TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Taksi Sahipleri Derneği’nden sorunlara çözüm önerileri

İzmir Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala ile Karşıyaka-Bostanlı taksi dolmuş hattının iptali, taksimetre zamları ve yeni durak kabinlerin yapımına kadar birçok konuyu masaya yatırdık

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2017 06:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Taksi Sahipleri Derneği’nden sorunlara çözüm önerileri

ALİ TAYDAŞ-ÖZEL RÖPORTAJ

İzmir Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, taksicilerin yaşadığı sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili düşüncelerini gazetemize anlattı. Pala, taksici esnafının mağdur olmasının temel nedeninin sahipsizlik olduğunu belirterek, sıkıntıların giderilmesi için girişimlerinin olacağını belirtti. Pala, yeni kabin uygulaması ile ilgili görüşlerini de dile getirerek, geçim sıkıntısı içinde olan taksici esnafının aynı durak kabinlerini ciddi oranda daha ucuza yaptırma imkanı olduğunu vurguladı. Pala, “Taksicilik kamu hizmetidir. Birçok artan gideri bulunuyor. Halka hizmet için her türlü fedakarlığı yapan taksici esnafının da hizmete ihtiyacı var. Uygun fiyata kaliteli kabin temin edilebilir. Biz bunun altyapı çalışmasını yaptık. Görüştüğümüz firma biz uygun bir seçenek imkanı sundu” dedi.

TAKSİCİ ESNAFI SAHİPSİZ

Mustafa Bey, öncelikle geçtiğimiz günlerde Karşıyaka’da hizmet veren taksi dolmuş esnafının sorunlarından başlayalım. Ne oldu Karşıyaka’da?

Evet, geçtiğimiz günlerde oradaki esnafımızla bir araya geldik. Taksiciliğin birinci amacı kamu hizmetidir. Yaşam alanları dışında ana arterlere uzak yolcuların olmadığı bir alanda hizmet verilemez. Taksici esnafının halka hizmet edebilmesi için ana arterler başta olmak üzere insanların yaşam alanlarının içerisinden geçen yeni bir güzergah belirlenmeli. Tramvay hattının hizmete girmesinin ardından Karşıkaya-Bostanlı-Mavişehir Dolmuş Taksilerinin mevcut hattı iptal edildi. Onlara verilen yeni güzergah yaşam merkezlerine ve insanlara uzak bir yer. Bu hatta, taksi dolmuşlar günlük yakıt parasını bile çıkaramazlar. Şu anda da çalışmıyorlar. Karşıyaka-Bostanlı-Mavişehir Dolmuş Hattı geniş bir bölgeyi kapsıyor. Bu nedenle tramvay ve taksi dolmuş yolcusu olabilecek yoğunluk var. Tramvay da taksi dolmuş da tercih edilebilir orada. Taksi dolmuş durağı 60 yıldır var ve adeta İzmirliler için bir alışkanlık haline gelmiş durumda. Bize göre, orada esnafımız sahipsiz kaldı ve odamız bu konu ile yeteri kadar ilgilenmedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağolu’nun her zaman bizim esnafımıza destek olduğunu biliyoruz. Konunun ona yeteri kadar anlatılmadığını düşünüyoruz. Anlatılsa çok rahat çözülebilecek bir konu mağduriyete varmazdı. Bu arada, daha önce Kemer İZBAN İstasyon durağı paralelinde hizmet veren şehir içi dolmuşların kaldırılması da gündeme gelmişti. Ancak Büyükşehir Belediyesi ile yakın ve bire bir iletişimle bu sıkıntı giderilmişti.

AZİZ BEY’İN KAPISI AÇIK

Sizin konu ile ilgili girişimleriniz olacak mı?

Tabii… Öncelikle kararın yeniden gözden geçirilmesi için UKOME ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüşeceğiz. Aziz Bey’in kapısı da bu konularda kapalı değil. Yani küçük bir planlama ile aynı hat üzerinde esnafımızın çalışması sağlanabilir.

Taksi durak kabinlerinin yenilenmesi ile ilgili halihazırdaki durumu bize özetler misiniz?

İzmir Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından hazırlanan projeler 3 metrekare, 4 metrekare, 5 metrekare olmak üzere üç ayrı tip olarak planlandı. Projelerin standartlarını hazırlayan UKOME uygulama konusunda İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası’na görevi devretti. İlerleyen süreçte taksici esnafı tek firma dayatması ile karşı karşıya kaldı. İzmir genelinde bulunan 300 duraktan 50 civarındaki yenilendi.

YENİLEME BU KOŞULLARDA GEREKSİZ

Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz ve nasıl bir öneriniz var?

