TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sonsuzluğa Mühürlenen Kentler

Mardin ile İtalya’nın Matera kenti arasındaki tarihi, kültürel ve mimari benzerlik belgesel film oldu. Yönetmenliğini Ertuğrul Karslıoğlu’nun yaptığı, ‘Sonsuzluğa Mühürlenen Kentler Mardin-Matera’ belgeseli düzenlenen gala ile gösterime sunuldu

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2017 07:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sonsuzluğa Mühürlenen Kentler

ADNAN AVUKA/MARDİN

Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin işbirliği ile yönetmenliğini Ertuğrul Karslıoğlu’nun yaptığı, “Sonsuzluğa Mühürlenen Kentler Mardin-Matera” belgesel filminin gala gösterisi Erdoba Elegance Otel’de yapıldı.

Belgesel gösterimine Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman, eşi Avukat Gülseren Yaman, Mardin Artuklu Üniversitesi Genel Sekreteri Şanih Arpağ, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, İtalya Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Emilio Sessa, Mardin İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, il yöneticileri ve 200’e yakın kişi izledi.

MARDİN-İTALYA BENZERLİĞİ VURGUSU

Gösteriden önce kısa bir konuşma yapan filimin yönetmeni Ertuğrul Karslıoğlu, Mardin ile İtalya arasındaki beraberlik ve tarihi benzerliğinden, özellikle mimari ve kültürel alanındaki benzerliği vurgusunu yaparak, “Şimdi göreceğiniz tarihi mimarı ve taş sanatını sizleri hayrete bırakacaktır. Çünkü Mardin ve İtalya arasındaki taş sanatı ne kadar birbirine benzeyeceğini göreceksiniz” diye konuştu.

KARDEŞÇE İLİŞKİ SÜRDÜRÜLMELİ

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman ise yaptığı kısa konuşmasında, “Birbirinden binlerce kilometre uzaklıkta insanların ortak dili, mimarlığı örnek iki kent Mardin ve Matera tarihsel süreçte bu iki kentin imar edenlerin yolları hiç kesişmemiş ama aynı mimarin elinden çıkmış gibidir. Yapılan sokaklar, kapattılar... sonsuzluğa mühürlenen kentler bu belgesel filimsinde eşsiz benzerliğin izini göreceğiz. Asırlardır siyasi, ticari alanlarında başarılı hizmetler yapılıyor. Bu kardeşçe ilişkinin devam ettirilmesini arzu ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

BENZERLİĞİ KEŞFEDECEĞİZ

İtalya Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Emilio Sessa ise, “Öncelikle İtalya ile Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşliği kültürel bir törpü ile kutladığımız bu anlamlı etkinliği düzenlendiği için Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesine, İtalya Büyükelçisi Luigi Mattiolo adına teşekkürlerimi sunarım.

Ülkemizin binlerce yıllık bir tarihi paylaşmış her iki ülkede medeniyetlerin ve günümüze kadar taşınan geleneklerin beşiği olmuş. Mardin ve Matera eşi bulunmayan ve sihirli iki kent, bu kentler İtalya ile Türkiye’nin ortak paralel yolculuğunun açık birer örneği, bu akşam Ertuğrul Karslıoğlu’nun dahiyane önsezisiyle, aralarındaki çok sayıda benzerliği keşfedeceğiz. Yüzyıllar boyu aralarında doğrudan bir ilişki olmamasına rağmen, Mardin ve Matera evrensel mimari, dilleri ile birbirine bağlanmış. Birbirinden bu kadar uzakta bu iki kentin sanatına ve geleneklerini keşfetmekte mimarinin ne kadar denli önemli bir köprü olduğunu bu belgesel de görüyoruz. Sevgili dost Ertuğrul Karslıoğlu’na ülkemizin ortak kültürel köklerine ışık tutan, bağlarımızın güçlenmesine, dostluğumuzun pekişmesine katkıda bulunan bu yoğun araştırması için tekrar teşekkür ederim. Bugün Lucania (Luikanya) filimi komisyonunu temsilen aramızda bulunan Gina Soma’ya da projenin önemini en başından kavrayarak, gerçekleşmesi için gösterdikleri çabaya teşekkür ederim. ‘Sonsuzluğa Mühürlenen Kentler’ belgesel gösterimi vesilesiyle önümüzdeki dönemde sizlerle tekrar, bu kez Matera’da bir araya gelebilmeyi dilerim. Umuyorum ki 2019 Avrupa Kültür Başkenti denilen Matare’nın kardeş şehri olarak Mardin de dolaylı da bu unvandan faydalanacak ve uluslararası tanındığı da artacaktır” açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.