında Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin yıl dönümü dolayısıyla ‘Kadın ve Siyaset’ konulu panel düzenledik. Panelde, kadının konumu ve hakları panelistler tarafından şiirlerle dile getirildi. Panel basında, ‘Şiir gibi panel’ ‘Şiirli panel’ şeklinde başlıklarla duyuruldu” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.