TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sorgulamayı öğretiyor

Kara Kargalar ile Ak Martılar kitabının yanı sıra ‘Ezber Bozan Hatice Teyze’ adını koyduğu kitapla ezberci eğitim sistemini kırmaya çalışan Yazar Feyza Hepçilingirler, kitapların sorgulamayı öğrettiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2017 06:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sorgulamayı öğretiyor

NİLGÜN TAZE / ÖZEL HABER

Öğretmenlik yaptığı yıllarda Türkçe derslerini stand up havasına sokarak genellikle sıkıcı geçen dersleri eğlenceli bir havayla anlatabilen Türkiye’nin yetiştirdiği ünlü yazarlardan biri olan Feyza Hepçilingirler, son zamanlarda Halide Edip Adıvar’ın hayatını anlatan kitabı Halka Doğru’nun yanı sıra çocuk kitapları da yazmaya devam ediyor.

Son yıllarda ağırlığı çocuk kitaplarına veren Yazar Feyza Hepçilingirler, torunları doğduktan sonra çocuk kitaplarına yönelik çalışmalarına ağırlık verdiğini belirterek, “Çocuk kitaplarına yönelişimin tek nedeni torunlarım olmasa da asıl nedeni onlar. Çocuklara yazmanın zevkini yeniden keşfettim. Meğer çok özlemişim onların henüz bozulmamış dünyasında dolaşmayı. Ayrıca büyüklerden farklı olarak kitaplarımın büyük bir istekle okunduğunu görmenin zevkini doyasıya yaşatıyorlar bana. Hani büyükler sizi şımartmaktan korkuyormuş gibi, beğenseler bile bunu asla söylemezler ya, çocuklar söylüyor” açıklamasını yaptı.

ÇOCUK DİLİ

Hepçilingirler, çocukların yetişkinlerden farklı olarak çok daha masum ve cesur bir ifade gücüne sahip olduklarını ifade ederek, “Çocukların öylesine kendilerine has bir dili var ki örneğin ‘Sizi öpebilir miyim?’ diye gelip bir öpücük konduruyorlar yanağınıza. Belki yalnızca üç yazar tanımış oluyorlar o zamana dek, ama büyük bir içtenlikle ‘En sevdiğim yazar sizsiniz’ deyip sizi şımartabiliyorlar. Büyükler taktirlerini de eleştirilerini de arkanızdan söylemek için biriktirirler. Çocuklar pat diye söylüyorlar. ‘Daha önce falan kitabınız okumuştum o, bunun kadar güzel değildi’ diyebiliyorlar. Doğrudan yüzünüze, ‘Ben sizi daha genç sanıyordum, bayağı yaşlıymışsınız’ diyebildikleri gibi, ‘Çok büyümüşsünüz siz, niye hala çocuk kitabı yazıyorsunuz?’ diye sorabiliyorlar” dedi.

SORGULATAN KİTAPLAR

Yayımlanan iki yeni çocuk kitabı ile ilgili bilgi veren Hepçilingirler, “Çocuk kitaplarım genellikle Kırmızı Kedi Yayınları arasında çıkıyor. İş-Kültür Yayınları arasında tek kitabım var. Son iki kitap da Doğan Egmont tarafından yayımlandı. Biri 6 yaş ve üzeri için bol resimli, sevimli bir kitap oldu. Kara Kargalar ile Ak Martılar. Öteki 9 yaş ve üzeri için Ezber Bozan Hatice Teyze adını taşıyor ve ezberci eğitim sistemimize yöneltilmiş bir eleştiri aslında. Biz eğitimciler, çocuklara aynı anlamları hep aynı kalıplar içinde anlatıp sonra da ezberciliğe karşı olduğumuzu söylüyoruz. Bu kitapla çocukları ‘Neden?’ diye sorma cesareti bulmaları için yüreklendirmeye çalıştım. Her iki kitabı da resimleyen Irma Zmiric Çetinkaya’nın kitaplara çok şey kattığını da söylemeliyim” şeklinde konuştu.

YENİ EDEBİYATÇILAR

Kurtuluş Savaşı öncesi Osmanlı’nın durumu ve aydınların düşünce ve davranışlarının Büyük Mecmua’daki yazılara olduğu gibi aktarıldığını belirten Hepçilingirler, Halka Doğru isimli kitabı ile ilgili olarak şunları söyledi: “Yedigün’deki yazılar İkinci Dünya Savaşı öncesi Avrupa’dan yazılıp gönderilmiş. Onlar da savaş öncesi İngiltere ve Fransa’daki yaşamdan izleri günümüze taşıyor. Cumhuriyet döneminin en önemli yazar ve şairlerinin henüz en önemli eserlerini vermemiş, yolun başında sayılabilecek gençler olduğunu görmek de çok etkileyici. Yakup Kadri’yi düşünün. Ne Yaban romanını yazmış daha ne Kiralık Konak’ı. Fecr-i Âti diye adlandırılan edebiyat döneminin bir üyesi ve mensur şiirler yazıyor. Milli Edebiyat dediğimiz dönem henüz oluşma aşamasında. Ömer Seyfettin, Refik Halit gencecik insanlar. Hiçbirinin soyadı yok, adlarının sonuna birer ‘bey’ getirerek söz ediyor onlardan Halide Edip.”

HALKA DOĞRU

Dönemi anlamak bakımından Halide Edip’in yazdıklarının çok önemli olduğunu açıklayan Hepçilingirler, “Darülfünunda kadın ve erkek kısımlarının birleştirilmesinin söz konusu olduğunda birtakım çevreler şiddetle karşı çıkmış mesela. Halide Edip bunu savunmak zorunda kalmış. Demek o zamana kadar aynı ders, aynı hocalar tarafından erkeklere ayrı, kadınlara ayrı anlatılırmış. Sanatın her dalı çok önemli Halide Edip için. Avrupa’da yaşadığı 1930’lu yıllarda her baktığı, her gördüğüyle Türkiye’yi karşılaştırıyor. Hep halka bir şeyler verme çabası içinde. O yüzden bu kitabın adını Halka Doğru koyduk” açıklamasını yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.