TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sevginin çözemeyeceği sorun yoktur

Beştepeler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Gönül Yıldırım, okulun yıllarca kendine layık görülen olumsuz imajını silerek yepyeni bir ruhla eğitime devam ettiklerini belirterek, “Çocuk başarılı ise sevilmez, güzel ise sevilmez, itaatkar ise sevilmez, çocuk koşulsuz sevilmelidir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2017 07:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sevginin çözemeyeceği sorun yoktur

NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER

Fiziki özellikleri kısmen yeterli olan Beştepeler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 16 derslik ve 4 atölyeye sahip. Atölye sayısının arttırılması çalışmalarının devam ettiği okulda, meslek liselerinin olmazsa olmazı olan uygulama eğitiminin temelini oluşturan atölyelere daha çok ihtiyaç duyuluyor. Spor salonu ve seminer salonunun bulunmaması çok büyük bir eksiklik oluştururken, bahçenin geniş bir alana sahip olması ise avantaj sağlıyor. 33 öğretmen, 3 idareci, 1 memur ve 1 hizmetli ile 475 öğrenciye eğitim verdiklerini açıklayan Konak Beştepeler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Gönül Yıldırım, “Yardımcı hizmetli kadrolu olmasına rağmen Toplum Yararına Çalışan Proje kapsamında İŞKUR tarafından finanse edilen bir yardımcı hizmetli daha okulumuzda görev yapmaktadır. Hizmet alımı yoluyla çalıştırılan 3 hizmetli okulumuz için yeterli. Ücretli öğretmenlerin sık sık değişmesi bizim için dezavantaj. Yiyecek ve içecek hizmetleri alanında iki, güzellik ve saç bakımı alanında bir, din kültürde bir ve edebiyat branşında bir olmak üzere toplam beş ücretli öğretmen çalışıyor” dedi.

BİLGİ YETERSİZLİĞİ

Okulun kapasitesinin öğrenci sayısına göre fazla olduğunu açıklayan Yıldırım, “Öğrencilerin devamsızlıkları ya da kayıt olmalarına rağmen okula hiç başlamamalarından dolayı sınıflara kapasitelerinden daha az öğrenci düşüyor. Meslek lisesi için bu bir avantaj. Öğrenci ve velilere yönelik çeşitli seminerler düzenlenmektedir. İş Güvenliği ve Sağlığı, Sağlık İl Müdürlüğü ile ortaklaşa sağlıklı okul, Emniyet Müdürlüğü ile hayata mutlu bakış, iş hayatında iletişim ve benzeri seminerler düzenlenmekteyiz. Veliler ile ilişkilerimizde çok samimi ve içten bir temel oturturduk. Veliler çocuklarıyla ilgileniyor ancak aynı zamanda bilgi yetersizliği çekiyorlar. Bu durumda okulun rehberlik servisi ve idaresi evlere ziyarete gitmekte anne ve babayla kendi mekanlarında görüşme yapmaktadırlar” açıklamasını yaptı.

ÖĞRENCİ DESTEĞİ

Birçok öğrenci ile annenin çok az bir kısmı ile ise annenin iş hayatında olmasından dolayı babanın ilgilendiği bilgisini veren Yıldırım, “Öğrenci profilimiz gereği abi, abla olarak yakın akraba çocukları da okulla iş birliği yaparak veli görevini yapmaya çalışmaktadır. Velilere çocukları ile her şeyi paylaşmaları, baskı yapmamaları, güvendiklerini hissettirmeleri ve onları koşulsuz sevdiklerini göstermelerini tavsiye ediyorum. Çocuk başarılı ise sevilmez, güzel ise sevilmez, itaatkar ise sevilmez. Çocuk her koşulda sevilmeli sarıp sarmalanmalıdır. Çevre olarak çok riskli bir bölge olmasından dolayı ailesi tarafından kabul görmeyen ve değer verilmeyen her birey yok olmaya mahkumdur” ifadelerini kullandı.

AKADEMİK DURUM

Okul olarak bu eğitim ve öğretim yılında yeni bir sayfa açıp her öğrencinin en az bir etkinliğe katılmasını sağladıklarını açıklayan Yıldırım şunları söyledi: “Okulumuzun geçmiş yıllarında zayıf bir halka olan sosyal etkinlikler artık eğitimin bir parçası olarak görülmekte ve hayata geçirilmektedir. Üniversite ziyaretleri ilk defa bu sene yapıldı. Rehber öğretmen eşliğinde İzmir Ekonomi Üniversitesine gidilerek öğrencilerin çalışmalara katılması sağlandı. Kendi olanaklarıyla gitmelerinin mümkün olmadığı piknik alanlarına öğrenciler sınıf öğretmenleri tarafından götürüldü. Şirince gezisi öğretmen ve öğrencilerle beraber yapıldı. Öğrencilerin İzmir İl Emniyet Müdürlüğünce hayata geçirilen Mutlu Bakış Projesi kapsamında çeşitli kentlere düzenlenen gezi ve kamplara katılmaları sağlandı.”

