TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Sanal in’ çökertiliyor

Uluslararası gizli yapıların yardımıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni ele geçirmeyi planlayan FET֒nün kullandığı kripto haberleşme programları, güvenlik ve istihbarat birimlerinin yaptığı çalışmalarla ortaya çıkartılıyo

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2018 08:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Sanal in’ çökertiliyor

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ), hain darbe girişimi sonrası yeniden yapılanma çabasıyla devreye aldığı yeni gizli haberleşme programları, güvenlik ve istihbarat birimlerinin başarılı operasyonlarıyla bir bir deşifre ediliyor. Özel hazırladıkları gizli mesajlaşma programı ByLock’un deşifre edilmesinin ve MİT’in bu programın ana servis sağlayıcısına ulaşmasının ardından yaşananlar, FETÖ içinde paniğe neden oldu. Özellikle ByLock’un deşifre edilmesinin ardından görüşmelerini “sanal in” diye adlandırılan farklı kripto programlar üzerinden sürdüren FETÖ, örgüt elebaşının talimatıyla görüşmelerini bir süre Line, WhatsApp, Hi, Viber, KakaoTalk, CoverMe ve Eagle IM gibi programlar üzerinden sürdürdü. Örgüt üyeleri arasında haberleşmenin sağlanması noktasında “hücre yapılanma” şeklinde hareket eden FET֒nün gizli mesajlaşma sistemi, Türk istihbarat birimlerince adım adım izlendi. Takip edildiğinden habersiz ve telaş içinde yeni kripto haberleşme programlarını devreye almaya çalışan FETÖ, bu süreçte sosyal medya uygulamaları görünümlü iletişim kanallarını kullandı.

ALTERNATİF PROGRAMLAR

Türk istihbarat ve güvenlik birimlerince yapılan çalışmalarda, FETÖ/PDY’nin mahrem yapılanması tarafından gizli haberleşme amacıyla kullanılan mevcut sistem içindeki programların deşifre olması ya da herhangi bir sebeple erişimin ortadan kalkması gibi durumlara karşı alternatif iletişim programları belirlendiği saptandı.

Buna göre, halen aktif olarak kullanılan “Wickr Me” adlı programın tespit edilme ihtimaline karşın bu uygulamaya alternatif olarak genel müdür ve müdür seviyesindeki mahrem imamların “Signal”, öğretmen ve öğrenci seviyesindeki mahrem imamların da “Viber” programlarını kullanmaya başladıkları tespit edildi.

İZMİR’DE “COCO”

İzmir’de “Altınşehir” eyalet yapılanmasıyla yeniden örgütü ayağa kaldırmaya çalışan FETÖ mensuplarına düzenlenen operasyonda da gizli haberleşme programı olduğu belirlenen ve Twitter görünümünde arayüzün kullanıldığı “COCO” isimli program tespit edildi. FET֒nün yeniden yapılanma çalışması içine girdiği illerden Eskişehir’de düzenlenen operasyonda hücre evleri ortaya çıkartılırken örgütün mensuplarıyla Facebook görünümlü yeni bir mesajlaşma programıyla irtibat kurduğu belirlendi.

SİNSİ PLAN “MOR BEYİN”

ByLock’u geniş bir örgüt popülasyonu içinde kullanan FET֒nün, bu kripto uygulama deşifre edilince soruşturmaları sulandırmak amacıyla “Mor Beyin” adlı programı da sinsice devreye aldığı belirlendi. “Mor Beyin” yazılımıyla ByLock’a yönlendirildiği tespit edilen kişilerden suçsuzluğu ortaya çıkanlar tahliye edildi ve mesleklerine geri döndü. Yazılımı hazırlayan eski TÜBİTAK çalışanı Kemalettin Cengiz Erbakırcı’nın 15 Temmuz darbe girişiminden 4 gün sonra yurt dışına kaçtığı ortaya çıkmıştı. n AA/İZMİR

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.