TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda hareket eğitiminin önemi

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, çocuklarda hareket eğitiminin önemine vurgu yaparak obezitenin önlenmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2018 07:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çocuklarda hareket eğitiminin önemi

ONURHAN ALPAGUT - ÖZEL HABER

Okulların kapanmasına kısa bir süre kaldı. Bununla birlikte çocuklarda ve ailelerde hareketlilik gözlenmeye başladı. Ebeveynlerin aklına gelen ilk soru ise, “Yaz tatilini çocuğum açısından nasıl değerlendirebilirim?” oldu. Bu soruya yanıt veren Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, okulların kapanması ile ailelerin çocuklarını spora yönlendirmesi yönünde tavsiyede bulundu. Oral, “Çocuklar için bu dönemde yapılacak en faydalı eylem spora yönelmektir. Hareketlilik ve fiziksel aktivite doğamızda olan bir durum. İnsanoğlu ilk çağlardan beri hareket ile yaşayan bir organizma. Bu anlamda çocukların hareketi hayatlarına katmaları faydalı olur. Sporun hormonal gelişim, boy uzaması, kilo dengesi gibi çeşitli alanlarda önemli rolü vardır. Çocukların içerisinde bulunduğu gelişim çağında daha sağlıklı büyümelerini sağlarken zihinsel gelişimini de destekler. Aileler bu durumu göz önüne alarak davranmalı. Çocuklarını kurslara göndermeli” dedi.

GELİŞİMİ DESTEKLİYOR

Hareket eğitiminin önemine vurgu yapan Oral, “Bir kurs programı ile çocuğun beyin-kas organizasyonun artırması ve geliştirmesi sağlanabilir. Çocuğun algısal motor ve duygusal özelliklerinin geliştirilmesine de katkı sağlar. Alan çalışmalarında hareket eğitiminden sonra spor branşlarına yönlendirilmesi daha akıllıcadır. Hareket eğitimi sürecinde çocuklara bir sportif disiplinden ziyade oyun mantığı içerisinde fiziksel aktivite eğitimleri uygulanır. Bu konuda uzman kişiler yönetiminde çocuk; atlama, sıçrama, hedefe topu atma gibi temel eğitimleri alır. Eğitimler sonucu çocuğun hangi sportif branşta başarılı olabileceği anlaşılır. Bu noktada iki avantajımız var. Birincisi, çocuğun zamanını sağlıklı gelişim, sosyal ve psikolojik anlamda kendini ifade etme yetisini kazanması ve aynı zamanda kendinde bulundurduğu sportif yetenekleri de ortaya çıkarması” diye konuştu.

YETENEĞİNE GÖRE SPOR BRANŞI

Oral, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sportif seçki için hareket eğitimi kursları çok verimli bir alan. Bu anlamda anne babaların her zaman düşündüğü ‘Çocuğumu hangi spor branşına yönlendireyim?’ sorusuna yanıt veriyor. Hareket eğitimi sonrasında çocuğu gözlemleyen antrenör deneyimlerinden yola çıkarak hangi alanda başarılı olacağını ebeveynlere aktarıyor. Daha sonra anne ve baba çocuğu yetenekleri doğrultusunda yönlendirme fırsatı elde ediyor. En önemlisi çocuğun sevdiği branşa yönlendirilmesi sağlanıyor. Bir diğer yöntem ise Avrupa’da sıklıkla uygulanan çoklu branş sistemi. Bu sistemde çocuk birkaç farklı branşa yönlendirilerek hangisinde daha başarılı olacağına bakılıyor. Bu sayede kendi başarılı olacağı alana yönlendirilmesi sağlanıyor.” Anne ve babaların çocuklarını yetişkin olan bir bireyin küçük bir maketi gibi görmemesi gerektiğini söyleyen Oral, “Çocuğun metabolik yapısı, kas gücünün özellikleri, kemik gelişimi ve psikolojik konumu yetişkinden farklıdır. Hareket eğitimi sonrası spor branşları ile tanıştırma konusunda çocuğun kendine özel fiziksel, metabolik, psikolojik yönleri de düşünülerek asıl branşa yönelik seçim yapmak bu konuda söylenecek en bilimsel yöntemdir” diye belirti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.