TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Orhan Kemal’in, ‘Golcü Raşit’ yılları

Ünlü yazar Orhan Kemal'in Adana'nın iki köklü kulübünden biri olan Adanaspor'da 'Golcü Raşit' adıyla futbol oynadığı ortaya çıktı. Araştırmacı ve fotoğraf sanatçısı Nevzat Hız, Orhan Kemal'in futbol takımında çekilen fotoğraflarını ortaya çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2017 07:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Orhan Kemal’in, ‘Golcü Raşit’ yılları

Araştırmalarında, Adanaspor'un kuruluş tarihinin 1954 yılı değil, 4 Nisan 1932 olduğunu ortaya çıkardığını söyleyen Nevzat Hız, kulübün o yıl yerel ligde mücadele ettiğini söyledi.

O dönem yayımlanan önemli gazetelerden Türk Sözü, Adanaspor'un yönetim kurulunun Ahmet Turan Bey (Gençzade) başkanlığında, İş Bankası'ndan Halil Bey, Veysel Bey, Ahmet Hicabi Bey ve M. Kemal Bey'den oluştuğu, Hüseyin Hilmi Bey'in genel kaptanlığı üstlendiği yazıldı. Hankurbu Ocak binasındaki kulüp merkezinde yapılan kongrede 'hami başkanlığa' da Nuh Naci Bey getirildi. Ayrıca her üyenin yılda 2 lira aidat ödemesine karar verildi.

GOLCÜ RAŞİT'İN BAŞARISI

Adanaspor ilk resmi maçında Torosspor ile 1-1 berabere kaldı ve genç futbolcularının ortaya koyduğu performans başarılı bulundu. Türk Sözü'nün spor muhabiri M. Semih, hakem Gani Kasım'ın yönettiği maçta kaleci Mehmet, Kaşif, Hasan Hüseyin, Fehmi, Esat, Seyfi ve Mehmet'in iyi oynadıklarını, golcü forvet Raşit'in ise 'çok başarılı' olduğunu yazdı.

Daha ilk maçtaki futboluyla dikkat çeken Raşit ise yıllar sonra Türk edebiyatının en usta kalemlerinden biri olarak tarihe geçecek Orhan Kemal'di. Gerçek adı Mehmet Raşit Öğütçü olan Orhan Kemal, Adanaspor'da 'Golcü Raşit' adıyla büyük başarılara imza attı.

Adanaspor ise Çukurova Ligi'nde büyük takımlar olan A. İdman Yurdu ve Torosspor ile yarıştı ve 1936 yılında Seyhan Spor ile birleşerek Seyhan - Adanaspor adını aldı. 1954 yılında ise bugün bildiğimiz Adanaspor kulübü kurularak, Süper Lig'e kadar yükseldi. (DHA)

ROMANLARDA FUTBOL TUTKUSU

Orhan Kemal 'Baba Evi' ve 'Avare Yıllar' adlı romanlarında gençlik günlerindeki futbol tutkusuna da yer verdi. Usta yazarın o dönemi anlattığı bölümlerden bazıları şöyle: "Mahalle takımımız dağıldıktan sonra Gazi'yle başka bir kulübe geçtik, tabii Hasan Hüseyin de… Ben iyi penaltı atıyordum, Gazi'nin kafaya çıkışları fevkaladeydi. Futbol ve onun meseleleri dışında kainat vız geliyordu."

"Yolda bizim genel kaptana rastladık. Niçin çalışmalara katılmadığımızı sertçe sordu. Söyledik. Ayıpladı. İnsan gider de dokumacılık mı yapardı?

-Lig maçları yaklaşıyor, antrenmanlara düzenli devam etmeniz lazım… Anladınız mı? Gazi'yle bakıştık.

-Niye bakıştınız? dedi. İyi, kötü bir şeyler uydururuz size kulüpten… Anlaşıldı mı? Antrenmanlara bütün gücünüzle …

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.