TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

STK’lar Arakan için bir arada

İzmir’de yaklaşık olarak 80’e yakın STK, Dernek, Federasyon ve Konfederasyon Başkanları, İzmir Valiliği önderliğinde bir araya gelerek Arakan için yardım çalışmalarına başladı

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2017 07:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
STK’lar Arakan için bir arada

KENAN YEŞİL

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Arakan’a yapılacak yardımları düzenlenen basın toplantısıyla duyurmuştu. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın Türkiye genelinde sivil toplum kuruluşlarını Arakan’da yaşanan vahşet karşısında sessiz kalmayın çağrısında bulunmasının ardından İzmir’de yaklaşık olarak 80’e yakın STK Başkanları, Federasyon ve Konfederasyon Başkanları, İzmir Valiliği önderliğinde bir araya gelerek Arakan için yardım çalışmalarına başladı.

3 GÜNDE 3 BİN İNSAN ÖLDÜRÜLDÜ

Yardım Kampanyası toplantısında konuşan, Türkiye Demokratik Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Yalçın Kocabıyık, Arakan’da yaşanan vahşetin çok büyük boyutlara ulaştığını ve son 3 günde 3 bin insanın öldürüldüğünü söyledi. Kocabıyık, “Dünyanın en önem verdiği konulardan bir tanesi Arakan. Bu konuda sessiz kaldığımızı ne yazık ki valimize ziyaret ettiğimizde öğrendik. Kendisi bize her zaman destek vermeye hazır olduğunu belirtti. Bizlerde önce daha dar bir kadroda toplantı yapalım dedik. Önümüzdeki günlerde daha geniş, İzmir’in tamamını kapsayacak sivil toplumun kanaat önderlerini bir araya gelerek ve Dış İşleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılacağı bir toplantı düzenleyeceğiz. Başbakan yardımcımız Türkiye genelinde sivil toplum kuruluşları Arakan’da yaşanan vahşet karşısında sessiz kalmayın çağrısında bulundu. Bugün bu toplantı hem İzmir’de hem de başka yerlerde devam ediyor. Bizlerde üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz” dedi.

Yenice Restaurant’da gerçekleştirilen toplantıya; Türkiye Demokratik Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Yalçın Kocabıyık, Türkiye Protestan Baptist Kiliseleri Derneği Başkanı Ertan Çevik, Yerel yönetimler adına konuşan Belediye Başkanları Birliği Başkanı Cengiz Bulut, Esnaf odalar adına konuşan Otelciler ve Pansiyoncular Başkanı Mehmet Gönen, Valilik adına Dernekler İl Müdürü Turgay Esen, İzmir Federasyon Başkanı Turgay Baransel, Başbakan Danışmanı Metin Özçelik, Kızılay Karşıyaka Şube Başkanı Kamil Karadeniz ve çeşitli dernek, federasyon ve konfederasyon üyeleri katıldı.

MÜSLÜMANLARA EZİYET EDİLİYOR

80 sivil toplum kuruluşunun liderlerinin toplantıda olduğunu ifade eden Kocabıyık, “Sivil toplum kuruluşları olarak bu konuda konuşacak sözümüz olmalı. Çünkü ne yazık ki son günlerde siyasi malzeme haline gelmeye, tahrifat edilmeye, itibarsızlaştırılmaya başlandı. Güney Asya’da bizlerden bin kilometre uzaklarda Arakan Müslümanlarına eziyet ediliyor, katliam yapılıyor. Uzun zamandır orada kardeşçe yaşayan insanlar, hem de humanizmi kendisine felsefe edinmiş Budistler tarafından, oradaki hükümet güçleri tarafından bir anda vahşet uğruyor. Bunu bilip iyi anlatılması gerekiyor. Gerçekten bu konu bizler tarafından seslendirilmeli, anlatılmalı” dedi.

