TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Palmiye böceğine karşı mücadele

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2005 yılında ülkeye giriş yaparak palmiyelerde önemli kayıplara yol açan palmiye kırmızı böceğine karşı yoğun bir mücadele başlattı

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2018 06:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Palmiye böceğine karşı mücadele

NİLGÜN TAZE

2005 yılında ülkeye giriş yaparak palmiyelerde önemli kayıplara yol açan palmiye kırmızı böceği mücadelesi için hazırlanan yeni projenin tanıtımı İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde yapıldı. Toplantıya İl Müdürü Musa Bakan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz, Ege Üniversitesi’nden Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu’nun yanı sıra teknik elemanlar katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, başta hurma ağacı olmak üzere birçok palmiye türünü yok eden palmiye kırmızı böceği ile ilgili mücadele kapsamında 3 yıl devam ettirilecek bir proje hazırladı. 2017 yılında başlatılan projenin etaplarından biri olan zararlının ülke genelindeki bulaşıklık durumu, yıl içerisindeki yoğunluk düzeyinin belirlenmesi, izlenebilirliğinin sağlanması ve mücadelesi konusunda eğitimler verilmesi amacıyla hazırlanan ‘Palmiye Kırmızı Böceği İzleme, Eğitim ve Mücadele Projesi’ İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde anlatıldı.

PALMİYE KIRMIZI BÖCEĞİ

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından hazırlanan projenin koordinatörlüğünü Uzman Hasan Deda Büyüköztürk yürüttü. Büyüköztürk, “Proje, zararlının ülke genelindeki bulaşıklık durumu ve yıl içerisindeki yoğunluk düzeyinin belirlenmesini, izlenebilirliğinin sağlanmasını, mücadelesinin yapılmasını ve bu konuda eğitimler verilmesini amaçlıyor. Proje kapsamında Balçova, Çeşme, Dikili, Foça, Güzelbahçe, Karşıyaka, Konak, Menderes, Seferihisar ve Urla ilçelerinde 100 tuzakla toplam 50 istasyon kuruldu” dedi.

KARANTİNA SORUNU YOK

Kurulan palmiye kırmızı böceği yakalama istasyonlarında 15 günde bir sayımlar yapılarak sonuçların bildirildiğini söyleyen Büyüköztürk şunları söyledi: “Zararlı ile ilgili karantina tedbirleri ve mücadelesi konusunda bu güne kadar sayısız deney yaparak palmiye kırmızı böceği hakkında detaylı bilgiler edindik. Zararlının palmiye ağaçlarında tespit edilmesi durumunda mücadelesi, bulaşıklığın ilerleyen dönemlerinde ise imhasının zorunlu olduğunu gözüyoruz. Başlangıç noktasının karantina yetersizliğimizden kaynaklandığına dair iddialar oldu ancak gönül rahatlığı ile ilgili ülkemizde karantina ile ilgili bir sıkıntının olmadığını söyleyebilirim. Yaptığımız tüm araştırmaların sonucu bu zararlının Mısır’dan yayıldığını gösteriyor. Tıpkı bizim gibi Mısır’dan yayılan bu zararlı ile mücadele eden birçok ülke var. 2017 yılında hazırlanan bu ulusal proje ile güç birliği yapacak ve ülke genelinde palmiyelerimizi kurtaracağız.”

Toplantıya katılan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi’nde görevli ziraat mühendisi Meral Özçekici ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görevli ziraat yüksek mühendisi Burcu Çıtırıkkaya da palmiye kırmızı böceği ile mücadelede İzmir’in durumunu ve belediyenin zararlı ile mücadele konusunda faaliyetlerini anlattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.