TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Onlarca bal siparişini geri çeviriyor

Ağrı’nın Taşlıçay İlçesi’ne bağlı Aşağı Toklu Köyü’nde arıcılık mesleğine 1995 yılında başlayan Resul Aldemir adlı vatandaş, mesleği oğlu Mehmet Aldemir’e öğretti

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2017 08:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Onlarca bal siparişini geri çeviriyor

13 yaşındayken baba mesleği olan arıcılığı öğrenen ve bu işi severek yapan Mehmet Aldemir, yıllarca yaylalarda ve yüksek rakımlı alanlarda ürettiği organik kestane, çiçek ve petek ballarını siparişler üzerine birçok ile gönderdi. Aldemir, batı illerinden yapılan yoğun sipariş üzerine İstanbul’un Şile bölgesinde de arıcılık faaliyetlerine başladı. Toplamda 48 kovan ile birlikte arıcılık yapan Mehmet Aldemir’in geçtiğimiz ocak ayında 37 kovanda bulunan yaklaşık 2 milyon arısı telef oldu. İstanbul Şile’de 30 kovan arıdan 23 kovan arı telef olurken, kendi köyünde ise 18 kovan arıdan 14 kovanı telef oldu.Geriye kalan 11 kovan ile evinin ihtiyacını karşılayıp mesleği devam ettirmeye çalışan Aldemir, müşterilerinden gelen bal siparişlerine olumsuz yanıt veriyor. Çok sevdiği arıcılık mesleğinde zor günler geçiren evli ve bir çocuk babası Aldemir, yetkililerden kendisine uzatılacak yardım elini bekliyor.

“YÜZDE 70’LİK BİR KAYBIMIZ OLDU”

Arıların neden telef olduklarını bilmediklerini ve bu mesleği yıllardır profesyonelce bir şekilde yaptıklarını söyleyen Mehmet Aldemir, “1995 yılında arıcılığa başladık. Babamın ve profesyonel arıcıların yanında yetişerek bu işi öğrendim. 13 yaşımdan bu yana bu işle ilgileniyorum. Eskiden de arı kayıplarımız oluyordu. Geçen kış mevsiminde yüzde 70’lik bir arı kaybımız oldu. Benim İstanbul’un Şile bölgesinde de arılarım var. Hem burada hem de batıda arıcılık yapıyorum. Geçen sene burada 18 kovanımız vardı. Bu yıl 4 kovanımız kaldı. 14 kovanımız söndü. Batıda da 30 kovanım vardı ve bu kovanlardan 23’ü söndü. Toplamda 2 milyona yakın arılarım telef oldu. Arıların neden telef olduğu bilinmiyor” dedi.

“BELİMİZ BÜKÜLDܔ

Organik bal ürettiklerini dile getiren Aldemir, “Biz bu işe başladığımız ilk günden bugüne kadar hep organik bal ürettik. Akrabalarımız tanıdıklarımız herkes bilir, her zaman gerçek, katkısız organik bal üretiyoruz. Petek balını kilosunu 100-120 liradan satıyorduk. Kestane, çiçek ve kekik ballarını satıyorduk. Bizim ciddi bir kaybımız oldu, belimiz büküldü. Yıllardır hevesle bu işi yapıyoruz. Bizim desteğe ihtiyacımız var. Bu arıcılık mesleğini büyütüp ülke piyasasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu yıl bala çok fazla talep var. 50 ile 100 kilo bal isteyenler oldu. Diğer arkadaşlarda da kayıp olduğu için onlar da bizden organik bal istiyorlar. Talebi karşılayamıyoruz, 5-10 kovan ile ancak kendi evimizin yiyeceğini karşılıyoruz. Şifa niyetine ballarımızı alanlar da var. Şu anda 35 bin lira kaybımız oldu. İmkanlarımızda kısıtlı olduğumuz için ne yapacağımızı ve nasıl geçimimizi sağlayacağımızı bilmiyoruz. Arıcılığa destek veren insanlarımızdan ve devletimizden destek bekliyoruz, bize yardımcı olsunlar. Ekipmanlarımızla birlikte gezginci arıcılığı yaparak arıcılığı ilerletmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. (İHA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.