TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarımsal kalkınmada önemli mesafe alındı  

Bornova Belediyesi, dünya literatüründe ismi “Bornova Misket Üzümü” olarak geçen üzüm ile lezzetiyle tüm Türkiye’de tanınan ‘Bornova Bamyası’na coğrafi işaret tescili almak için çalışmalara başlandı

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2018 07:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarımsal kalkınmada  önemli mesafe alındı   

Yerelde kalkınma hedefiyle tarımsal üretimi destekleyen projeleri bir bir hayata geçiren Bornova Belediyesi, dünya literatürüne giren ‘Bornova Misket Üzümü’ ile ‘Bornova Bamyası’nın coğrafi işaret tescilini almak için çalışmalara başladı. Bornova’nın önceden köy statüsünde olan 12 mahallesinde de çok önemli tarımsal üretimlerin yapıldığını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Fidan ve malzeme dağıtımından eğitimlere pek çok alanda tarımsal üretime ve çiftçilerimize destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” dedi. 2012 yılından bu yana her yıl 10 kilogram civarında ‘Bornova Bamyası’ tohumunu üretip dağıtan Bornova Belediyesi, Çamiçi Mahallesi’ndeki 5.5 dönümlük bağda misket üzümü yetiştiriyor. 2017 ve 2018 yıllarında üreticilere bin 500 adet aşılı ‘Bornova Misket Üzümü’ fidanı dağıtıldı. Bornova’nın tarımsal değerlerini koruyup geliştirmek için pek çok çalışma yapan Bornova Belediyesi, tescil işlemlerini tamamlamak için çalışmaları hızlandırdı.

ÇOK YÖNLÜ DESTEK

Bornova Belediyesi, tarımsal üretimi desteklemek için pek çok alanda çalışmalar yapıyor. Büyükpark’ta Tohum Takas Şenliği’nin ikincisini yaparak gelenekselleştirme kararı alan Bornova Belediyesi, İncirliova, Seferihisar ve Bafra’da düzenlenen tohum takas şenliklerinde ‘Bornova Bamyası’ tohumlarının dağıtılmasını sağladı. 2016 ve 2017 yıllarında kırsal mahallelerde Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden onaylı 2 bin 500 zeytin fidanı dağıtıldı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek arıcılık eğitimlerine katılanların sayısı 260’a çıkacak. Kayadibi Mahallesi’nde oluşturulan 22.5 dönümlük arılık, daha önce dikilen 300 meyve fidanına ek olarak bin fidan daha dikilerek bal ormanına dönüştürülecek. 2017 yılında tıbbi ve aromatik bitkiler ve aşılama – budama eğitimi verildi. Son üç yılda binden fazla meyve fidanı vatandaşlara dağıtıldı. Beşyol Mahallesi’nde üçüncüsü 2017 yılında düzenlenen Kiraz Festivali geleneksel hale geldi. Bornova Belediyesi çeşitli sosyal sorumluluk projeleri kapsamında fidan dikimi etkinliklerini de sık sık yaparak çevrenin yeşillendirilmesi konusunda vatandaşları teşvik ediyor. Bornova’nın önceden köy statüsünde olan 12 mahallesinde de çok önemli tarımsal üretimlerin yapıldığını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Fidan ve malzeme dağıtımından eğitimlere pek çok alanda tarımsal üretime ve çiftçilerimize destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Yerelde kalkınmayı sağlama hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun da en iyi yolu tarıma destek vermek. Bu doğrultuda çiftçilerimizin tarımsal üretimlerini arttırmaları ve daha kaliteli hale getirmeleri için projeler üretiyoruz” dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.