TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Senetli konut satışına dikkat

İZEMDER Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, inşaat firmalarının uyguladığı senetli konut satışlarında dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Hiçbir firma tapunuzu almadığınız sürece güvenli değildir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2018 09:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Senetli konut satışına dikkat

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN -ÖZEL HABER

Konut kredisi faiz oranlarının aylık yüzde 1,23 ile son 8,5 yılın zirvesini görmesi ve bu çerçevede gayrimenkul almayı planlayan kişilerin maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle bazı inşaat firmaları, sektördeki hareketliliği sürdürmek adına 60 aya varan faizsiz senetli konut satışı gerçekleştiriyor.

KONUT SATIŞLARINDA SIKINTI VAR

İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün de İzmir'de senetli satışlara rağbet özellikle son zamanlarda arttığını söyledi. Akgün, Dap Yapı’nın İzmir’de banka kredileri dışında senetle satış yapma sloganları ve reklamları sonucunda konut satışlarının devam ettiğini belirterek, “Yaklaşık 3-4 yıl önce ilk olarak, Efes City projesinde orada senetli satış başlamıştı. Dap Yapı'nın ulusalda yaptığı reklamlar, diğer firmaların da senete dönmesini sağladı. Ancak senetli konut satışının temelinde şu yatıyor; konutlara ve projelere son zamanlarda çok fazla rağbet yok. Konut satışlarında sıkıntı var. Proje maketleri ortaya konuyor satışlar yapılıyor ama vatandaşların özellikle inşaat bittikten sonra banka kredisi ile konut alma tercihi olduğu ve inşaat bitim sürecinde para vermek istemediği için senetle satış gündeme geldi” dedi.

HEDEF KİTLE; SİCİLİ BOZUK OLANLAR

Ayrıca senetli konut satışında farklı bir hedef kitlesi olduğuna da dikkat çeken Akgün, “Bu hedef kitle de kredibilitesi olmayan, bankadan kredi alamayan, ticari sicili bozuk insanlardır. Bu hedef kitlenin ekonomik anlamda iyi geliri var ancak sadece bankada sicili bozuk olduğu için bankadan kredi alamıyorlar. Büyük inşaat şirketleri de kendi istihbarat birimleri ile istihbaratı yapıyorlar ve kefaleti alıp, ipotek tesis ederek konut satışı yapabiliyorlar. Banka kredisi ile satış yapılıyor ancak ipotek yapıldığında dolayı satıcı inşaat firmasının herhangi bir maddi kaybı ve riski yoktur” diye konuştu.

SENETLİ SATIŞTA FAİZ ÖDEMESİ YOK

Eğilim ve yöne bakıldığında senetli konut satışına rağbet olduğunu belirten Akgün, “Banka kredileri ile senetli satışı karşılaştırdığınızda senetli satışın avantajı daha tüketici lehine iyidir. Bankalarda ise düzenli ödeme yapan insanlar bankaya faiz ödemesi yapıyorlar ama diğer türlü senetle konut alanlar hiç faiz ödemeden, konut sahibi oluyor. Burada tüketici faiz ödemediği gibi gayrimenkule gelen artı değerler de tüketicinin cebinde kalıyor. Böyle baktığımızda senetle satış daha caziptir. Vatandaşlar korkmadan senetli satışa girebilirler. Burada inşaat şirketleri için ortaya iki farklı bakış açısı ortaya çıkacak. Güçlü ekonomisi olan inşaat şirketleri satış yapabilirken, güçlü ekonomisi olmayan inşaat şirketleri satış yapamayacaktır. Konutlarda satış pazarlama stratejisi değişmiştir. Senetli satışlar bunu çok rahat göstermektedir” şeklinde konuştu.

TAPUNUZU MUTLAKA ALIN

Akgün son olarak senetli konut satışlarında uyarıda bulunarak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hiçbir firma tapunuzu almadığınız sürece güvenli değildir. Para veriyorsanız bunun karşılığını alacaksınız. Senetle konut satışı yapıldığı zaman bunu karşılığında tapuyu verip ipotek tesisi yapılıyorsa problem yoktur. Ama para toplayıp, tapu verilmiyor ve borcu bittikten sonra tapuyu vereceğiz diyorlarsa burada risk vardır. Tüketicilerin buna çok dikkat etmesi gerekir. Eğer firma yüzde 50'si bittikten sonra tapuyu veriyoruz, ipotek tesisi yapıyoruz diyorsa bu bir risktir. Baştan tapuya ipotek tesisi yaparak, düzenli ödemeleri belirleyerek, senetleri alarak, sözleşmesi yapılan satışlar tüketici lehinedir."

İNŞAAT ŞİRKETLERİ BANKA GİBİ ÇALIŞIYOR

Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği başkanı Niyazi Gültekin de senetli konut satışı hakkında şu değerlendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi: “2016 yılının sonlarında Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla yüzde 1’in altına düşen konut kredisi faiz oranları birkaç ay sonra hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. 2017 yılında yüzde 1’in üzerinde çıktı ve faizdeki artış günümüze kadar devam etti. Son 8,5 yılın en yüksek faiz oranını yakaladık. Bu durum konut satışlarını olumsuz etkiledi. Mart ayında açıklanan TÜİK konut satış istatistiklerine göre geçtiğimiz ay ipotekli satışlar yüzde 35 düştü. İnşaat şirketleri de yüksek faiz oranlarındaki olumsuzluğun yansımaması için banka gibi çalıştıklarını görüyoruz. Markalı konut projelerinde 12 aydan başlayıp 100 aya kadar faizsiz vade seçeneği sunuluyor.”

FİRMALAR FİNANSAL OLARAK ZORLANIYOR

Gültekin, Konut alan vatandaşların büyük bir kısmının birikmiş parası olmadığı için peşinatların da düşürüldüğünü belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı: “İzmir’de devam eden markalı projelerin neredeyse tamamında faizsiz-vadeli satış yapılıyor. Bunun dezavantajı ise inşaat firmasını finansal olarak zorluyor. Konut faizlerinin bir an önce yüzde 1’in altına düşürülmesini istiyoruz. Gerekirse bu devlet zoruyla yapılmalı. Cumhurbaşkanımız 2016 yılında bankalara ‘faizlerinin indirilmemesini ihanet sayarım’ çağrısında bulunmuştu. Aynı çağrının tekrar yapılmasını gerekirse devlet gücüyle faizlerin düşürülmesini talep ediyoruz. Devlet teşviklerinin bitmesiyle sıkıntıya giren inşaat sektörü yüksek faiz oranlarından dolayı daha da zor günlerden geçiyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.