TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğretmenler taleplerini sıraladı

Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri, kadrodan, eserlerini sergileyecek alana kadar bir çok konuda devletten destek beklediklerini söyleyerek, açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2018 07:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Öğretmenler taleplerini sıraladı

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri Ceyda Şakar, Aynur Yürürdurmaz Emme ve Zeren Akşehirlioğlu, devletten daha çok destek görmek istediklerini söyledi. Gümüş Takı Sanatı Eğitmeni Ceyda Şakar, kadro isteklerini belirterek, “Biz usta öğreticilerin yüzde90’ı kadrosuz, yarınımız belli değil. Ekonomik kaygı içerisindeyiz” dedi. Çini Sanatı Öğretmeni Zeren Akşehirlioğlu ise eserlerini sergileyecek alan bulamadıklarını söyleyerek, “Sergi açmak istesek yer bulamıyoruz. Yer bulsak dahi çok ciddi paralar isteniyor. Bu konuda devletten destek bekliyoruz” diye konuştu.

EKONOMİK KAYGI

Kadrosuz olarak çalışmanın birçok sıkıntıyı beraberinde getirdiğini belirten Şakar, “Kıdem tazminatından mahrumuz. İşimiz bittiğinde her sene sözleşmemiz yenilenmek durumunda. Her yıl işsiz kalır mıyız korkusu içerisindeyiz. Önümüzdeki yıl görev alabiliriz de almayabiliriz de… Her sene bunun stresini yaşıyoruz. Üç aylık yazlık tatilinde görev yapmadığımız takdirde ücret almıyoruz. Sigortamız yatmıyor. Bu şekilde emekli olmak hayal gibi bir durum. Kadro konusunda bir dernek oluşturduk. Ciddi çabalar içerisinde bulunduk ve bulunuyoruz. Bir umutla bizlerde kadro bekliyoruz. Umarım birileri bu isteğimize kulak verir” dedi.

YÜZDE 90’I KADROSUZ

Kadrolu olarak çalışmanın her öğretmenin hakkı olduğunu vurgulayan Şakar, “Çok emek veriyoruz. Emeklerimizin karşılığını almak istiyoruz. Birçoğumuz evli ve çocuklu. Biz usta öğreticilerin yüzde 90’ı kadrosuz, yarınımız belli değil. Ekonomik kaygı içerisindeyiz. Sorunlarımız çözülmeli, mağduriyetimiz giderilmeli” diye konuştu.

Sanatın yaygınlaşması için devletten gerekli desteği göremediklerini söyleyen Çini Sanatı Öğretmeni Zeren Akşehirlioğlu,” Bu bizim geleneksel sanatımız. Daha çok sergilerin açılması gerekiyor. Tanıtım yapılması ve imkan verilmesini bekliyoruz. Bizler, sanatın gerçek eğitimcileriyiz. Sanatı bilen kişinin elinden tutulması gerekiyor. Hem maddi hem de manevi… Bize olanak sağlanmalı. Ne yazık ki güzel sanatlar fakültesinden her 10 kişiden 6’sı mezun oluyor. Maddi olanak bulamadığı için bu 6 kişiden sadece 2’si sanatını devam ettirebiliyor. Geri kalan farklı mesleklere yöneliyor. Bu ustaların korunması gerekiyor. Emeğinizin karşılığını almanız gerekiyor ki daha iyi üretim yapabilesiniz daha iyi işinizi gerçekleştirebilirseniz. Bunun karşılığı da takdir edilmektir. Maddi olanaklara sahip olmamamız bu sanat dallarını bir bir öldürüyor. Herkesin yaşama sebebi var. Maddiyatsız hiçbir şey olmuyor” dedi

ALAN YOK

Sözlerini şu şekilde devam ettiren Akşehirlioğlu: “Sergi açmak istesek yer bulamıyoruz. Yer bulsak dahi çok ciddi paralar isteniyor. Belediyelerin büyük sergi alanları yok. Olan özel galerilerde fazla para istiyor. Kişi, kendisi için sergi açıyorsa yüksek meblaları verebilir. Ama bizim işlerimizde kar güdüsü yok. Öğrenci ürettiğini satamazsa kendi cebinden para vermesi gerekiyor. Yani bir getirisi yok ki götürüsünü versin. Bizim işlerimizi sergileyebileceğimiz ve satabileceğimiz yer yok. Sergi alanlarının artması gerekiyor. Bu konuda devletten destek bekliyoruz.”

ÜRETTİKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR

Ürettiklerinin maddi karşılığını alamadıklarından yakınan Tezhip Öğretmeni Aynur Yürürdurmaz Emme,” Maalesef kazanamıyoruz. Bizim yaptığımız çalışmalar çok değerli. İşçilik ve emek istiyor. İşlediğimiz, emeğin karşılığını maddi olarak alamıyoruz. En azından İzmir için durum böyle… Biraz da sanata bakış açısı ile alakalı bir durum. Maddiyatta önemli bir etken” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.