“HEDEFİMİZ 1’İNCİ OLMAK”

Beştepeler Meslek Lisesinin eğitim hayatında ilk defa bu yıl yarışmalara katıldığını açıklayan Yıldırım, öğrencilerinin Türkiye aşçılık dalında en iyi meslek lisesi seçildiğini belirterek, “6 alandaki yemeklerde bir altın olmak üzere 8 madalya kazandık. Bunun yanında ülkenin binlerce okulu arasında web sitesini en etkin kullanan 200’üncü okul olma özelliğini taşıyoruz. Hedefimiz ise en iyi 1’inci okul olmak. Akademik başarı değil alana yönelik yerleştirme ve meslek seçimlerini doğru yapıp iki yıllık okullara yerleştirme hedefi taşıyan okulumuz öğrencilerinin çoğunu üniversiteye yerleştirmeyi başardı ancak bu bizim için yeterli değil” şeklinde konuştu.

HALK EĞİTİM KURSLARI

Yıldırım, iki yıllık sınavsız geçişin kaldırılması üzerine yeni bir yol haritası çizerek öğrencilere sene boyunca kurslar düzenledikleri bilgisini vererek, “Halk Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak iş hayatında iletişim, iş güvenliği, drama etkinlikleri gibi kurslar açılarak, okuma yazma ve kuaförlük kursları için girişimlerde bulunuldu. Velilerimizin de yaz aylarında bu kurslara katılmaları için tanıtım çalışmalarına başladık. Meslek edindirme kursları için ise okulumuz İŞKUR ile görüşme halinde. Okulumuzda daha önce herhangi bir proje çalışması yapılmamış. Geçen dönem bir üniversite ile işbirliği yapılarak Erasmus için başvuruda bulunulmuş ancak henüz bir geri bildirim alınmamıştır” dedi.

ÖZVERİLİ ÇALIŞMALAR

Rehberlik servisinin okullarının en güçlü halkası olduğunu açıklayan Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “İşin uzmanı ve fedakar çalışmalarıyla okula değer katan rehber öğretmenlere sahibiz. Rehberlik servisi öğrenci, öğretmen ve veli ile aynı anda işbirliği kurup var olan sorunun çözümlenmesi yanında oluşabilecek risklere karşı da bu üç etkenle sürekli durum değerlendirmesi yapıyor. Öğrencilerin rehberlik servisine sonsuz güvenleri var. Birçok içe atılarak ortaya konmamış sorunlar gün yüzüne çıkartılarak gerekli kurum ve uzmanlara yönlendirme yapıldı. Rehberlik servisi veli ziyaretlerinin vazgeçilmez unsuru haline geldi. Daha önceleri öğrenci ve velilerin aklına dahi getiremedikleri ve evlerine davet etmeye cesaret edemedikleri rehber ve idare ile öğretmenlere şu an rahatlıkla davet gelmekte ve icabet mutlaka edilmektedir. Rehberlik servisi özel gereksinimli öğrencilerin tespiti tanısı ve raporların güncellenmesi için büyük bir çaba sarf etmekte, veliler doğru bir şekilde bilgilendirilmektedir.”

ÖĞRENCİ KAZANIMI

Sorunlu ve boşanmış aile çocukları ile rehber öğretmenlerin rutin bir temele oturtulmuş çalışmalar yaptıklarını açıklayan Yıldırım, aileleri bir araya getirmeye çalıştıklarını belirterek, sorunlu aile çocuklarının öğrenci ve öğretmenler tarafından tespit edildiğini söyledi. Yıldırım, “Rehber öğretmene sorun yaşanmadan bilgi verilmekte ve öğrencilerin özellikle sosyal faaliyetlerde yer almaları için okul içi çalışmalara katkıda bulunmaları sağlanmaktadır. Kendilerinin bir değer olduğu, bir birey olduğu algısı oturtulmaya çalışılmaktadır. Var olan sorunlarla baş edebilme becerisi ve içinde bulundukları kendilerince sorun olarak algılanan olaylara farklı bir bakış açısıyla bakmaları için sürekli aktiviteler ve paylaşımlar yapılmaktadır. Öğrenci sürekli takip edildiğini takdir edildiğini gördüğü sürece sorunlarıyla daha rahat baş edebilmektedir” açıklamasını yaptı.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Eğitim düzeyi düşük olan velilerin teknoloji bağımlılığıyla çok fazla uğraşmadığı bilgisini veren Yıldırım, “Gelir seviyesi düşük olup geçinme derdi ile boğuşan anne babalar çoğu zaman çocuklarının elinde telefonun internetin vb. ne kadar tehlikeli olabileceğini fark edememektedirler. Evin işini yapmak için dışarıdan bir şeyler almasını istedikleri çocukları bu isteklerini yerine getirmediğinde velilerden şikayet geliyor. Tespit edilen bu öğrencilerle görüşme yapılmakta, veli de katkı verdiği zaman takibe alınmaktadır. İşin riskli tarafını görmeye başlayan veliler ile sürekli bilgi alışverişi yapılmaktır” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARI SEVMEK!

