TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarımda solucan gübresi etkisi

Solucan gübresinin faydalarından söz eden İzmir TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mine Pakkaner, “Tarımda verimi arttırmasının yanı sıra toprağın da kalitesini artırır” açıklamasında bulundu

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2018 08:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarımda solucan gübresi etkisi

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Tarımda solucan gübresi kullanımı ile verim ve ürün kalitesinin artırılabileceğini söyleyen İzmir TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mine Pakkaner, “Tamamen organiktir. Organik tarım ve konvansiyonel tarım için uygundur. Gübre olmasının yanı sıra bir başka özelliği de iyileştiriciliğidir. Bir aktivatördür. Toprağı iyi hale getirir” diye konuştu. Tarımda uzun yıllar kimyasal gübre kullanılmasının sonucu ülke topraklarının büyük bir kısmının çorak hale geldiğini söyleyen Pakkaner, “Türkiye toprakları organik madde açısından çok eksik. Solucan gübresi, toprağın madde ihtiyacını karşılar. Tarımda bunu kullanırken, sadece verim artırıcı özelliğini dikkate alamayız. Son derece faydalı özellikleri vardır. Bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı dayanıklı olmasını sağlar” şeklinde konuştu.

ÜRETİMİN STANDARDİZE HALE GETİRİLMESİ GEREKİYOR

Solucan gübresi üretiminde bir takım sıkıntılar yaşandığını söyleyen Pakkaner, “Sosyal medya ve yazılı basında bunu görenler bir iksir sanıyor. Çiftçinin hemen alıp kullanacağını zannediyor. Bu sebeple hemen işe atılıyor. En basit evinin bodrumunda dahi bunu üretmeye çalışıyor. Herkes bir anda bunun üretimine girdi. Çoğu kişi bunun ne olduğunu dahi bilmiyor. Yasal bir boşluk var. Uzun bir süre devlet tarafından yapılmış çalışmalarda yoktu. Durum böyle olunca birçok kişi bu işe dahil oldu. Bu sebeple piyasada birçok irili ufaklı üretim yapan işletmeler türedi. Bunun iyi olanı da var olmayanı da. Ürettiğiniz gübrenin kalitesi; yaptığınız yetiştiricilikle alakalı. Düzgün ve standardize olmayan bir üretim; yanında sorunları da getirebiliyor. Dolayısıyla üretimin kontrol altına alınarak standardize edilmesi gerekiyor. Herkes birden pazara solucan gübresi sununca hem değeri düştü, hem de alıcı bulunamaz hale geldi” dedi.

SOLUCAN GÜBRESİNİN ÖZELLİKLERİ

– Granüller yapısı toprağın sütrüktürünü düzenleyip havalanmayı sağlarken su tutma kapasitesinin yüksekliği topraktaki su stresini minimize etmektedir.

– Yapısındaki çok sayıda bakteri verildiği topraktaki zararlı bakterilerle rekabet ederek onların zararlı etkilerini ortadan kaldırır, böylece bitkilerin hastalıklara karşı direncini artırır.

– Hava şartlarının olumsuz etkilerine (don, sıcaklık farkları vb.) karşı bitkiyi korur.

– Kesinlikle yabani ot tohumu içermez.

– Kaliteli, bol verimli ve raf ömrü uzun ürünler elde edilmesini sağlar.

– Yüzde 100 ekolojik ve non-toksiktir.

– Toprağın Ph’sını düsürtür, nem gibi özelliklerinin düzenlenmesini sağlar.

– Bilhassa kimyasallarla kirlenmiş, kuvvetini ve canlılığını yitirmiş, yorulmuş toprakların ıslahını sağlar.

– Asitli, kumlu toprakları düzenleyerek tarıma elverişli hale getirir.

– Kokusuzdur. Solucan gübresiyle yetiştirilmiş bitkilerde nitrat kalıntısı bulunmaz.

– Suyu, havayı ve toprağı kirletmez.

– Toprakta uzun süre kalır dolayısıyla bitkinin uzun süre besin ihtiyacını karşılar. Besin elementlerini bitkinin ihtiyacına göre tedricen bitkiye kazandırır. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.