TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Örnek anaokulu

Çocukları hayat yolunda özgüveni ve sosyal becerileri gelişmiş, yaratıcı bireyler olarak yetiştirmek için çalışan bir okul müdürü Suna Arslan. Yaptığı çalışmalarla okulunu sevimli bir yuva haline getirdi

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2018 06:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Örnek anaokulu

E. ÇAĞLA GENİŞ

Çocukları hayat yolunda özgüveni ve sosyal becerileri gelişmiş, değerlerimize önem veren, Türk gelenek ve görenekleriyle donanmış, sosyal, yaratıcı bireyler olarak yetiştirmek için çalışan bir okul müdürü Suna Arslan. 2014 Aralık ayından beri Nezahat Ertan Anaokulu’nda müdür olarak görev yapmakta. Yaptığı çalışmalar ve projelerle okulunu muhteşem güzellikte, küçücük yavrulara sevimli ve sıcacık bir yuva haline getirmiş. Sadece bir yuva değil onlara sunduğu aslında. ‘’Çocukların gelişimi için okul öncesinin önemini bilen bir anne olarak çocukların eğitimde sınıflara sıkıştırılmış dersler yerine, yaparak-yaşayarak, bahçede oynayarak, gezilerde görerek, deneyerek, ‘yap-yaşa-öğren’ ortamlarında eğitimlerini sağlamak en büyük hayalimdir’’ diyor Suna Arslan. Buna uygun öğrenme alanlarını pek çok proje ile hem bahçede hem de sınıf ortamlarında düzenleyerek çocukların kullanımına sunmuş. Dur durak bilmeden çalışan ve kendini hizmet vermeye adayan Suna Arslan, bunun sırrı nedir sorusuna şu cevabı veriyor: “Çocuklardan aldığım pozitif enerji, işimi daha çok sevmemi; araştırmacı, yenilikçi, geliştirici bir ruh ile çalışmamı sağlıyor ve kendimi daha yolun başında görüyorum.”

ÇEVRE KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRME

Suna Arslan, henüz üç yıllık müdürlüğü sırasında yaptığı çalışmaları şöyle anlatıyor: “Minik Eller Meraklı Beyinler projesini üç yıldır uyguluyor, uygulama aşamalarında velilerin de katılımını sağlıyoruz. Proje kapsamında zeka oyunları atölyesini kurarak bütün öğretmenlerimizi zeka oyunları alanında uzmanlık sertifikası almaları için yönlendirdik. Eko-Okul projesi ile iki yıldır okulumuzda geri dönüşüm, çevre bilinci, atık kağıt, pil ve yağ gibi atık maddeleri öğrencilerimiz ve velilerimiz aracılığı ile toplayıp onlara farkındalık kazandırmaktayız. Eko-Okullar programı okul öncesi ile ilk ve ortaokullarda sürdürülebilir kalkınma eğitimi, çevre ve çevre yönetimi bilinci vermek için uygulanan bir programdır. Katılımcı yaklaşımıyla hem öğrenciler çevresel konularda bilgilendiler hem de aileler, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını çevresel konularda bilinçlendirmede etkin rol oynadılar. 2017 Mart ayında velilerin desteğiyle öğrencilerimiz artık materyallerden yapılmış olan kostümleriyle sahnede defilelerini gerçekleştirdi. İki yıldır süregelen bu ve benzeri çalışmalar sonucunda Eko-Okul projesi, okulumuza Yeşil Bayrak kazandırdı.”

SAĞLIKLI MENÜLER

‘Türkiye’min Güzellikleri’ projesinin çocukların ülkesini, milletini, bayrağını tanımaları Türk gelenek ve göreneklerini uygulayabilmeleri, Türk tarihinin dokusunu öğrenmeleri amacıyla bir yıldır sürdürüldüğünü kaydeden Arslan, “Annemle Folklor Öğreniyorum çalışmalarıyla taçlandırılmış ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda bu çalışmalar sahnelenmiştir. Bugüne kadar üç kez Beyaz Bayrak ödülünü almaya hak kazandık ve en temiz okul ünvanını aldık. Okullarda obezite ile mücadelede yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması için ‘Beslenme Dostu Okul’ projesini gerçekleştirmiş olup sağlıklı menüleri çocuklarımıza sunuyoruz” diye konuştu.

ÇOCUKLAR EKİP SULUYOR

‘Toprak Ana İle Büyüyoruz’ isimli proje kapsamında okul bahçesine sekiz şubenin her biri için ayrı ayrı tren vagonları yaptıklarını kaydeden Arslan, şunları söyledi: “Vagonlara her şube, öğretmeni eşliğinde sebze ekimi yaptı ve büyüme basamaklarını gözlemledi. Sebzelerin bakımı konusunda öğrenciler sorumluluk aldılar. Bakımlarını yaptıkları sebzeler ile yemekhanemizde yeniden buluşan öğrencilerimiz kendi elleriyle ekip sulayıp topladıkları ürünler sayesinde yaparak-yaşayarak öğrenmiş oluyorlar. Ayrıca havuç, patates gibi köklü sebzelerin büyüme aşamalarını bahçemizdeki bitki gözlem fanusunda da gözlemleyebiliyorlar.”

ORMAN OKUL KURACAKLAR

‘Orman Okulu’ projesi ile çocukların dört duvar arasında değil; doğada eğitim almaları için okulun yan tarafındaki araziyi Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim oluruyla devraldıklarını ve atıl olarak duran alana orman okulu kurmayı hedeflediklerini dile getiren Arslan, “Belediyenin desteğiyle gerekli proje çizilmiş ve çocukların dört mevsimi birebir gözlemlemesi; toprağa, ağaca ve birçok canlıya yaparak-yaşayarak tanık olması adına projemizin çalışma alanlarını düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar tamamlandığında hayalini kurduğum, hedeflediğim, ülkemizin geleceği, yarınlarımız, çocuklarımız için dört duvar arasına sıkıştırılmamış doğada, hayvanlar ve bitki çeşitleriyle baş başa, kendi yaratıcılıklarını kullanıp, bizlerin de eğitimlerine rehber olduğumuz, farklı düşünce yapılarını geliştirerek ve neden-sonuç ilişkisini gözlemleyerek öğrenebilmelerini sağlayan; özünde eğlence olan; ancak çocuğun gelecek hayatının temellerini sağlam oluşturmasını amaçlayan; çocuğa yön veren bu eğitim ile Nezahat Ertan Anaokulu öğrencilerini buluşturmuş olacağım” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.