İnsanoğlu için büyük bir ihtiyaç ve yeri doldurulmayan bir boşluğa sebep olan sevgi açlığının kişiye her türlü olumsuz davranışı yaptırabileceğini açıklayan Yıldırım bilgelik dolu şu ifadeleri kullandı: “Bizler sadece çocuğun görünen kusurlarına odaklanırken altında yatan sevgisizlik ve değersizlik duygusunu fark etmediğimizde çocuğu kaybederiz. Gençlik geleceğin anne babası ve geleceğin temelidir. Onlara bakarken, hitap ederken onlara bu gözle bakmalıyız. Şimdiki yaramaz çocuğu değil geleceğin başbakanını, doktorunu, avukatını görmek gerekiyor. Hatırlanmalıdır ki rol model olmak önemlidir. Saygısını yitirmiş bir anne baba çocuğundan saygı bekleyemez. Kötü alışkanlığa sahip bir ebeveyn çocuğuna örnek olamaz. Bir anne baba kitap okuyorsa zaten çocuğuna ‘kitap oku’ demek zorunda kalmaz. Öğrenci ne çok baskı altında tutulmalı ne de tamamen serbest bırakılmalıdır. O asi duruşlarının altında yol gösterilmek istenen bir gençlik olduğu hatırlanmalıdır. Sevginin çözemeyeceği hiç bir sorun yoktur, sadece biraz zaman alır.”

EĞİTİMDE YENİLİKLER

Eğitimde yenilik ihtiyacının ne okul binası ne akıllı tahtalar ne de kitaplar olmadığını ifade eden Yıldırım, “İlk ihtiyaç eğitimin temeli olan öğretmene bakış açısının değişmesidir. ”Hiç bir şey olamazsa öğretmen olsun” görüşünün artık yıkılması ve öğretmen gereken değerin verilmesi gerekmektedir. Bunun yanında öğretmenlik mesleği her sınavı kazanana bırakılmayacak kadar değerlidir. Eğitimcilerin mutlaka psikolojik testlerden geçirilmesi ve özel işletmelerde bir yıl çalışmış olma şartı taşıması gerekmektedir. Sırtını devlete dayayıp maaşını alma döneminin bitmesi ve performansın ön plana alınması olumlu bir adımdır. Teknolojiyi kullanmasını bilmeyen öğretmen kalmamalı ve denetlenmelidir. Hizmet içi eğitimlere öğretmenler rutin bir şekilde belirli dönemlerde alınmalı ve takip edilmelidir. Aksi takdirde teknolojiye yapılan onca yatırımlar boşa gidecektir. Öğretmen etkeni sağlam olduktan sonra teknolojik gelişmeler önem kazanmaktadır” dedi.

GÖNÜL YILDIRIM KİMDİR?

1970 Antakya doğumlu olan Gönül Yıldırım, 1990 Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Mezunu. 4 yıl çeşitli gazete ve işletmelerde çalıştıktan sonra ilk defa açılan iletişim liselerine atanan ilk öğretmen. Milli Eğitim Bakanlığının Avrupa Birliği tarafından desteklenen Mesleki Eğitimi Geliştirme (MEGEP ) projesinde 4 yıl fotoğraf alanının koordinatörü olarak görev aldı. Hızlı okuma teknikleri, hafıza teknikleri, Avrupa Birliği hibe proje yazım programı, photoshop, modül yazım ve hazırlama teknikleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca açılan aile eğitici programı aldığı ve sürdürdüğü eğitimlerden bazılarıdır. Yıldırım’ın tek hedefi ise hiçbir eğitimcinin gelmek istemediği bu tepedeki okulu herkesin talep edeceği bir eğitim yuvasına dönüştürmek.

OKUL TARİHÇESİ

Konak Beştepeler Kız Teknik ve Meslek Lisesi “Beştepeler Lisesi” olarak 1967-1968 öğretim yılında hizmete başlamıştır. Çevre halkının ihtiyaçları doğrultusunda bünyesinde bir süre ortaokul kısmı da açılmıştır. Uzun bir süre yabancı dil ağırlıklı olarak hizmet veren okulumuz Milli Eğitim Bakanlığının 03.05.2012 tarihli makam onayı ile Beştepeler Kız Teknik ve Meslek Lisesi adı ve uhdesindeki müfredat ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. 2012-2013 öğretim yılında Kız Teknik ve Meslek Lisesi olarak Lise 1. sınıfa öğrenci alacak olup, genel lise öğrencilerimiz kademeli olarak mezun edilerek 3 yıl süre içinde genel liseden Kız Teknik ve Meslek Lisesine kurumsal dönüşüm tamamlanmış olacaktır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.