TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siğillere dikkat!

Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Doktoru Mustafa Torun, insanlar arasında yaygın karşılaşılan fakat çok önemsenmeyen siğiller hakkında gazetemiz okuyucularına bilgiler verdi

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2018 07:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Siğillere dikkat!

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

Siğiller vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşabilen, genellikle cilt renginde, sert ve pürüzlü olan ve koyu renkte düz ve yumuşak siğil türleri de olabilen bir cilt hastalığıdır. Toplumumuzda çok fazla önemsenmeyen bu rahatsızlık, doğrudan temas etmek ya da siğile değen başka bir şeye temas etmek, virüsün yayılmasına neden olabilir. Ellerde, parmaklarda ve ayaklarda sık görülen siğiller hakkında detaylı bir bilgi veren Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mustafa Torun, gazetemiz okuyucuları için önemli bilgiler aktardı. Hastalığın virüs kaynaklı bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatta genital (üreme organlarına ait) siğillerin kanser yönünden riskli olduğunu düşünülmediğine dikkat çeken Mustafa Torun, siğilleri dikkate almamız gerektiğini söyledi.

“BULAŞMA YOLLARI”

Hemen herkeste siğil çıkabileceğine vurgu yapan Mustafa Torun, bazı kişilerin siğile neden olan HPV virüsünü kapmaya daha yatkın olduğu düşünüldüğünü söyledi. Mustafa Torun, “Çocuklar, ergenlik çağındakiler, tırnaklarını yiyenler, tırnak etlerini koparanlar ve bağışıklık sistemi (vücudun savunma mekanizması) zayıf olan kişilerde siğil oluşması riski daha yüksektir. Cinsel organlarında ve makat çevresinde siğili olanlarla cinsel ilişkiye girenler, et, balık ve kümes hayvanları ile uğraşan kimseler                                                  

Bağışıklığı çeşitli nedenlerle baskılanmış (travma, sıkıntı, kanser ilacı kullanma, radyoterapi alanlar, HIV-AİDS liler v.b.) kimseler de görülme riski yüksektir” ifadelerini kullandı.

Tedavi şekilleri!

Siğillerin virüs kaynaklı olduğundan virüslere karşı antiviral ilaçlarla tedavi edilme yöntemlerinin şimdiye kadar çok başarılı olmadığının altını çizen, Mustafa Torun, “Zaten % 100 tam tedavi yoktur. Genellikle sağlıklı yaşam, iyi beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi noktalara dikkat etmekle ( veya kendiliğinden) gerileyebilir. Dış siğillerde sıvı azot ile dondurup sağlıksız dokuyu yok etmek iyi bir yöntemdir. Ayrıca Podofioks(günde iki kere en az üç gün gerekirse dört haftaya kadar tedavi devam ettirilebilir), Podofilin, Triklorasetik asit, Elektrokoter, Karbondioksit lazertedavideki diğer ajan ve yöntemlerdir” dedi.

“KANSER RİSKİ”                          

Son olarak siğillerin kanser yönünden önemli olduğuna da dikkat çeken Mustafa Torun, “Özellikle HPV nin bu yönden üzerinde durulması gereken önemli bir virüs olduğunu akıldan çıkarmamak, rahim ağzı kanserinin “Anogenital siğillerle” ilişkisinin bulunduğunu unutmamak gerekir. Riskli gruplara HPV aşısı yaptırmak bizce uygundur” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.