TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi çeşmeler sahipsiz

Konak’ta bulunan Cumhuriyet Çeşmesi’nin plastik boya ile boyanarak tarihi dokusuna zarar verildiği gözlendi. Çeşmenin restorasyonu için defalarca görüşen Araştırmacı Abdülkadir Hazman herhangi bir sonuç alamadığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2018 07:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarihi çeşmeler sahipsiz

YUSUF ÇAĞIRTEKİN / ÖZEL HABER

İzmir’de kentin tarihini yansıtan önemli eserlerin birçoğu ne yazık ki kaderine terk edilmiş bir vaziyette olduğu gözleniyor. Bu kıymetli eserlerden bir tanesi de Konak’ta bulunan 1932 yılında insanların su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmış ünlü Cumhuriyet Çeşmesi. Geçtiğimiz yıllarda araştırmacı yazar Abdülkadir Hazman’ın gayretleriyle tescili yapılan bu önemli eser Konak Belediyesi Halit Bey İlkokulunun duvarına bitişik bir vaziyette bulunuyor. Halit Bey İlkokulu’nun boya ve badana yaparken plastik boya ile boyayarak çeşmenin tarihi dokusuna zarar verdiğini söyleyen Araştırmacı Yazar Abdülkadir Hazman, “Çeşmenin aslına uygun restorasyonunun yapılması konusunda belediye yetkilileri ile defalarca görüştüm, hatta bir yıl önce bir restorasyon uzmanı mimar arkadaşa rica ederek bu çeşmenin projesini çizmesini rica edip kendilerini belediye yetkilileri ile de görüştürdüm fakat şu ana kadar belediye yetkililerinden somut bir adım atıldığına şahit olmadım” dedi.

“TARİHİ DOKUYA ZARAR VERİLDİ”

Tarihi çeşmenin içler acısı durumda bulunan halini görmek için yola koyulduğumuz Abdülkadir Hazman ile birlikte çeşmenin başına geldiğimizde, çevredeki vatandaşların da bu önemli yapının kurtarılması gerektiği konusunda uyarılar aldık. Tarihi çeşmenin bulunduğu içler acısı durumdan oldukça dertli olan Abdülkadir Hazman şu ifadeleri kullanarak çeşmenin genel durumunu anlattı: “Cumhuriyet döneminde yapılmış olan bu çeşmemizin halen üstünde dikkatli baktığınızda 1932 tarihini görmektesiniz. Bu tarih çeşmemizin yapılış tarihidir. Yani çeşmemiz bir Cumhuriyet Çeşmesi’dir. Çeşmemizin yapıldığı tarihlere ait olan fotoğrafları elimizde mevcuttur. Biz bu çeşmenin tescillenip kent kültürüne ve tarihine kazandırılması için çalışırken ne yazı ki Konak Belediyesi Halit Bey İlkokulunun boya badana işlerini yaptırırken bu tarihi çeşmeyi de plastik boya ile boyayarak, çeşmeye oldukça zarar vermişlerdir. Çemenin aslına uygun restorasyonunun yapılması konusunda belediye yetkilileri ile defalarca görüştüm hatta bir yıl önce bir restorasyon uzmanı mimar arkadaşa rica ederek bu çeşmenin projesini çizmesini rica edip kendilerini belediye yetkilileri ile de görüştürdüm fakat şu ana kadar belediye yetkililerinden somut bir adım atıldığına şahit olmadım. Çeşmenin önünde ki çöp bidonlarını bile kaldırmamakta ısrar eden Konak Belediyesi yetkililerinden umudum kalmadı.”

“KADERİNE TERK EDİLDİ”

İzmir’in özellikle Konak ilçesinde yoğun bir şekilde bulunan tarihi çeşmelerin birkaç tanesi dışında neredeyse tamamı harap durumda olduğunu belirten Hazman, “Öyle ki neredeyse sosyal medyada her gün haber olan bu çeşmelere yetkililer ilgi göstermemektedir. Çok küçük bütçelerle ayağa kaldırılıp kent kültür ve tarihine kazandırılması mümkün olduğu halde hiçbir çaba gösterilmiyor. Hâlbuki bu gün artık suları akmasa da sokaklarımızı vazgeçilmez kültür, tarih ve sanat objeleri olarak kentimize kazandırıla bilinir. Bir zamanlar Değirmendağı’nın zirvesinde yaşayanların su ihtiyacını karşılayan Cumhuriyet Çeşmesi de bu vefasızlık ve ilgisizlikten nasibini almıştır. 1932 yılında Halit Bey İlkokulunun duvarında bulunan ve bir sanat eseri kadar çok güzel çeşme kaderine terk edilmiştir” ifadelerini kullanarak İzmir’de kent tarihini koruyacak herhangi bir çalışma yapılmamasından dolayı çok üzüldüğünü dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.