TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan için beslenme önerileri

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Derya Zünbülcan, özellikle iftar da yüksek yağ ve şeker içeren besinlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2018 06:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ramazan için beslenme önerileri

YUSUF ÇAĞIRTEKİN - ÖZEL HABER

Mübarek Ramazan ayı geldi. Oruç tutacaklar bu gece ilk sahurunu yapacak ve yarın ilk oruçlarını tutacaklar. Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken hususların başında ise, beslenme geliyor. Bu yıl da yaklaşık 16 saat oruç tutulacağı için Ramazan’da beslenmemize dikkat etmemiz gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Derya Zünbülcan, oruç tutacak kişiler için önemli tavsiyelerde bulundu. Yılın her döneminde önemli olan yeterli ve dengeli beslenme ramazan ayıyla birlikte değişen öğün saatleri, azalan fiziksel aktiviteye karşın artan ramazan sofralarının bereketi ile öğün dolgunluğunu ifade eden Zünbülcan, uzun süren açlığa vücudun kendini adapte etme süreci sebebi ile bir kat daha önem kazandığını belirtti. 

“HAFİF BESLENME VE SAHURUN ÖNEMİ”

İlk olarak Ramazan’da hafif ve dengelenmiş bir beslenme gerektiğini söyleyen Derya Zünbülcan, oruç tutacakların sahura kalkması gerektiğini söyledi. Zünbülcan, “Sağlıklı bir bireyin oruç tutması vücudun arındırılarak ve sağlık kazanılmasını sağlar. Ramazan ayında öğün sayısındaki azalma, uzayan açlık süreleri metabolizmada belirli değişikliklere neden olur. Bu dönemde tüm besin gruplarını( et grubu, süt grubu, süt grubu, meyve-sebze grubu) yeterli ve dengeli bir şekil içeren hafif ve hazmı kolay bir beslenme planı uygulanmalıdır. Kalsiyum ve magnezyumdan zengin gıdalar ile C vitamini içeren kiviyi beslenme planınıza ekleyin. Ramazanda en çok yapılan hataların başında sahura kalkmamak gelir. Değişen metabolizmanın dengeye ulaşması, uzun süren açlık nedeniyle gün içerisinde zorlanılmaması için sahura kalkmak gerekmektedir. Sahura kalkmak kadar önemli olan bir diğer nokta sahurda tüketilecek besinlerin ayarlanmasıdır. Yüksek enerjili ve kolay hazmedilecek besinler ile bazı fonksiyonel besinlerden faydalanılabilir. Örneğin, sahurda yeşil elma yemek barsak sisteminin düzenlenip gerginliğin giderilmesinde yardımcınız olacaktır” şeklinde konuştu

“İŞTAH KONTROLܔ

İftarda yenilecek yiyeceklere de dikkat edilmesi gerektiğini savunan Derya Zünbülcan, iştah kontrolü için anahtar besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Zünbülcan, “İftariyelik seçiminde yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip besinlerden kaçınılmalıdır. Bunların yerine kuru kayısı, kuru elma, ceviz, fındık, fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıklar, tuzsuz zeytin, hurma, tam tahıllı ekmek, yarım yağlı peynir gibi oruç tutmayı kolaylaştıracak besinler güvenli miktarlarda tüketerek vücudumuza katkı sağlanmalıdır. İştah Kontrolü için anahtar besinleri kullanın: Ramazanda iştah dengelemek, iftar sonrası tatlı isteklerini bastırmak için süper besinler faydalanmak isteyenlere şifa dağıtıyor. Ramazan alışveriş listenize tarçın, çörekotu, yumurta, kefir, esmer buğdayı ekleyin. Bu besinler iştah kontrolünüzü sağlatarak ramazandan kilo almadan çıkmanıza yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

“BOL SIVI TÜKETİN”

Son olarak beyaz ve yeşil çay tüketilmesinin yararlı olabileceğine dikkat çeken Derya Zünbülcan, besin zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, sıvı tüketimine de önem verilmesi gerektiğini söyledi. Derya Zünbülcan, “Beyaz çay, çay yaprakları okside olmadan, güneş ışığından korunarak tepe tomurcuğundan toplanan en kıymetli yeridir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda keşfedilen çeşitli sağlık faydaları ile dikkat çekmektedir. Yeşil çay, beyaz çayın aksine hasat edildikten sonra hemen kurutulan yapraklardan meydana gelir. Eski tıbbi yazıtlarda çayın uyarıcı özelikte olduğu, yorgunluğu giderme ve beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu yazılmıştır. Besin zehirlenmelerine dikkat edin: 15-48,8 derece arası besinlerin mikrobiyolojik tehlikesinin en yüksek olduğu sıcaklık aralığıdır. Yaz aylarında yüksek hava sıcaklığı özellikle et, süt, sütlü gıdalar gibi besinlerin mikrobiyolojik olarak tehlikeli hale gelmesini kolaylaştırmakta böylece gıda zehirlenmeleri oluşabilmektedir. Gıda zehirlenmelerini önlemek adına açıkta satılan besinlerden uzak durularak besinler kaliteli, hijyenine güvendiğiniz firmalardan temin edilmelidir. Sıvı tüketimine özen gösterin: Ramazanda uzayan günler ve sıcak havalarla birlikte yetersiz su alımı, besin zehirlenmeleri sonucunda oluşan diyare, artan sıcaklıklar sonucunda terleme gibi nedenler ile vücudumuzdan sıvı elektrolit kaybı yaşanabilir. İftardan sahur vaktinin bitimine kadar olan süre içerisinde hiç kalori içermeyen doğal içeceğimiz olan suyu içmek için susamayı beklemeyin. Sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için ayran, süt, soda, taze sıkılmış meyve suları, bazı bitki ve meyve çayları tercih edilebilir” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.