TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rağbet artıyor

Son zamanlarda Türkiye’de sık sık yaşanan depremler başta olmak üzere gelişen teknoloji ile beraber prefabrik evlerde ısı yalıtımı sorununun da ortadan kalkmış olması bu evlere rağbeti arttırd

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2017 07:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Rağbet artıyor

NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER

Sabit ve betonarme yapılar depreme ne kadar dayanıklı olsalar da illa ki hasar gören yapılar arasında yer alıyor. Bu noktada hayatın kolaylığı tercih edilerek prefabrik evlerin ısı ve ses yalıtımının iyi izole edilmesine de önem veriliyor. Prefabrik yapılarda istenmeyen veya değiştirilmesi gereken bölümlerin çıkarılmasının kolay olması da bu evlere olan ilginin daha da artmasına neden oluyor.

Ay Yıldız Prefabrik Yetkilisi Usame Zülfikar prefabriklerin ağırlıklı olarak kullanıldığı yerlerin bağ ve bahçeler olduğunu açıklayarak, “Prefabrikler şehir içlerinde pek tercih edilmiyorlar çünkü bu bir rant meselesi. Betonarme ile kıyaslama yapıldığında prefabrikler daha iyi çünkü iç ve dış cephelere mantolama yapılması gerekmiyor. Kullanmış olduğumuz malzemelerimiz ise 53 yıl gibi uzun bir zamana garanti verebiliyor. 53 yıla garanti verebilen malzemelerin garantisini bir düşünün. Malzemelerimize 100 yıl ömür biçilirken betonarmelere 50 yıl gibi bir zaman biçiliyor” dedi.

YOĞUN TALEP

Prefabrik evleri ısıtmanın betonarmeye göre daha kolay ve kalıcı olduğunu açıklayan Zülfikar şunları söyledi: “Betonarme evler sobadan yayılan ısıyı 3 saat kadar muhafaza edebilirlerken prefabrikler 4 saatten daha uzun bir süre sıcak tutabiliyor. Prefabriklerin ucuz olması ise en birincil tercih sebebi. 40 m2 olan bir prefabriğin maliyeti yaklaşık 18 bin 900 TL civarı. Ancak su basmanına dökülecek beton, zemin döşemeleri, su tesisatı ve mutfak gibi tüm işler bu fiyatın haricinde ödeniyor. Prefabrik evlere çok fazla talep var ve biz bu durumdan son derece memnunuz.”

KONTEYNER EVLER

Konteyner evlerin kişiye özel ölçüler kapsamında da üretilebildiğini ve dilenirse hazır evler içinde seçim yapılabileceğini ifade eden Zülfikar, “Ayrıca bulunduğunuz bölgedeki hava koşullarına bağlı olarak da üretim gerçekleştirirken yalıtımda mükemmelliği sunmaktan zevk duyarız. Betonarmeler gibi her türlü imkan bu ürünlerimizde de var olmaktadır. Bu sayede satın almak için yıllar yılı hayatınızı harcamanıza gerek kalmayacaktır. Dubleks prefabrik evler ise yüksek kalitede malzemeler kullanarak yapılır. Tüm bu hizmetleri veren Ay Yıldız öncelikle müşteri ilkesinden sapmadan uluslararası standartlarda üretim yapıyor ve bunu da değerli müşterilerimiz ile birlikte başarıyoruz” açıklamasını yaptı.

ISINMA SORUNU YOK

Zülfikar, prefabrik evlerde ısınmanın aynı betonarme evlerde olduğu gibi birçok farklı yolla sağlanabileceğini söyleyerek, “Bu yollardan en çok kullanılan doğalgaz, güneş enerjisi, klima, elektrik sobası, yağlı soba, özel baca gerektiren odun/kömür sobasıdır.  Prefabrik evler nasıl ısınır sorusunu soran kişiler genellikle prefabrik evlerin ısınmasında sorun olduğu yanılgısında olabilir. Bunun nedeni yıllarca özensiz yapılan ve çok ucuza yapılan prefabrike yapılar yüzünden yayılan söylentilerden ibarettir. Gerçekten güzel ve kaliteli malzeme ile ısı yalıtımlı olarak yapılan bir prefabrike konut, normal betonarme konutlar ile aynı oranda ısı konusunda verimli olabilmektedir. Özel baca yapıldığı taktirde bacalı soba kurulumuna da imkan sağlamaktadır. Fakat genellikle tercih edilen ısınma sistemi doğalgazdır. Bunun nedeni artık 81 ilin 78'inde doğalgaz hizmeti verilebilmekte. bu sebeple tüm prefabrik ev sistemleri buna göre alt yapı çalışması yapılarak inşa edilmektedir” şeklinde konuştu.

