TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Petrol sızıntılarına karşı ‘NAVİATOR’LU ÖNLEM

ABD’de su altında da hareket edebilen ve “Naviator” adı verilen drone, özellikle denizlerdeki petrol ve doğalgaz boru hatlarındaki alt yapı arızalarını hızla belirleyebiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2017 09:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Petrol sızıntılarına karşı ‘NAVİATOR’LU ÖNLEM

ABD’deki Rutgers Üniversitesinde Mekanik ve Uzay Bilimleri Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Javier Diez, yaptığı açıklamada, su altında gözlem yapabilecek drone geliştirme çalışmalarına 2012 yılında başladıklarını ve aracın testlerini 2013’te tamamladıklarını aktardı.

Su altında da hareket edebilen ve araştırma yapabilen araca “Naviator” adını verdiklerini ifade eden Diez, “Dünyada son yıllarda su altında da araştırma yapmakta kullanılabilecek pek çok drone geliştirme girişiminde bulunuldu. Ancak Rutgers Üniversitesi araştırma ekibinin geliştirdiği Naviator, türünün ilk örneği olma özelliğini koruyor. Geliştirdiğimiz araç teknolojik bir sıçrama niteliği taşımaktadır. Naviator aynı zamanda havada da hızlıca konuşlandırılarak arama ve kurtarma, köprü, gemi ve liman kontrolleriyle denizdeki petrol ve doğalgaz operasyonlarını incelemek için rahatlıkla kullanılabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Hızlı tepki veren drone için ticari şirket kuruldu

Diez, Naviator’un hava ve suda hızlı tepki kabiliyetine sahip olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: “Petrol ve doğalgaz sektöründe alt yapıdaki arızalar çok hızlı bir şekilde araştırılıp saatler veya günler boyunca sürecek sızıntıları önleme çalışmaları, geliştirdiğimiz drone sayesinde kısa sürede bitirilebilir. Yani Naviator enerji sektöründe özellikle boru hattıyla petrol ve gaz taşımacılığında olası arızaları belirlemekte etkin rol oynama kapasitesine sahip. Bu araç sayesinde, su altındaki boru hatlarının kontrollerinin daha hızlı, daha sık ve tüm kötü hava koşullarında bile yapılmasına olanak sağlanabilir. Naviator’u karada ve suda hızla harekete geçirme kolaylığı var. Bu da daha az insan etkileşimi, daha az zaman ve para harcanması anlamına geliyor. Naviator, bu sayede olası petrol sızıntılarını önlemek için de etkin bir çözüm sunabilir.”

Söz konusu drone için şu anda 15 kişilik araştırma ekibinin geliştirme çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Diez, proje giderlerinin ise Amerikan Deniz Araştırmaları Bürosu tarafından karşılandığını bildirdi. n İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.