Bu konu tamamen İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın yetkisine bırakılmış durumda. Açıkçası biz kabin yenileme durumunun bu koşullarda gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Çünkü sundukları yeni kabinlerde herhangi bir yenilik söz konusu değil. Ne yaşam alanı kalitesi artıyor ne de alan genişliyor. Hatta şu anda kullanılan kabinlerin esnafımız için şoförlerimiz için avantajı bile var; çünkü bu alanları yaşanılır hale getirmişler. Örneğin, etraflarına ağaç dikmişler vesaire… Bütün bunlara rağmen diyelim ki, illaki kabin yenilemek gerek oldu. Bunu neden tek firmada zorunlu kılıyorsunuz? Bırakın esnaf istediği firmadan anlaştığı fiyata yapsın bunu. Kaldı ki biz yapılan kabinleri inceledik. Herhangi bir firma bu kabinleri yapabilir. Bizim esnafa önerimize gelince… Biz esnafın yaşam standardını yükseltmek için Taksi Yazıhaneleri TİP Projesi’nde esnaflara ciddi indirim sağlayan yeni seçenek firma bulduk. Bu nedenle esnafımıza çağrıda bulunuyoruz: Duraklarınızı yenilemek için acele etmeyin. UKOME standartlarına uygun daha kaliteli kabinleri uygun fiyata yapabilecek birçok firma bulunuyor. UKOME sadece tip projeleri hazırladı. 2016/144 numaralı karar ile bunlar belirlendi. İmalat işlemine Büyükşehir Belediyesi karışmıyor. Görsel ve ölçüleri Büyükşehir’in oluşturduğu projede geri kalan yetkiyi esnaf odası kullanıyor. 14 bin 500 liradan başlayan kabin ücretleri 22 bin liraya kadar ulaşıyor. Biz de serbest piyasa ekonomisi gereği farklı seçenekler olabileceğine inanıyoruz. Daha ucuza durak kabini yaptırmak için firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Tek tip taksi durak kabini yapılması kent estetiği ve esnafın rahatı için önem taşıyor. Yıllardır duraklar ihmal edilmiş durumda. Ancak UKOME’nin standartlarına uygun hizmet üretecek birden fazla firma bulunuyor. Tek firma dayatmasına gerek yok. Bu arada şunun da altını çizmem gerekir ki, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu her zaman taşıma sektörüne destek sunmuştur. Bu konuda oda yetkili ve Aziz Bey’in bu konuda yeteri kadar bilgilendirilmediğini düşünüyoruz.

ÖRNEK ÜRETİMLER YAPILDI

Bu firma ile yaptığınız çalışmada ortaya çıkan kabin hakkında bize verebileceğiniz bilgi var mı?

Torbalı’da bir firma ile görüşüyoruz. Örnek üretimler yapıldı. Dış yüzey alüminyum komposit içinde yüksek izolasyon maddesi ve çelik karkas kullanılıyor. İç yüzeyde ise alçıpan kullanılıyor. Tüm duvar çelik ve diğer malzemeler tam kompazit haline getirilerek durak kabini oluşturuluyor. Çatı gizli çatı olduğu için dışardan fark edilmiyor ama su tahliyesi gayet başarılı şekilde yapılıyor. Taban ve tavan çelik karkas. Taban yüzeyi de linelium-binil ya da yüksek dayanıklı kompakt laminanttan üretiliyor. Bu kabinler aynı zamanda depreme de dayanıklı. Bu kabinler sıcak ve soğuk havalarda yüksek izalosyana sahip. Kanserojen değil. Metalin ömrü kadar fiyatları da ödeme koşullarına bağlı olarak 9 bin 500 lira ile 11 bin lira arasında değişiyor.

(KUTU KUTU KUTU)

TAKSİMETRE ZAMMI

Sizin taksici esnafına yönelik çalışmalarınızın da sürdüğünü biliyoruz. Neler yapıyorsunuz. Gündeminizde ne var?

Esnafımız için başta İzmir Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere ilimizin yöneticilerini ziyaret ediyoruz. Her şey esnafımızın ihtiyaçları ve sorunlarını dile getirmek için. Tüm kapıları tek tek çalıyoruz. Gerektiğinde direksiyon sallayıp taksicilik yapma gücüne de sahibiz. Bütün bürokrasi ile görüşme sorunlarımızı dile getirme gücüne ve arzusuna da sahibiz. 30 yıllık mesleki tecrübemiz ile adım adım ilerledik. Şoförlük aşamasından başlayarak her aşamada yer aldık. Gündemimizde taksimetre zammı da var. İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) yapmış olduğu yeni düzenleme ile İstanbul’da taksi ve taksi-dolmuş ücretlerine her yıl düzenli olarak zam kararı aldı. Taksici esnafının artan giderleri çok fazla. Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) yapmış olduğu yeni düzenleme ile artık taksimetre ücretlerine her yıl eylül ayında düzenli olarak TEFE-TÜFE, asgari ücret ve yakıta gelen zam oranlarının ortalaması alınarak zam yapılacak. Taksi Sahipleri Derneği olarak aynı uygulamanın tüm taksiciler için yaşama geçmesini gerektiğini düşünüyoruz. Evet, 1992 yılından bu yana İzmir’de 2 bin 850 araç hizmet veriyor. 25 yılda İzmir bir İzmir kadar daha büyüdü. İlginç olanı bizim kazançlarımız da artmadı.

1 ve 3 nolu fotoğraflar: Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, “Torbalı’da görüştüğümüz firmadan kaliteli ve ucuz kabin yapılabileceğini öğrendik” dedi.

4 ve 5 nolu fotoğraflar: Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, Karşıyaka’da mağdur olan taksi dolmuş esnafı ile bir araya geldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.