GÜNEY ASYA PASİFK PROJESİ

Arakan’ın Myanmar’ın bir eyaleti olduğunu ve burada yaşan insanlara eziyet edilmesinin nedeni ise Orta Doğu’daki BOP’u yapan emperyalist güçlerin, ikinci büyük projesi olan GAP yani Güney Asya Pasifk Projesi olduğuna vurgu yapan Kocabıyık, “Emparyalist güçleri nerede görürseniz hiç şüphesiz orada kesinlikle yer altı zenginlikler vardır. Dünya’nın en güçlü, en büyük rezervlerine sahip petrol enerjisi Myanmar’da bulunuyor. Bu ortaya çıktıktan sonra 2010’da bu bölge yasak bölge ilan edildi. Çok uzun zamandır orada yaşayan Arakanlı Müslümanları göç etmeye zorluyorlar. Gitmeyenlerin evleri yakılıyor, mallarına el konuluyor, ibadet ettikleri camiler ataşe veriliyor. Erkekler kurşuna dizilirken, kadınlara tecavüz ediliyor. Böyle durumda bu konuyu siyasi bir malzeme yapmak tartışılması gereken bir durum. Bu konuyu muhalefet için gündeme getirip itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Oraya uzatacağımız eli engellemeye çalışıyorlar. Dünya neden sessiz kalıyor? Papa Arakan’da katliam yapıldığını belirterek oradaki insanlar için dua ettiğini söylüyor. İnsan hakları inceleme komisyonu başkanı buradaki vahşetin kelimelerle anlatılamayacağını, bu insanlara yardım edilmesi gerektiğini ve bunun bir insanlık dramı olduğunu dile getiriyor. Ama ne yazık ki diğer taraftan dünya sessiz, sağır ve dilsiz. Müslüman olan bu ülkeye ilk sesini çıkartan ülke ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti oldu. Çeşitli kuruluşlar Türkiye’den Arakan’da yaşana durumu izah etmesiyle birlikte çeşitli kurumlarımız yardım götürmek için çalışmalarını yapıyor. Bizlerde STK’lar olarak bu konuya sahip çıkmak, anlatmak tüm Türkiye’ye etrafımızdan başlayarak yaymamız gerekiyor” diye konuştu.

ARAKAN ÇOK ZOR DURUMDA

Türkiye Protestan Baptist Kiliseleri Derneği Başkanı Ertan Çevik, “Osmanlı dönemine baktığımızda farklı inançlarda olan insanların yüz yıllarca yan yana yaşadığını görüyoruz. Büyük bir imparatorluktan 50’den fazla devlet meydana geldi. Büyük İmparatorluğu yüz yıllarca yöneten atalarımızdır. Bunu unutmamak gerekir. Bizler Osmanlı dönemindeki gibi geçmişimize sahip çıkacağız ve dünyadaki mazlumlara da sahip çıkıyoruz. Özellikle sadece Müslümanları değil geçmişte Haiti’de Hıristiyanlar büyük bir felaket yaşamışlardı. Oraya da devletimiz yardımlarını esirgemedi. Dünyanın pek çok yerinde devletimiz yardım gönderdi. Verilere göre dünyada en fazla yardım yapan ikinci büyük ülkedir. Bu gurur duyulacak bir olaydır. Bunları yapan STK liderleri olarak, federasyon ve konfederasyon başkanları olarak burada yaşan insanlardır. Şu anda dünyanın ücra bir köşesinde aslında bizimle direk bağlantısı olmayan ama geçmişte Osmanlı Dönemi’nde, Osmanlı İmparatorluğu’nun zorluğu düştüğünde Myanmar Arakan’daki Müslümanlar Osmanlı Devleti’ne yardım etmişlerdir. Türkiye’de yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Türkler olarak hiçbir din, dil, ırk yapmadan dünyadaki mazlum olan ve birçok yerde haksızlığa uğrayan azınlıkları yardım etmektedir. Arakan’daki Müslümanlar çok zor durumdalar. İzmirliler olarak birçok ilki başlatan şehir olarak Arakan Müslümanlarına yardım elini uzatmalıyız. Hep beraber, ayrım yapmadan, kardeşçe yardım kampanyasını başlatmalıyız. “Bir öğününü de Arakanlı kardeşlerine ver” diyerek kampanyamızı başlattık.