GÜNEŞ ENERJİLİ ISINMA

Taşra, köy veya mezralarda prefabrik ev yaptıranların ısınma için doğalgaz dışındaki yolları tercih edebileceğini ve bol güneş alan iklimlerde ise güneş enerjisi kullanabileceklerini açıklayarak, “Yada elektrikli ısıtıcılar ile klima kullanımı da işinizi görecektir. Fakat kışları sert ve soğuk geçen bölgelerde ev kurmak istiyorsanız evin kurulum aşamasında oda ve bölümlerine bacalar inşa ettirir iseniz çok rahatlıkla betonarme evlerde olduğu üzere bacalı sistem kurabilir odun ve kömür ile ısınabilirsiniz. Detaylı araştırırsanız prefabrik evler nasıl ısınır konusunda aklınızda soru işareti kalmayacaktır. Isıtma sistemleri konusunda nadir olarak kullanılsa da fuel oil ile de ısınmada tercih edilebilir. Ev dışına inşa edilecek bir kazan ve tank yardımı ile bu sistemi doğalgazda olduğu gibi peteklere sıcak su pompalayacak bir sisteme dönüştürebilir ve sobanın eziyetini de ortadan kaldırabilirsiniz. Tabi bu çeşit bir ısınma sistemi kurmak normale göre biraz daha masraflı olacaktır” ifadelerini kullandı.

ARAŞTIRMANIZI SIKI YAPIN

Daha önceden prefabrik ev yaptırmış birine doğrudan memnun olup olmadıklarına dair sorular sormanın prefabrik bir evde oturmak isteyenler için daha tatminkar olacağını belirten Zülfikar, “Belki de en doğru cevabı onlardan alırsınız çünkü onlar yaşıyorlar. Fakat tam tersi de olabilir. Yani kimsenin ‘yoğurdum ekşi’ demediği gibi ‘böyle bir işe kalkıştım ama kötü bir karar vermişim’ demesi de beklenemez. Prefabrik ev yaptırmayı düşünenler önce işin ekonomik ve kolaylık boyutuyla ilgilenirler. İnternet sitelerini gezerek, firmaları araştırarak bu konuda bir ölçüde fikir sahibi olabilirsiniz” dedi.

EVİNİ KENDİN PLANLA

Prefabrik evin betonarmeye göre en büyük avantajının oturulacak evin müşterinin kendisi tarafından belirlenip bunu kısa sürede hayata geçirebilmek olduğunu açıklayan Zülfikar şunları söyledi: “Ayrıca bu işin kaça patlayacağını en baştan biliyorsunuz. Betonarme evde ise zaman ve maliyet sarkmaları bazen insanı çileden çıkarabiliyor. Prefabrik ev kolay elde ediliyor ama acaba yeterli konforu sağlayacak mı? En çok merak edilen sorulardan biri bu. Doğal olarak insanlar merak ediyor, evi prefabrikten yaptırırsam ileride altyapı sorunları çeker miyim? Yalıtım nasıl olur, kışın soğuk mu olur, yazın cayır cayır yanar mıyız? Elektrik, su ve kanalizasyon şebekesi açısından bir şey değişmiyor. Prefabrik evlere de kalorifer tesisatı döşenebiliyor, klima veya soba kullanılabiliyor.”

YENİLİKÇİ TASARIMLAR

Ses yalıtımının prefabrik ev tercih etmekte bir diğer etken olduğunu söyleyen Zülfikar, “Acaba evde konuşulanlar dışarıda duyulur mu? Prefabrik evler genellikle müstakil yapılar olduğu için ses konusu pek sorun olmuyor. Çünkü duvarın bitişinde bir başka komşu yok. Bir de eşyalar sığar mı endişesi var. Yapıyı seçerken ihtiyaçlarınıza göre belirlerseniz sonradan sorun olmayacaktır. Prefabrik ev modelleri neredeyse her ihtiyacı karşılayacak kadar çeşitli. Üstelik evin güneş görme garantisi de var. Tek katlı evler beklentilerinizin de ötesinde tasarım ve planlarda hazırlanıyor. Tek katlı evlerin model, tasarım ve planları uzman mimar ve mühendisler kontrolünde hazırlanarak çok sayıda yenilikçi tasarım ile modern tesislerde kaynaksız vidalı sistem teknoloji kullanılarak üretim yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

ISI YALITIMI

Tek katlı evlerde her detayın fabrika bant sisteminde tam malzeme kullanımıyla üretildiğini ve diğer yapı modellerine göre çok daha ekonomik olduğunu açıklayan Zülfikar, “Dört mevsim kullanım özelliğine sahip olmakta prefabrik tek katlı evlerin avantajlarını artırmaktadır. Tek katlı evler çoğu zaman kapısından penceresine, elektrik tesisatından su tesisatına kadar her detayı fabrika ön üretimiyle hazırlayarak kurulum yerinde uzman ekiplerce montaj yaparak kullanıma hazır olarak teslim edilebilmektedir. Prefabrik evin duvar modüllerinin kalınlığı ve kalitesi oldukça önemlidir. Daha kalın ve kaliteli malzeme ile yapılan duvar ses ısı ve dayanıklılık açısından da önem taşır” şeklinde konuştu.

