TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Referandum gerilimi

Kuzey Irak’ta yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna ilişkin konuşan Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi Ali Musa Bina, bağımsızlık referandumu kararından vazgeçilmesi, sorunların diyalog ve işbirliğini artırmak suretiyle çözülmesi gerektiğine inandıklarını açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 07:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Referandum gerilimi

E. ÇAĞLA GENİŞ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumunu öncesinde tepkiler giderek artmaya devam ediyor. Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi Ali Musa Bina, 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun zaten yüksek olan bölgesel tansiyonun yükselttiğini belirtti. Bina, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bölge devletlerinin itirazlarını dikkate alarak, bağımsızlık referandumu kararından vazgeçmesi, sorunların diyalog ve işbirliğini artırmak suretiyle çözülmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.

YENİ BİR SÜREÇ

Hiçbir komşu ülke tarafından desteklenmeyen referandumun bölgede sadece İsrail tarafından desteklenmesinin bile referandum kararının nerelere hizmet edebileceğini gösterdiğine işaret eden Bina, “Bölgede yeni bir paylaşım savaşının doğrudan ve vekil örgütler eliyle yürütüldüğü bir süreç yaşıyoruz. Bu süreç neticesinde bölge kan gölüne dönmüş durumda. Küresel emperyalizmin ABD’sinden Rusya’sına asker bulundurduğu Irak ve Suriye’deki istikrarsız ortamın yeni bir bölünme ve olası bir savaşla daha da istikrarsızlaşacağı, bunun da öncelikle emperyalizme ve onun ileri karakolu olan Siyonist İsrail’e yarayacağı bir gerçek” diye konuştu.

“TARİH ÖRNEKLERLE DOLU”

Referandumla bölgede uzun soluklu yeni bir istikrarsızlaştırıcı faktörü devreye soktuğunu savunan Bina, “Suriye’nin kuzeyinde yüzlerce TIR’lık silahı terör örgütü PKK’ya veren, PKK’yı bölgedeki fiili stratejik ortağı kabul eden ABD emperyalizminin istemiyormuş gibi görünüp el altından ve İsrail üzerinden desteklediği referandumun öncelikle bölgede yaşayan Kürt halkına zarar vereceğini Irak Kürt Bölgesel Yönetimi görmelidir. İslam dünyası ülkeleri ve yönetimleri artık emperyalizmin verdiği rolü yapmayı bırakmalıdır. Buna IKBY’de dahildir. Vaktiyle aynı devletin birer vilayeti olan bu ülkelerin ve kavimlerin kaderleri birbirlerine bağlıdır. Emperyalizmin çizdiği çemberin dışına çıkıldığında, bölgede birinin zararına olan bir gelişmenin diğerinin lehine olamayacağı görülecektir. Nitekim tarih bunun örnekleriyle doludur.

“İSTİŞARETLE HAREKET EDİLMELİ”

Meseleye bütün kesimlerin soğukkanlılıkla bakmaları gerektiğini kaydeden Bina, “Emperyalizmin yönlendirmeleriyle değil, bir araya gelerek istişareyle hareket edilmelidir. Emperyalizmin vaatlerini değil tarihi kardeşliğimizin işaret taşları izlenerek adım atılmalıdır. IKBY, bu kararının gelecekte yaratacağı sorunların sadece bölge devletlerini değil Kürtlerin de geleceğini ateşe atacağı gerçeğini görmeli, emperyalizmin istikbal ve istiklalimize kendilerini vesile kılarak döşediği mayınların farkına varmalıdır. Bu bağlamda, Memur-Sen konfederasyonu olarak, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin bölge devletlerinin itirazlarını dikkate alarak, bağımsızlık referandumu kararından vazgeçmesi, sorunların diyalog ve işbirliğini artırmak suretiyle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.