TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oksidentalizm anlatıldı

Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi’nin tertiplediği “Geleneksel Kültür Sohbetleri” çerçevesinde Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Fatih Toktaş,  “Batı Bilimi/Oksidentalizm” konulu bir söyleşide bulundu

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2017 06:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Oksidentalizm anlatıldı

TANER UYANIKER

Oryantalizm ve oksidentalizmin “Dünyayı algılama, anlama, açıklama ve tanımlamada iki farklı bakış açısı” olduğunu izah eden Sayın Toktaş, “Temel olarak oryantalizm Batı'nın Doğu algısı, Oksidentalizm Doğu'nun Batı algısıdır. Karşılıklı bu algılama sadece bir düşünceden ibaret olmayıp, eylemi de beraberinde getirir” dedi.

Toktaş, “Batı'nın, zayıf ve kendini yönetemeyen Doğu algısı işgal ve sömürüyle sonuçlanırken; Doğu'nun, güçlü ve disiplinli Batı algısı efendiye itaate sebep olur. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Doğu kendi gücünü keşfetmeye başlarken, bu değişim oryantalizmden yüzyıllar sonra oksidentalizmin ortaya çıkış zeminini hazırlar” diye konuştu.

ÖZGÜRLEŞME HAREKETİDİR

“Batı, sömürgeciliğinin keşif kolu olan oryantalizm vasıtasıyla elde ettiği bilgi ile Doğu üzerinde iktidarını kurar” diyen Toktaş şu ifadelerde bulundu: “20. yüzyılda fiziksel işgal yerini zihinsel işgale bırakırken, iktidar da farklı bir boyuta taşınır. Oksidentalizm, Batı'nın bu iktidarını yıkma, Doğu üzerindeki hegemonyasını ortadan kaldırma girişimidir. Bu anlamda, Oksidentalizm bir özgürleşme hareketidir.”

Düşünceleriyle söyleşisini tamamlayan Toktaş, dinleyicilerin sorularını cevapladığı gibi, birlikte düşünme ortamını da hazırladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.