ÇATIYA DİKKAT

Genel itibari ile prefabrik ev kullanıcılarının şikayetlerinden en fazla nasiplenen bölümün çatı olduğunu ifade eden Zülfikar, “Çatı ile ilgili olarak eğer iyi özen gösterilmezse yağmur kar suları veya rüzgar direnci ile alakalı problemler çıkabilmektedir. Bu yüzden yapımına şekline ve malzemesine en titiz şekilde müdahil olmanız gereken yerlerden birisidir çatı. Proje yapan firma ile sorunsuz bir çatı için gerekli olan şeyleri öğrenerek bu şekilde yapılması önerilir. Ayrıca çatı malzemesi ile çatı izolasyonu da önemlidir. Piyasada prefabrik ev için birbirinden çok farklı fiyatlara sahip evler görmek mümkün. Burada dikkat edilmesi gereken şey fiyatların neden farklı olduğunu iyi tespit etmek olacaktır” açıklamasını yaptı.

DIŞ CEPHE

Duvar kalınlığı ve duvar dış cephesinin hangi malzemeden olduğunun önem arz ettiğini söyleyen  Zülfikar şu açıklamaları yaptı: “Pencerelerin hangi marka ve malzeme olduğu gibi birçok etken hemen hemen birbirine aynı olan evlerin fiyatlarının farklı olmasına yol açacaktır. Prefabrik ev alırken fiyatlara dikkat etmek ve iyi analiz etmek önemlidir. Size tavsiyemiz bolca araştırma yapmak ve sadece evlerin fiyatlarını değil içeriğini ve kullanılacak malzeme cinslerini de sormak olacaktır. İzinleriniz tamam ise sıra prefabrik ev yapım aşamasına gelir. Prefabrik ev alırken bilmeniz gerekenler içinde en önemlilerinden biriside kaliteli malzemeler kullanmaktır. Ayrıca ustanın kalitesi ve yapılan proje ve iskelet ile çatı yada izolasyon malzemelerinin kalitesine de dikkat edilmeli. Yapıya başlamadan önce yasal izinleri almak belediyeye bilgi vermek önemlidir. Yapım aşamasında ceza yemek yada yapımın durdurulması tüm şevkinizi dağıtabilir. Yapının kat sayısı imarı ve yeri hakkında belediyeye bilgi verilmesi bu nedenle önemlidir.”

PREFABRİK TARİHÇESİ

Prefabrik evlerin Amerika’da uzun bir geçmişi vardır. Amerika’ya prefabrik evler ilk olarak İngiltere’den 1600′lerde gönderilmiştir ama gerçek anlamdaki prefabrik evler ev kitleri ortaya çıkana kadar hayat bulamamıştır. Ev kitleri bir evi oluşturan bütün bileşenlerden oluşuyordu ve insanlar kendileri bu kitleri alarak evlerini kurabiliyor ya da kurulum işi için işçi kiralıyorlardı. Alaaddin firması 1906 yılında Amerika’da hazır ev kitlerini satan ve kitler için kataloglar çıkaran ilk firmaydı. 1908 yılından 1940 yılına kadar bu şekilde 100 bin kadar ev satılmıştır. Ev kitlerinin popüler olmasının altında çeşitli nedenler yatmaktadır. Öncelikle Michigan merkezli bir firma olan Aladdin gibi firmalar, otomotiv, demir, çelik ve demir endüstrilerinden elde ettikleri gelir ve bilgi birikimini bu yönde kullandılar. Yeterli maddi gücü olan insanlar şehirlerin dışında aileleri için kendi evlerini inşa etmek istiyorlardı ve gelişmiş yol ağı da bu konuda onların işini kolaylaştırıyordu. Ek olarak otomotiv endüstrisinde olduğu gibi, prefabrik ev endüstrisinde de montaj teknolojisinin nimetlerinden faydalanılmaktaydı. Evi oluşturan bileşenler, inşaat alanında bir marangoz tarafından üretilmek yerine, fabrikalarda büyük miktarlarda üretilebiliyor ve böylece daha ucuza mal ediliyor, ev inşa edilecek yerlere de düşük bir maliyetle taşınıyordu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.