TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğrencileri başarıya taşıyorlar

Balçova Salih Dede Anadolu Lisesi, öğrencilerini sosyal aktivitelere yönlendirmesiyle takdir görüyor. Okul müdürü Davut Koğuş, her öğrencinin sosyal ve kültürel alanda da kendilerini geliştirmelerini istediklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 07:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Öğrencileri başarıya taşıyorlar

YUSUF ÇAĞIRTEKİN - ÖZEL HABER

İzmir’de 1990-1991 eğitim ve öğretim yılında, genel lise olarak hizmete açılan Salih Dede Anadolu Lisesi son yıllarda sosyal alanlarda da öğrencilerini geliştirmesiyle takdir topladı. Öğrencilerine futbol, basketbol, satranç, halk oyunları vb. gibi birçok aktivite olanağı sağlayan Salih Dede Anadolu Lisesi, öğrencilerin de okula olan ilgilerini canlı tutuyor. Velilerin de büyük bir kısmının bu durumdan mutlu olduğu gözlenirken, okul müdürü Davut Koğuş, “Biz her öğrencimizin akademik alanda başarı sağlamasının yanında; sosyal, kültürel alanlarda da kendilerini yetiştirmelerini istiyoruz. Okul olarak ilkemiz bu. Çalıştığımız bütün okullarda biz bu aktiviteleri yapmaya çalıştık. Şu an zaten Milli Eğitim Bakanlığı da bu yönde adımlar attı. Önümüzdeki seneden sonra ‘Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’ değişecek. Her öğrenciye bir lisans ya da bir sosyal etkinlikte yer alma sorumluluğu getirilecek. Ortaokullarda bu uygulama var fakat şuan liselerde yok. Tahmin ediyorum bir ya da iki yıla kadar liselere de bu gelecek” diye konuştu.

“SIFIRA YAKIN DİSİPLİN OLAYI”

2000 yılından beri çalıştığı bütün okullarda öğrencileri sosyal aktivitelerle buluşturmayı hedeflediğini ve bu yönde çalışmalar yaptığını belirten Davut Koğuş, “Bu lisede görev aldığım üçüncü yılım. İlk yıl hedefimiz öğrencilerin en az yüzde 30’unun sosyal, sportif ya da sanatsal bir etkinlikte yer almasını sağlamaktı. Bunu zaten fazlasıyla gerçekleştirmiştik. Neler yaptık diye soracak olursanız? Tiyatro ekibimiz var iki tane, bunun yanında müzik grubumuz var, halkoyunları grubumuz var. Hemen hemen bütün branşlarda sportif anlamda okul takımlarımız var. Resim grubumuz aynı şekilde yine var. Önümüzdeki üç yıllık süreçte de hedefimiz tüm öğrencilerimizi bu işin içine çekmek ve bütün öğrencilerin ya sanatsal ya sportif ya da kültürel anlamda bir etkinlikte yer alması. Bunu da zaten sağlayacağımıza kalpten inanıyoruz. Geçen yıl hedefimiz yüzde 60’tı. Bunu yüzde 80 olarak zaten fazlasıyla aşmıştık” diyerek hedeflerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Salih Dede Anadolu Lisesinde ilk göreve başladıkları yıl disiplin sorunun fazla, öğrencilerin okula bağımlılığının az olduğuna da dikkat çeken Davut Koğuş, “Bu projeyle birlikte neredeyse sıfıra yakın bir disiplin olayı ile karşılaştık. Okulun isminin taşınması adına bağlılığı arttırıcı olduğunu da gördük. Bu diğer çalıştığımız okullarda da böyleydi. Bunun sebebi çocuklar zaten okul adına bir iş yaptığı zaman, okula bağlılığı artıyor, okula sokakta en ufak bir şey söylendiğinde direk okulunu savunmaya, yanlışı yapanı uyarmaya çalışıyorlar. Bu da okula bir kimlik ve kişilik kazandırıyor. Biz de sonuçta bu yolla hem çocuklarımızı kötü yollardan korumuş oluyoruz ve boş vakitlerini doldurmuş oluyoruz hem de üniversite ve akademik anlamda başarıya giden yolda da onlara destek olmuş oluyoruz. Her yıl çocukların üniversite giriş sınavında aldığımız puanlara baktığımızda yaptıklarımızın doğruluğunu rahatlıkla görebiliyoruz” diye konuştu.

“AİLELER DE DESTEKLİYOR”

