TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklar ölmesin diye…

Özkanlar İlkokulu öğrencilerinden Melis Sarı, serviste unutulan çocuklar için alternatif bir servis aracı geliştirdi. 10 yaşındaki küçük mucidin bu projesi Bayraklı Belediyesi İnovaktif Fikirler Fuarı’nda da sergilendi

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2018 11:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çocuklar ölmesin diye…

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

İzmir’in Bayraklı İlçesi’nde bulunan yaklaşık 54 devlet okulunun katılımıyla ikinci kez düzenlenen İnovaktif Fikirler Fuarı’nda öğrenciler geliştirdikleri projeleri sergilemişti. Akıllı Göz Damlası Projesi’nden tutunda Görme Dostu Baston Projesi’ne, Konuşan Çiçek Projesi’nden Çıt Çıtlı Yastık Projesi’ne kadar birçok yaratıcı çalışmanın yer aldığı fuarda, en dikkat çeken proje 10 yaşındaki Melis Sarı’nın tasarlamış olduğu alternatif servis aracıydı. Özkanlar İlkokulu öğrencilerinden Melis Sarı’nın ‘Kilitli araçlarda unutulan çocuk ölümlerine son’ sloganıyla ortaya çıkardığı bu servis aracını anlamlı kılan neden ise Sarı’nın servisle okula gelen arkadaşlarının ölmemesi için tasarlamış olması. Projeyi bir tek fark eden bizler değildik elbet. Proje, fuarı ziyaret eden ve beğendikleri projelere maddi, manevi destek sağlamak için orada bulunan firmaların ve üniversitelerin de ilgi odağı oldu. Öyle ki, Yaşar Üniversitesinden gelen konuklar projenin tasarımını gerçekleştirmek için katkı sunacaklarını belirtti. Melis Sarı ve en büyük destekçisi olan anne Feyza Sarı ise projenin topluma ulaşacağı günü büyük bir heyecanla bekliyor.

Çiğli’de evinden alındıktan sonra anaokulu servisinde unutulan 3 yaşındaki Alperen Sakin, saatler sonra araçta ölü olarak bulunmuştu. Yaşanan olay Türkiye gündemine oturmuş, çocuklarını kreşe göndermek zorunda olan ebeveynler ne yapacaklarını bilemez bir hale gelmişlerdi. Veliler kadar çocuklar üzerinde de etki yaratan bu olay servis araçlarına olan güveni azalttı. 10 yaşındaki ilkokul öğrencisi Melis Sarı da faciadan etkilenenler arasındaydı. İzlediği haberler sonrasında aynı olayın arkadaşlarının başına gelmesinden de endişe duyan Sarı, annesiyle konuya ilişkin bir projesini paylaştı. Gerçekleştirmiş olduğu çalışmayı bizlere de aktaran Sarı, “Bu fikir aklıma haberlerden geldi. Bir sürü çocuk okul servislerinde nefessiz kalarak ölmüş. Onların bir daha yaşanmaması için bende böyle bir proje geliştirdim” dedi.

YA ONLARA DA BİR ŞEY OLURSA…

Düşündüğü başka projelerin de olduğunu kaydeden Sarı, kullanmış olduğu malzemeleri ise şöyle sıraladı: “Malzeme olarak, bir fon kağıdı, akü ve sensor kullandım. Projede oksijen seviyesi düştüğünde, karbondioksit seviyesi yükseldiğinde sensor devreye girerek camları açacak.” Sarı’nın en büyük destekçisi olan anne Feyza Sarı da şöyle konuştu: “Geçen yıl 2017 Ağustos ayında okul servisinde ölen bir çocuğun haberiyle sarsıldık. Kızım da aynı şekilde bu duruma çok üzüldü. Hiçbir şekilde aklından çıkmıyordu. Okul arkadaşları da servisle gidip geliyor. Aynı şeyleri onların da yaşamasını istemiyordu. ‘Anne ya onlara da bir şey olursa. Bir proje geliştirsek ve içerideki havayı temizlese’ diye düşündü. Ben de bu fikrini çok beğendim ve çok güzel olabileceğini söyledim kendisine. Daha sonra Bayraklı Belediyesi’nin desteklediği İnovasyon Fuarı ile bu projeyi geliştirip sunma imkanımız oldu. Tabi ilkokul seviyesinde oldu bunlar.”

YAŞAR ÜNİVERSİTESİNDEN DESTEK ÇAĞRISI

“Fırsat verilirse üzerine daha fazla ekleyip, geliştiririz. Umarım hayata geçirilir” diyen Feyza Sarı ve kızına diledikleri şans verildi. Fuarı ziyaret eden Yaşar Üniversitesinden konuklar Sarı ailesine ulaştı ve kendilerini her anlamda destekleyeceklerini belirtti. Konu üzerine aktarımlarda bulunan Feyza Sarı, “Araç tamircisi arkadaşlarımıza da sorduk, ‘Bu sistem yapılabilir mi?’ diye. Onlar da ‘elbette hayata geçirilebilir’ dedi. Kendileri de çok fazla heyecanlandı bizimle beraber. Yaşar Üniversitesi de fuar alanında projemizi görüp notunu almış, ardından bizlere ulaştılar. Onların da destekleriyle piyasaya çıkaracağız. Olursa çocuklar ölmeyecek, aileler bu tür acıları yaşamayacak, güzel gelecekleri yok olmayacak. İnşallah kızımın hayalleri gerçek olur.” Özkanlar İlkokulu Müdürü Yusuf Akarsu ise projenin tamamen Melis Sarı’ya ait olduğunu belirterek, “Tamamen kendi geliştirdiği bir çalışma. Bizler de okul olarak desteklerimizi sunduk. İnovasyon Fuarı’nda da sergilendi ve epey ilgi gördü. Gerekli kurumlara ‘Acaba hayata geçirilebilir mi?’ diye sorduk. Onlar da çok ümitli konuştular. Yaşar Üniversitesi de destek verecek. Umarım hak ettiği noktaya gelir ve artık bu tarz çocuk ölümleri yaşanmaz” dedi. Yapılan inovasyon çalışmaları ile yaratıcı, fikir üreten, kendine güvenen, problem çözme becerisi gelişmiş, çevresi ile iyi iletişim içinde olan, takım çalışması anlayışına yatkın, değişik açılardan bakabilen en önemlisi de sorgulayan; ‘Neden?’, ‘Nasıl?’, ‘Neden olmasın?’, ‘Neyi daha iyi yapabilirim?’, ‘Nasıl daha iyi yapabilirim?’ gibi sorulara cevap arayan bireyler yetiştirmenin amaçlandığını vurgulayan Akarsu, Melis Sarı gibi daha birçok öğrencinin yetişeceğini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.