TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanal dünyada arayış

Sosyal Medya ve Bilgi Teknolojileri Strateji Derneği Başkanı Çiftçi, çocuk ve gençlerin kendilerine özgü “sanal bir dünya” oluşturduklarını belirterek, “Ailede, okulda, arkadaş çevresinde edinemediği itibarı sanal oyunlarda arıyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 08:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sanal dünyada arayış

Sosyal Medya ve Bilgi Teknolojileri Strateji Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, sanal dünyanın çocuklar üzerindeki etkilerini anlattı. Çiftçi, çocukların doğaları gereği oyun oynayarak büyüdüğünü, sokaklarda oynanan saklambaç, seksek, istop gibi oyunların, internet hızının yükselmesi, mobil teknolojilerin gelişmesi, akıllı telefonların piyasaya çıkması ile yerini dijital oyunlara bıraktığını söyledi.

SANAL OYUNLAR

Gelişen her iletişim teknolojisinin, beraberinde yeni bir sosyalleşme sürecini getirdiğine değinen Çiftçi, sanal oyunlar geliştiren şirketlerin de daha fazla kullanıcıyı çekmek için farklı yollar denemeye başladığına dikkati çekti.

Oyuna uzun süre girmeyen kişilere geliştirici şirket tarafından çeşitli hediyeler verildiğini anlatan Çiftçi, “Birçok oyunun içinde rütbe sistemi uygulanarak, sürekli daha yukarı basamağa çıkmak için oyuncu yönlendiriliyor. Bazı oyunlarda ise oyuna girmediğin an sahip olduğu sanal karakter, sanal hayvanlar açlıktan ölebiliyor. Oyuncular rakiplerinden geri kalmamak ve sanal karakterlerini yaşatmak için oyuna bağımlı hale geliyor” dedi.

SANAL DÜNYADA SOSYALLEŞİYORLAR

İnternet üzerinden çok kişi ile oynanan oyunlarda çocukların, tanımadıkları kişilerle arkadaş olarak “sanal sosyalleşme” sürecine girdiğini belirten Çiftçi, şöyle konuştu: “Yeni kişileri tanımak ve onlarla ekip olup, ortak strateji geliştirmek, oyuncularda özgüven oluşturuyor. Oyuncu gençler ve çocuklar, kendilerine özgü ‘sanal bir dünya’ oluşturup, ailede, okulda, arkadaş çevresinde edinemediği itibarı sanal oyunlarda arıyor. Okuldan eve dönen çocuğun boş vaktinin olması ve çalışan anne ve babanın yorgun olup çocuğu meşgul etmek için oyun oynamasına müsaade etmesi de önemli bir etken. Oyunlarda kullanılan müzik ve görsel efektlerin çocukları adeta büyüleyecek kadar gerçekçi olması da önemli bir faktör. Yetişkinler ise mutsuzluklardan ve sıkıntılı durumlardan kurtulmak için, hayal ettiklerini ucuz bir maliyetle elde etme isteğiyle oyun oynuyor.”

SANAL ARKADAŞLAR

Abdullah Çiftçi, dijital oyunların, çocuklar üzerine, sosyolojik, psikolojik ve sağlık yönünden farklı etkileri olduğunu da ifade etti. Oyunlar nedeniyle çocukların “arkadaş” yapısının da değiştiğini anlatan Çiftçi, “Sosyolojik olarak çocuklar, mahalle ve okul arkadaşlarından çok, tanımadıkları ülkelerden sanal karakterlerle arkadaş oluyor. Bu durum, psikolojik olarak çocukları içine kapanık, odasından dışarı çıkmayan, asosyal bir kişiliğe dönüştürebilir” dedi. (AA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.