Ailelerin bu duruma karşı takındıkları tutuma da değinen Davut Koğuş, “Başlarda destek olan aileler olduğu gibi karşı çıkan aileler de oldu. Onlar da şu sebeple karşı çıkmışlardı. ‘Benim evladım üniversiteye gidecek ve iyi bir üniversite kazanacaksa sportif ve sanatsal faaliyetler biraz engel olabilir’ diye fikir beyan ettiler. Ailelerin çoğu tabi böyle düşünmüyordu. Biz de bütün velilerimizi bu anlamda ikna ediyoruz ve sonuçta veli bunun faydasını görmeye başladığında zaten otomatikman kendisi gönüllü geliyor. Katılmak istemeyen veliler de okulda fazla başarılı olamayan fakat bu faaliyetlerle akademik anlamda başarılı olabilen öğrencileri görünce bize hak verdiler. Benim çocuğumda orada yer alsın dediler. Bizim bunları yaparken en önemli hedefimiz de eğitim. Eğitimin olmadığı yerde zaten öğretim mümkün değildir. Biz insan yetiştiriyoruz. Önce iyi bir vatandaş, iyi bir insan ondan sonra da doktor mu olacak, hakim mi olacak orası ikinci planda. Biz önce vatanını milletini seven, dürüst, sağlam insanlar yetiştirmek istiyoruz. Bu konuda da kendi gözlemlerim bana şunu gösterdi. Bu ülkede herkes akademik alanda bir şekilde bir yerlere gelebiliyor. Fakat 22 ya da 23 yaşında bir yerlere gelen, bir üniversite diplomasına sahip olan kişi o yaştan sona herhangi bir sanatsal veya sportif alanda kendini yetiştirme şansı artık pek olmuyor. Evden işe, işten eve durumu oluyor. Bu da mutsuz bir topluma dönüştürüyor. Amacımız bunu da engellemek. Çünkü mutsuz bir birey zaten çevresine bir şey veremez. İnsanlar mutlu olacak ki, çevresini de mutlu etsinler. Sadece akademik alanda yetişmek bunu sağlamıyor. Biz bu projedeki önceliğimiz mutlu, huzurlu, kendine güvenen, vatanını milletini seven insanlar yetiştirmek. Projenin genel amacı bu” dedi.

“DERECELER ALIYORUZ”

Yaptıkları tanıtım filmleri ile de çok beğeni topladıklarını belirten Davut Koğuş, “Biz şimdi sosyal etkinlikleri yaparken, çocukları ön plana aldığımız göstermek adına her yılsonunda bir tanıtım filmi çekiyoruz. Öğretmen arkadaşlarımızın desteğiyle hazırlıyoruz. Öğrenci arkadaşlarımız ve idarenin ortaklaşa katkısı ile sosyal, sportif ya da sanatsal her ne yapıldıysa tamamında öğrencilerin yer aldığı bir tanıtım filmi çekiyoruz ve okulumuzun internet sitesinde paylaşıyoruz. Zaman zaman okulun içinde de bunu öğrencilerimizle paylaşıyoruz. Burada çocuklar ben bir şey yaptım ve beni onore ettiler. Ödüllendirme sürecimiz tabi ki var. Fakat bir çocuk ödüllendirilme sürecinde bu tür yayınlarda özellikle okul dışında da görülen platformlarda yer aldığını görünce daha çok onore edildiğini düşünüyor. Çocukların düşüncesi bu yönde. Bizde bunu yapıyoruz. Geçen yıl ne yaptık mesela, kız futsal takımımız var, İzmir’de Türkiye şampiyonasına giden ilk takım oldular. İzmir’e ilk derece getiren takım da biz olduk. Bir önceki yıl Türkiye dördüncüsüydük, geçen yıl da Türkiye üçüncüsü olduk. Bir erkek futbol takımız var. Futbol takımız ilçe birincisi oldu ve ilde de finalde kaybederek ikinci olduk. Tabi ki başarı önemli ama bizim birinci önceliğimiz çocukların bir yerlerde spor yapması, sanatsal faaliyetlerle uğraşması. İlk önceliğimiz derece almak değil. Kız Voleybol takımımız var. Erkek ve Kız Basketbol takımımız var. Turnuvalar olduğu sürece katılıyorlar. Kort Tenisinde kız ve erkek takımlarımız var. Satrançta bir takımımız mevcut. Resim grubumuz var ve her sene en az iki defa sergi yapar. Bu sergilerde öyle sıradan sergiler değildir. Gerçekten üst düzey, amirlerimizin de katılımı olan, halka açık genel sergilerdir” dedi.

“EĞİTİMDE YARATICI DRAMA”

Diğer Liseler ile ortak çalışmalara da yaptıklarını belirten Davut Koğuş, “Nevvar Salih Anadolu Lisesi ile beraber organ bağışı kampanyamız olmuştu. Tiyatromuz İzmir’de baya ses getirmişti. Kayseri Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Uluslararası Tiyatro Festivali’ne her sene katılıyor. İzmir’i temsilen gidiyoruz ve her sene de ödüller alıyoruz. İzmir’de Konak ve Balçova’da dört kez sergilenen oyunlarımız olmuştu. Halka açık ve öğrencilerimiz izlemişti. Bir de şiir dinletilerimiz oluyor. Onu da Ekonomi Üniversitesinin konferans salonunda yapıyoruz. Drama anlamında o işi bilen çok kaliteli bir Edebiyat öğretmenimiz mevcut. Tüm öğrencilere hem kurs hem de ders olarak devam ettiriyoruz. Sadece sanatsal drama değil. Eğitimde yaratıcı drama üzerinde durmaktayız. Bir halk oyunu grubumuz ve modern dans grubumuz mevcut. Bu sene daha çok Ege yöresi üzerinde durduk. Törenlerde ve etkinliklerimizde hatta ilçede ve halk eğitim etkinliklerinde de yer alıyoruz. Müzik grubumuzda aynı şekilde yer alıyor. Önümüzdeki senede bütün öğrencileri bu faaliyetlerin içine katarak devam ettireceğiz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.