TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanata adanan hayat

Ressam Mustafa Özkalp, Bayraklı Ressamlar Sokağı’nda hem sanatını icra ediyor hem de genç sanatçılar yetiştiriyor. Özkalp, bu güne kadar yaklaşık bin eseri topluma kazandırdı

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2018 06:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sanata adanan hayat

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Mustafa Özkalp, Bayraklı Belediyesinin “Bu sokakta Sanat Var” sloganıyla başlattığı sanat hareketinin içerisinde başından beri yer alıyor. Yıllardır bu sokağın müdavimi olan Özkalp, burada hem sanatını icra ediyor, hem de genç sanatçıları yetiştiriyor. Öğrencilerden cüzi bir miktarda ücret alan Ressam Özkalp, gazi, şehit ve yoksul çocuklarından hiçbir şekilde ücret talep etmiyor. Her geçen gün öğrencisi artan sanatçı, her dönem eğitimi sonunda öğrencilere bir de sertifika veriyor. Bu durumun öğrencileri sevindirdiğini söyleyen Özkalp, “Yaptıklarının bir karşılığını görmek onları sanata daha çok teşvik ediyor” diye konuştu. Sanatçı, bu güne kadar çok sayıda öğrenciyi yetiştirdi. Okulların bitmesine sayılı günler kala öğrencilere çağrıda bulunan Özkalp, “Kapımız ardına kadar açık. İsteyen gelebilir. Burada benden veya belediyemizin açtığı kurslardan bu işi öğrenebilirler” dedi.

ÖĞRETMENİ YETENEĞİNİ KEŞFETTİ

Çocukluğundan beri sanata ilgi duyduğunu ve sevdiğini söyleyen Ressam Mustafa Özkalp, “Çocukluğumdan beri resim yapmayı seviyordum.5-6 yaşlarında hatırlıyorum daha ablamın gaz lambası altında resim çizerdim. O dönemde bahçemizde ki tavukların ve bir takım objeleri resimlerini çizerdim. Bunu fark eden ablam,beni köydeki resim hocasının yanına götürdü. Köydeki resim hocam beni yönlendiren ilk kişi oldu. Sürekli çiziyordum. İşte o zaman fark edildim. Liseye kadar bu amatör süreç devam etti. Lise’de Mustafa Peker Hocam beni keşfeden isim oldu. Beni manzara resimlerden çıkartarak daha çok toplumsal olayları resmetmeye yönlendirdi. Bir nevi yol gösterdi. Güzel sanatlara gitmeme vesilen olan kişi de kendisidir” diye konuştu.

YÜZLERCE ESER ÜRETTİ

Gençliğinden bu yana binin üzerinde eserin altına imzasını koyduğunu dile getiren Özkalp, çalışmalarını Bayraklı Ressamlar Sokağı’nda sürdürdüğünü söyledi. Özkalp, “Gençliğimden günümüze kadar gelecek olursak toplamda bin 500 rakamını görmüşümdür. Bu resimlerin çoğu bende olmasına karşın bir kısmı da 1983’de yaşanan talihsiz bir olay sonucu başkalarına geçmiştir. Sonrasında Resim Heykel Müzesi’nde Mehmet Sabır hocamızın önderliğinde halka açık akademik kurslar açıldı. Resim kurslarına katıldım. Değerli kişilerden eğitim gördüm. Nerede öğrenilecek bir şey varsa kaçırmazdım. Dört senedir Bayraklı Ressamlar Sokağı’ndayım bir fiil resim yapmaktayım. Birtakım etkinliklere katıldım. Buraya gelen çok kişiden önemli şeyler öğrendim. Burada kendime has bir üslup geliştirdim” dedi.

EĞİTİM SONU SERTİFİKA

Sanat Sokağı’nın bir nevi okul olduğunu dile getiren Özkalp, “Yarı akademik eğitimler veriyoruz. Çok sayıda ressam arkadaşımız var. Her gün yeni şeyler öğreniyor ve gençlerimize aktarıyoruz. Kendime ait 3 aylık bir kurs sistemim mevcut. Kurs sonunda belirli yeterliliğe ulaşmış kişilere sertifika veriyorum. Buda gençlerimizi teşvik ediyor” diye konuştu.

ONLARCA ÖĞRENCİYE SANATI SEVDİRDİ

Yaşları 5’ten başlayarak 20’ye kadar uzanan gençlere eğitim verdiğini kaydeden Özkalp, “Burada renk bilgisi ve teknik öğreniyorlar. Çocukların yaptığı işlere kesinlikle müdahale etmiyoruz. Araç ve amaç kullanmayı öğretiyoruz. Teknik bilgiler veriyoruz. Bir çocuğa müdahale ettiğiniz takdirde hevesi kırılabiliyor. Asla böyle bir şey yapmıyoruz. Kim neyi seviyorsa onu yaptırıyoruz. Erkek çocuklarımız futbol, anime karakterleri çizerken kız çocuklarımız daha çok manzara çalışmayı tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

ŞEHİT VE GAZİ ÇOCUKLARINA ÜCRETSİZ

Düzenlediği resim kursları ile gençlere sanatı tanıtan Özkalp, 2013 yılında adım attığı Sanat Sokağı’nda, bu eğitimleri sürekli olarak devam ettirdiğini söyledi. Özkalp, “Yaz-kış demeden kurslar düzenliyorum. Gençlerimize sanatı sevdirmeye çalışıyorum. Eğitimler, cüzi bir ücret ile veriliyor. Ben parası olmayandan bunu da almıyorum. Şehit ve gazi çocuklarına ücretsiz eğitim veriyorum. Saat sabah 10’da buraya geliyorum. 7-8 saat süreyle atölyedeyim. Amaca göre kurs veriyorum. Bu işi profesyonel olarak yapmak isteyenlerde oluyor, hobi olarak isteyenlerde…” diye konuştu.

Üç yıllık birikimini geçtiğimiz günlerde İzmir Ticaret Odası Sergi Salonu’nda sanatseverlerin beğenisine sunduğunu aktaran Özkalp, “3 senelik birikimimi ilk defa bu sergide gün yüzüne çıkardım. Deep effect, non figüratif, ekspresyonist akımda doğa ve manzara çalışmalarım vardı. Hepsi ustalık eserlerimdir. Tamamı ile kendi içsel devinimlerimin imgeler halinde tuvale yansımış halidir. Doğa ve özgünlük empresyonist ve expresyonist tarzda bu sergide hayat buldu. Sanatseverlerin ilgisi oldukça yoğundu bu durum bana memnuniyet verdi” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.