TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rengahenk bir sergi

İzmir’de faaliyet gösteren Rengahenk Klasik Sanatlar Derneği, geleneksel sanatlarımızın günümüze uyarlanmış örneklerinin yer aldığı her yaştan yirmi dört sanatçının eserleri ile Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde 41. sergisini açtı

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2017 07:38
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Rengahenk bir sergi

SULTAN GÜMÜŞ

Ankara’dan Gaziantep’e pek çok ilde on iki yıldır sanatseverleri tezhip, hat, minyatür ve ebru sanatı ile buluşturan Rengahenk, son sergisini Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde açtı.

Başkan Sibel Bengisu açılış sırasında yaptığı konuşmada, sanatın doğru yerde öğrenilmesinin ve geleneksel sanatların gelecek nesillere taşımamızın önemini vurguladı. Katılımı için konuklara ve özellikle Muzaffer Tunçağ ve Erdal İzgi’ye ayrıca teşekkür etti. Bengisu konuşmasına şunları da ekledi: “Rengahenk Atölyelerinde gerçekleştirilen eğitimlerde, geleneksel malzeme ve çizim kuralları uygulanıyor. Uygulanan tasarımlar 6 ay ve 1,5 yıl içinde üretiliyor ve iki yıllık eğitim sonunda öğrencilere sertifika veriliyor. Rengahenk, bu işe gönül vermiş yeni öğrenci kayıtlarını da almaya devam etmektedir. Rengahenk Atölyesi, Türkiye’nin birçok sanat merkezinde eserlerini sergilemeye devam ediyor. Dernek dört yıldır kendi atölyesini kurmuş ve çalışmalarına kendi atölyesinde devam ediyor. Atölye çalışanları, 2013 yılında Rengahenk Klasik Sanatlar Derneği’ni kurmuştur. Rengahenk Atölyesi’nin yetiştirdiği öğrenciler, ülke genelinde farklı yerlerde kendi atölyelerini açarak, bu sanatı öğretmeye başlamıştır. Dernek çeşitli sosyal sorumluluk projelerine de destek veriyor.”

GELECEK NESİLLERE AKTARILIYOR

27 Eylül’e kadar açık kalacak sergi geleneksel sanatlarımıza ilgi duyan ve öğrenmek isteyenler için bir fırsat. Rengahenk, 1999 yılından bu yana geleneksel tezhip, hat, minyatür ve ebru sanatlarının yaşaması ve doğru eller ile gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır.

27 Eylül’e kadar devam edecek sergi de; Rengahenk Klasik Sanatlar Derneği sanatçılarından Afet Bahıt, A. Noyan Bahıt, Ayten Kocagil, Asli Akoglu Ozascilar, Banu Akyıl Gümüş, Candan Aral, Esin Aksaç, Emel Er, Ferda Erciftci, Fisun Sivri, Gönül Pekmezci, Handan Özel, Işıl Türkman, Melek Dagli, Nadide Deligöz, Nagihan Akdemir, Necdet Emekli, Nurten Baykurt, Öztin Yanbastı, Sibel Bengisu, Sule Gomuk, Ümran Uyanık, Yeşim Öcal’ın eserleri yer alıyor.

 

KUTUUUUUU

Tezhip: Farsça bir kelimedir. Altın ile süsleme anlamına gelen tezhip, Ferman, Berat ve Kur’an ayetleri gibi değerli evrak ve levhaların yüksek manevi değerini ifade etmek amacı ile gelişir. Tezhipte temel malzeme ‘murakka’ adını taşıyan el yapımı kağıt, su bazlı boya ve altındır.

Minyatür: Matbaanın kullanılmaya başlanmasından önce el yazması kitapları süslemek için yapılan resim anlamına gelmektedir. Konularını tarihte yaşanan olaylar, hikaye ve öykülerden alır. Kullanılan malzeme tezhip sanatında kullanılanlarla aynıdır.

Hat: Yazı, çizgi, yol manalarına gelir. Arap harflerini farklı şekillerde, aherli kağıt üzerine kamış ve is mürekkebi ile belli kalıplara uyarak güzel bir şekilde yazma sanatıdır.

Ebru: Kitre ile yoğunlaştırılmış su üstünde hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenin kağıt üzerine geçirilmesi yolu ile yapılan sanat dalıdır.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.