BARIŞ İÇİN ÇALIŞILMIYOR

Yerel yönetimler adına konuşan Belediye Başkanları Birliği Başkanı Cengiz Bulut, “Yalçın Bey’e bu konudaki hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Herkes buraya Arakan için gelmiş, bu çok güzel bir şey. Buraya gelenleri tebrik ediyorum. 4 milyon İzmirliyiz. 4 milyonu nasıl ayağa kaldırırız? Demokrasi, cumhuriyet palavralarla yaşamaz. Birilerinin omuz vermesi, koşturması lazım. Dünyada herkes barış istiyor ama barış için bir çalışma yapılmıyor. Her şey kavgaya dönüştürülüyor. Bu çok yanlış bir davranıştır. Siyaset iyi günde kötü günde saldırmak değil. Milli davalarda yan yana olmayı bileceğiz. Arakan’da katliam yapılıyor. Türkiye’nin başında kim olursa olsun milli davalarda onun yanında olmalıyız” diye konuştu.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ

Valilik adına konuşan Dernekler İl Müdürü Turgay Esen, Vali Erol Ayyıldız’ın yoğun bir programı olduğu için katılamadığını ve kendilerini görevlendirdiğini belirterek, “Biz bir aileyiz. İzmir’de 6 bin 280 civarı derneğimiz var. Böyle bir organizasyonda İzmir çok önemli. Farklı topluluklar ile bir arada yaşıyoruz. Arakan Müslümanları için Türkiye genelinde bir kampanya başlatıldı. Üzerimize düşen görevi koordinasyon anlamımda yapacağız. Derneklerimize belirli aralıklarla mesaj çekeceğiz. Bu yönde katkı sağlayacağız. Her zaman yanınızdayız” ifadelerini kullandı. 

DEMOKRASİ ADINA İŞGAL

Başbakan Danışmanı Metin Özçelik ise, “Genelde yıllarca süren Arakan’daki gibi, mazlumlara yapılan hareketlerde hep STK’ların sesi çıkardı. Bugün geldiğimiz noktada birliktelik olduğunu görüyorum. Olması gereken de budur, birlikteliktir. Çünkü küresel sermaye dünyayı tek bir devlet haline getirmek istiyor. Mezhep ve asabiyet üzerinden dünya insanlarını bölmeye, paralamaya ve asimile edilmeye çalışılıyor. Bir taraftan mezhepler üzerinden çalışırken diğer taraftan etnik kimlik üzerinden bu işi yapıyor. Demokrasi getireceğim adına ülkeleri işgal ediyorlar ve milyonlarca insanı katlediyorlar. Bunu da kendi oluşturdukları kiralık katiller aracılığıyla yapıyorlar. Bu insanlığın geleceğini tehlikeye düşüren bir durum haline gelmeye başladı. Medeniyetleri bir ittifakta toplamak yerine çatıştırıyorlar. Geldiğimiz noktada dünyanın hiçbir yeri artık güvenli değil. Bizler bu gibi çalışmaları daha da artırmalıyız. El ele vererek bu zalimce hareketlere birlikte dur diyeceğiz” şeklinde konuştu.

GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ

Kızılay Karşıyaka Şube Başkanı Kamil Karadeniz, “Kızılay olarak görevimizin başındayız. Bölgeye çadır kent kurarak yaşam merkezi oluşturmaya planlıyoruz. Bunları Arakan yazıp 2868 mesajları göndererek 10 TL bağışta bulunarak, toplanan yardım paralarıyla yapılan kampanyadır. 2868 atılan mesajlardan toplana yardımlar tamamıyla gıda ve barınma üzerine yapılacak. Kampanya Türkiye’nin her yerinde başladı. Bölgenin kontrolün tamamı ekibimiz tarafından idare ediliyor. Ancak süreç sıkıntılı ilerliyor. Maddi destek sağlayarak projeler hayata geçirilmeli. Bize gelen projeler olduğunda onları da hayata geçireceğiz. Kurban dağıtımında 32 ülkeden bir tek arakan yoktu. Oraya ciddi yardımlarımız olacak. Yapmamız gerek tek şey oradaki insani boyutu bir nebze azaltabilmek için 2868’e kısa mesaj yazmaktır” dedi.

GÖNÜLDEN KATILIYORUZ

Esnaf odalar adına konuşan Otelciler ve Pansiyoncular Başkanı Mehmet Gönen, “Yalçın Bey’in bu tür sosyal faaliyetlerini yakinen takip etmekteyiz. Bu konuda gönülden katılıyoruz. Bu projenin neresinde olursak olalım her zaman yanında olacağız” şeklinde konuştu.

İzmir Federasyon Başkanı Turgay Baransel ise “Bir elin nesi var iki elin sesi var. Tek başına insan bir şey yapamaz. Bizlerde birlik olarak oradaki Müslüman kardeşlerimize yardım götüreceğiz. Hepinize teşekkür ederim” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.