TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Örtülü zam iddiası!

AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, otobüslerde de uygulanmaya başlanan ‘Gittiğin kadar öde’ sistemini eleştirdi. Başkan Vekili Doğan, bu uygulama ile birlikte 46 kuruşluk örtülü zam yapıldığını savundu

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2018 08:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Örtülü zam iddiası!

E. ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi nisan ayı olağan meclis toplantısının üçüncü birleşimi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleştirildi. Oturumun dile ve temenniler kısmında söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, İZBAN’da başlayan ‘Gittiğin kadar öde’ uygulamasının otobüslerde de başladığını hatırlatarak eleştirilerde bulundu. Daha önce 5 lira olarak belirlenen tarifenin, bu uygulama ile birlikte 5 lira 46 kuruşa yükseldiğini iddia eden Doğan, 46 kuruşluk örtülü zam yapıldığını savunarak, “En iyi yaptığınız işi yapın gelin bu sistemden vazgeçin, kağıt bilet sistemine geçin. Bu uygulama ESHOT’un boyunu aşıyor. Vatandaşlar neredeyse yanında hesap makinesi taşıyacak. İzmir sizin sayenizde hesap uzmanı oldu. Nereye kaç lira harcamış, kartına kaç lira yüklemek zorunda hesap yapmak zorunda kalıyor. İzmirli vatandaşlar çarpım tablosu ezberler gibi ulaşım ücret tablosunu ezberlemek zorunda mı?” dedi.

“EKSİ PARA” BENZETMESİ

Oturumun dilek ve temenniler kısmında söz ala AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İZBAN’da uygulamaya konulan ‘Artı Para’ adlı ücret sistemini 1 Nisan’da belediye otobüslerine de taşındığını anımsatarak, “Her ne kadar Büyükşehir tarafından, ‘Model çok tuttu, yarı yarıya ucuz, vatandaşlar çok sevdi’ şeklinde lanse edilse de gerçekler öyle değil. Reklam malzemesi yapılan sistem halkımızı kandırmaya yönelik bir algı operasyonudur. Kelime oyunlarının altında gizli zam vardır. Vatandaşlardan eskiye nazaran daha fazla para tahsis edilmektedir. Bu uygulamayı vatandaşın cüzdanından eksi para olarak adlandırılmalıdır. ESHOT’un zararını İZBAN’a yıktınız, peki otobüslerde bu uygulamaya ne gerek vardı? Daha önce çalışan 730 numaralı Seferihisar-Fahrettin hattı kaldırılarak 985 Nolu Seferihisar-Üçkuyular İskele hattı getirildi. Yani durak aynı alanda 500 metre yakına taşındı ve bir durak ilave edildi. Yarı yolda inenler için faydalı gibi görünebilir ama hatalı bir uygulamadır” diye konuştu.

“46 KURUŞLUK ÖRTÜLÜ ZAM”

Daha önce 5 lira olarak belirlenen tarifenin, bu uygulama ile birlikte 5 lira 46 kuruşa yükseldiğini iddia eden Doğan, 46 kuruşluk örtülü zam yapıldığını savunarak şunları söyledi: “Toplam 44 kilometre olan güzergahta 15 kilometrenin üzeri ilave ücretlendirmeye tabii olup yarı yolda inen hemşerilerimize inişlerde kart bastığı, validatörler vasıtasıyla para iadesi yapılmaktadır. Baktığımızda yarı yolda inen yolcular için faydalı gibi gözüken bu uygulama aslında hatalı bir karardır” dedi. Yapılan değişikliğin halkın taleplerine ne kadar yabancı olunduğunu gösterdiğini söyleyen Doğan, Aydoğan’ı Fahri Altay Aktarma Merkezi’ne götürme davetinde bulunarak şunları dile getirdi: “Gelip orada öfkeli vatandaşların şikayetlerine kulan verin. En iyi yaptığınız işi yapın gelin bu sistemden vazgeçin, kağıt bilet sistemine geçin. Bu uygulama ESHOT’un boyunu aşıyor. Vatandaşlar neredeyse yanında hesap makinesi taşıyacak? İzmir sizin sayenizde hesap uzmanı oldu. Nereye kaç lira harcamış, kartına kaç lira yüklemek zorunda hesap yapmak zorunda kalıyor. İzmirli vatandaşlar çarpım tablosu ezberler gibi ulaşım ücret tablosunu ezberlemek zorunda mı? Muavinlerin görev yapması bile ESHOT’un dolmuşçu zihniyet ile yönetildiğinin göstergesidir. İzmirli hemşerilerimize güveniniz mi kalmadı? Yönetim hatası yüzünden öfkeli vatandaş ile muavinleri karşı karşıya getireceksiniz. Gelin bu sistemden vazgeçin ve toptan kağıt bilet uygulamasına dönün. Bu işler ESHOT’un boyunu aşıyor.”

“VATANDAŞIN MENFAATİ VAR”

AK Parti Gurup Başkanvekili Bilal Doğan’ın eleştirilerine bazı CHP’li meclis üyelerinden tepki geldi. Doğan ile CHP’liler arasında yaşanan kısa süreli tartışmanın ardından açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan bilgilerin yanlış olduğunu belirterek, “Seferihisar’dan binen kişi 5 lira para veriyordu, nerede inerse insin. Günah değil mi biri Ulamış’ta iniyor, biri Üçkuyular’da iniyor. Burada vatandaşın menfaati var. Ulamış’a kadar 2,5 lira, yola devam ederse 5 liraya gidiyor. Muhalefetin de usulü adabı var. Çok muhalefet yapmak çok başarılı olmak demek değildir” dedi.

“CİĞERLERİ ÜÇ ODA BİR SALON OLDU”

Oturumda söz alan AK Partili Meclis Üyesi Çağlar Haspolat, Bornova’da bulunan çimento fabrikalarının şehrin dışına taşınmasını isteyerek, “İzmir kent merkezinde Bornova’da faaliyette olan iki çimento fabrikası var. Büyükşehir’in yeni imar planlarının içinde kalan ve çok büyük nüfusun yaşadığı. Daha önce bu fabrikalar maden işletme ocaklarının içindeyken şimdi kentin merkezinde kaldı. Etrafında 7-8 mahalle var ve ciddi nüfus var. O insanların sağlığı çok ciddi sorunlarla karşı karşıya. Ciğerleri üç oda bir salon oldu tozdan. Köylerde taş ocaklarına ruhsat verilirken yer yerinden oynuyor yanında zeytin var diye. Bunların şehir dışına alınması gerekiyor. Bu fabrikaların İzmir dışına taşınması konusunda Büyükşehir’in, gerekirse Bakanlığın, gerekirse Valiliğin ortak çalışma ile fabrikaları şehrin dışına çıkarılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Haspolat’ın sözlerine yanıt veren Aydoğan, bu fabrikalara verilen ruhsatların İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmediğini ifade ederek şunları söyledi: “Kurulduğu günden beri çatıların üzerinde bir parça toz birikirdi. Şimdi yerleşim yerlerinden içinde. Ruhsat yetkileri bizden alındı. Çevre Bakanlığı böyle bir çalışma yapar yapmaz bilmem. Biz bakanlığa temennide bulunabiliriz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.