TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarih okumamış insanlar program yapıyor

Prof.Dr. İlber Ortaylı, “Tarih Şuuru Söyleşisi” ile Ege Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Tarih ile ilgili televizyon programı yapanlar için Ortaylı, “Tarih okumamış ve tarih terminolojisiyle alakası olmayan insanlar televizyonlarda program yapıyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2017 08:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarih okumamış insanlar program yapıyor

MURAT ÖZKARA

Ege Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Topluluğu’nun davetlisi olarak İzmir’e gelen Prof.Dr. İlber Ortaylı, üniversiteli gençlerin tamamen doldurduğu salonda konferans verdi.

Türkiye’de tarihin bilinmediğini söyleyen, televizyonlarda yakın tarihle ilgili konuşmaları eleştiren Prof.Dr. Ortaylı, “Tarih okumamış ve tarih terminolojisiyle alakası olmayan insanlar televizyonlarda program yapıyor. Televizyon kanallarında da bunlarla ilgili ciddi denetimlerin yapılması lazım. Denetim sadece televizyonların pornografi yapıp yapmadıklarıyla ilgili değil, dille de ilgili olmalı” dedi.

Gazete ve televizyonların aktif tarihçilik yaptığını söyleyen Prof.Dr. Ortaylı, “Tarih roman yazar gibi yazılmaz. 3 bin tirajlı gazetelerin oturup tarih yapmaya çalışmaları hazin bir olaydır. Zaten onların iyi tarihçi olmadığı şivelerinden belli. Kendilerine göre şiveleri var, belli ki tarih okumamışlar. Maalesef televizyon her memlekette kitlelere doğru dili, konuşmayı öğreten bir araç olduğu halde üstteki televizyonlar Türkçeyi bozmak gibi çok ciddi bir fonksiyonla gelmişlerdir” değerlendirmesinde bulundu

PROTOKOL TEPKİSİ

Tarihi dizilerin tarih bilincinden uzak bir şekilde yansıtıldığını söyleyen Prof.Dr. Ortaylı, “Dizilerde padişah giderken arkadan çavuş bağırıyor. Böyle bir şey olamaz. Sarayda protokol bellidir, kim ne zaman nerede bulunur, nasıl girer çıkar. Bunların hepsi bilinen şeyler ama tarihi okumuyorlar ve okumadıkları gibi sormuyorlar. Yine de genelde tarihi filmlerde iyileşme var. Tarih yazarken hassas noktaları çok iyi şekilde belirtmek zorundasınız. Bilhassa yakın tarihin olaylarında hakikat olmayan noktaları yayarsanız iş tersine döner” diye konuştu.

“LOZAN ESKİMİŞSE TAMİR EDİLİR”

Prof.Dr. İlber Ortaylı, Lozan Anlaşması’na yönelik önemli açıklamalarda bulunarak, bazı kişilerin ya da tarihçilerin bilgisiz oldukları halde uydurduklarını belirtti.

Lozan Antlaşması için Türkiye’nin kurucu anlaşması olduğunu söyleyen Prof.Dr. İlber Ortaylı, “Lozan eskimiş eskirse tamir edilir. Bir tarafta kalır. Ebedi bir vesika olamaz, hiçbir anlaşma olamaz. Türkiye'yi tayin eden anlaşmalar, Karlofça Anlaşması, Paris Anlaşması, Sevr bu arada tatbik edilmedi. Lozan Antlaşması. Bu anlaşmalar bizleri tayin eden anlaşmalar, hayatımızı kültürümüzü tayin etti. Ancak bu anlaşmalardan hiçbiri müstakil araştırma konusu olmadı. Lozan'a taktılar. Eskiyor, çok açık. Bir takım maddelerin tamir edilmesi lazım. Mesele boğazların iki tarafında 16 milyon insan yaşıyor. Bunlar gidiyor geliyor. Bu kadar yoğun trafiğin hakim olduğu boğazdan bütün dünyanın tankerlerini nasıl geçirirsiniz? Bunun değiştirilmesi lazım. Oradan o gemiler adamlar, geçemez. İlla kazaları mı bekliyorsunuz? 16 milyon insan yaşıyor orada. Mesele '100 sene sonra sona erecekmiş' diyorlar, öyle bir şey de söz konusu değil. Lozan'ın aksayan maddeleri biter. 'Hezimete uğramışız' diyorlar, öyle bir şey yok. Ne aldıysak ordu nereye girdiyse o bizim oldu. Burada zafer yok. Diplomasiyle zafer kazanılmaz ama Lozan'da hezimet falan da olmadı. Petrol yataklarını vermişiz güya. Yalan, Musul'da değildik o zaman biz. Lozan'da gizli maddeler varmış, yok. Yani bu kadar açık maddeleri. Gizli maddesini kim yapacak” açıklamasında bulundu.

DÜNYADA FANATİZM GELİŞİYOR

Dünyada artan terör olaylarına yönelik sorulan soruya cevap veren Prof.Dr. İlber Ortaylı, “Bazı şeyleri sapla samanı karıştırmayalım. Sap ayrı, saman ayrı şey. İslam dünyasında dindarlaşmanın hiç de öyle ileri yapılması mümkün değil. Paris’te o büyük gece kulübü suikastında ne tipler çıktı. Birisinin barmenlik yaptığı çıktı. Birisinin kafası bozuluyor kamyonu insanların arasına sürüyor. Belli ki batı proletaryası da içerisinde Müslümanlar da var, bunlar artık hızlı hareketlerin içerine giriyorlar. DAEŞ'te bir sürü Hıristiyan doğan, sonradan Müslüman olan insanlar var. Bir tür fanatizm gelişiyor. Bütün dünyada da var, batıda da var” diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.