TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihe ışık tutuyor

Dünyanın bilinen en eski sarayı olan Arslantepe Höyüğü’nde kazılar İtalyan Profesör Marcella Frangipane’nin başkanlığını yaptığı ekip tarafından yapılıyor. Kayısı bahçeleri arasında yer alan dünyanın en eski sarayı Arslantepe, gün ışığına çıkarılan tarihi kalıntılar ile tarihe de ışık tutuyor

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2017 08:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarihe ışık tutuyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Malatya’daki Arslantepe Höyüğü, Anadolu’nun ilk şehir devletinin yer aldığı yer olması nedeniyle de tarihte önemli bir yere sahip. Burada çıkarılan birçok tarihi kalıntı Ankara ve Malatya’da sergilenirken dünyanın en eski kerpiç sarayı olduğu belirtilen yapıda, Milattan önce 3 binli yıllara ait olduğu tahmin edilen kerpiç taht da gün yüzüne çıkarıldı.

KAZILAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR

İtalyan Profesör Marcella Frangipane’nin 1961’den sonra kazı başkanlığını yaptığı Arslantepe’de gün yüzüne çıkarılan eserler yazılı tarihin de seyrini değiştirecek öneme sahip. Battalgazi ilçesi Orduzu Mahallesinde bulunan Arslantepe Höyüğü’nde ilk kazılar 1930’lu yıllarda Fransız arkeologlar tarafından yapıldı. 1961 yılından günümüze kadar devam eden kazılar her yıl Ağustos ayında başlıyor. Ekim ayının sonlarına kadar devam edecek olan kazıda şuana kadar Milattan önce 3 binli yıllara ait kerpiç saray, yine 3 bin 500’li yıllara ait bir tapınak ve binlerce mühür baskısı ile metal eserler bulundu. Arslantepe’de çıkarılan eserler, o dönemde Arslantepe’nin aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkez olduğunu da ortaya koyuyor.

1890’LI YILLARDA BAŞLADI

Arslantepe’nin bu coğrafyanın en önemli ve büyük höyüklerinden biri olduğunu ifade eden Malatya İl Kültür ve Turizm Müdür vekili Levent İskenderoğlu, ilk olarak 1890’lı yıllarda Fransız bir ekip tarafından bölgede sondaj kazılarının başlatıldığını ifade ederek, sonrasında 1932 yılında ise yine Fransız bir ekibin Arslentepe’de kazılara başladığını söyledi. 1.Dünya savaşı sürecinde kazıların durduğunu ve sonrasında 1961 yılına kadar kazıların yapılamadığını belirten İskenderoğlu, günümüze kadar İtalyan profesör Marcella Frangipane’nin başkanlığındaki heyetin kazılarının sürdüğünü belirtti.

YENİ MÜZE YAPILACAK

Malatya Arkeoloji Müzesi açılana kadar Arslantepe’de çıkarılan eserlerin Anadolu Medeniyetleri müzesinde sergilendiğini belirten İskenderoğlu, sonrasındaki eserlerin ise Malatya Arkeoloji Müzesinde sergilendiğini söyledi. Mevcut müzenin küçük kaldığını da sözlerine ekleyen İskenderoğlu, Malatya’ya yeni bir müze yapılması projesinin de Kültür ve Turizm Bakanlığının yatırım programında yer aldığını ifade etti.

HER YIL 3 BİNİN ÜZERİNDE TURİST

Açık bir hava müzesi olan Arslantepe’yi yaz dönemlerinde aylık 3 bine yakın turistin ziyaret ettiğini de belirten İskenderoğlu, devam eden kazı alanlarının da önümüzdeki dönem 750 metrekarelik kısmının üstünü kapatacaklarını ve ilgili projenin Bakanlığın ören yeri ihtiyaç programında yer aldığını söyledi. Hazırladıkları projenin Sivas Bölge Koruma Kurulundan onaylandığını da kaydeden İl Müdür Vekili İskenderoğlu, “Önümüzdeki sene yine DAP’ın desteği ile projeleri gerçekleştireceğiz” dedi. (İHA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.