TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Taçsız Kral’ unutulmadı

Türk futbolunun ve Galatasaray’ın, centilmenliği ve beyefendiliğiyle gönüllerde taht kuran ‘Taçsız Kral’ lakaplı efsane futbolcu Metin Oktay, vefatının 26’ncı yılında İzmir’de adı verilen parkta anıldı

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2017 08:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Taçsız Kral’ unutulmadı

KENAN YEŞİL

İzmir’in yetiştirdiği en önemli sporculardan olan, 13 Eylül 1991'de Boğaziçi Köprüsü'nde geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Türk futbolunun ve Galatasaray'ın ‘Taçsız Kral’ lakaplı efsanesi Metin Oktay, vefatının 26. yıl dönümünde İzmir’de anıldı. Hatay’da bulunan Metin Oktay Parkı’nda, Metin Oktay Heykeli’nin önünde gerçekleşen anma törenine, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Türkiye Futbol Adamları Derneği(TÜRFAD) İzmir Şubesi Başkanı Bahri Vreskala, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği(TÜFAD) İzmir Şube Başkanı Şaban Acarbay, Damlacık Kulübü Başkanı Ahmet Naci, İzmirspor Kulübü Başkanı Mustafa Gürkan, Metin Oktay’ın manevi oğlu Rıfat Pala ile Göztepe, Altınordu, İzmirspor ve Damlacıkspor kulüplerinin altyapılarda oynayan minik sporcular yanı sıra Metin Oktay sevdalıları da katıldı.

“İZMİR’İN BİR DEĞERİ”

Anma töreninde konuşan Konak Belediye Başkanı Seme Pekdaş, “Ne mutlu ki Metin Oktay’ı birlikte anıyoruz. Metin Oktay’ı sadece futbolcu olarak değil, İzmir’in yetiştirdiği bir değer olarak seviyoruz. Onun anılarını anlatanlar onun manada iyi bir insan olduğunu söylüyorlar. Bizim değerlerimizi unutturmak istiyorlar. Bizi bir arada tutan değerlerdir halbuki. Değerleri genç nesillere aktarıyorsanız sağlam bir gelecek sizi bekliyor demektir. Bizi çocuklarımıza bu nedenle önem veriyoruz. Dayanışmayı ekip olmayı öğrenmelerini istiyoruz” dedi.

İTHAL FUTBOLCU

Türkiye’de inşaat üzerinden gelişme furyası başladığını belirten Pekdaş, “Saha yapalım ama boş alanlar yok. İnşaat yaparken, sosyal donatı alanları yapmak lüks olarak görülüyor. Şimdi bütün fabrikaları kapatılmış samanını bile dışarıdan ithal eden bir ülke olduk. Ekonomi böyleyse, siz futbolcuyu da dışarıdan ithal edersiniz. Tembel olan üretmeden tüketen bir toplum yaratılmak isteniyor. Bu ülkenin yeniden bir kalkınma hamlesine ihtiyacı var. Aziz Kocaoğlu yerelde kalkınma hamlesiyle köylerde büyük başarıya imza atıyor. Bu başarıyı iyi anlatmalıyız. Halkapınar’da boş bir alan vardı. Oraya futbol sahası yapıyoruz. İhalesini yaptık. Aydınlatmasını yapacağız. Futbol kulüplerinin antrenman yapmasını sağlayacağız. Gültepe’de kullanılmayan bir yer vardı. Orada kapalı spor salonu yapıyoruz. Gültepe’ye bir spor tesisi kazandırıyoruz. Gençlerimizin kendilerine güveni olan nesiller olarak yetişmeleri için yapıyoruz. Metin Oktay’ı anma vesilesiyle de olsa bir araya geldiğimiz için onu saygıyla, minnetle anıyorum” diye konuştu.

BEYEFENDİLİĞİYLE ÖN PLANDA

TÜRFAD İzmir Şubesi Başkanı Bahri Vreskala ise yaptığı konuşmada, Metin Oktay’ın futbolculuğunun yanı sıra, beyefendiliğiyle ön plana çıkan biri olduğunu ifade ederek, “Ondaki centilmenliği, milli ruhu bugüne kadar başkasında gördüğümü söyleyemem. Metin Oktay çok farklı biriydi. Galatasaraylı olduğu dönemde astronomik bir teklifle Fenerbahçe’ye gitmesini istediler. O da dedi ki ‘Ağabey bırak da sevenlerimiz bizi böyle bulsun’. Nişanlısı ‘Ya Galatasaray ya ben’ dedi. Metin Oktay ‘Galatasaray’ dedi” ifadelerini kullandı.

GÖNÜL İNSANI

TÜFAD İzmir Şube Başkanı Şaban Acarbay ise, Türkiye’de Metin Oktay’la ortak anısı olmayan çok az insan bulunduğunu belirterek, “Türkiye’de çok iyi bir İzmirliydi Metin Oktay. Metin Oktay’la 26 ay ortak anılarımız oldu, arkadaşı olarak, kardeşi olarak, beraber top koşturan biri olarak. Unutulmaz anılarımız vardı. O bir gönül insanıydı. Olağanüstü bir insandı. Damlacık günlerinden beri Hasan amcanın oğlu olduğunu, kral olurken, omuzlarda gezerken de bir gün olsun unutmadı. Metin Oktay böyle bir insandı. Burada bir logo eksik Metin ağabeyin kurucusu olduğu TÜRFAD logosunu belediye başkanımızdan rica ediyoruz. Metin ağabey anlatılmaz yaşanılması lazım. Ciltlerce kitap yazmışlar anlatamamışlar. Umudumuz çocuklarımızın kişilik bazında, ahlak bazında en azından bir metin Oktay olmalarıdır. Türk antrenörlüğü bugün altın çağını yaşamaktadır. Sevgili Lucescu’ya da mesaj gönderiyorum. Türk çocuklarını izleyemiyorum oynamıyorlar dedi. Burası Patagonya değil, burası Türkiye Cumhuriyeti. Sen buraya gelirken şartları bilmiyor muydun? Başarlı olacaksın, olmuyorsan gideceksin” dedi.

“METİN OKTAY’IN ÖĞRENCİLERİYİZ”

Damlacık Kulübü Başkanı Ahmet Naci ise, Metin Oktay’ı 26. ölüm yıldönümünde dualarla andıklarını belirterek, “İnşallah bize imkan verilirse, sahalar verilirse yabancı futbolcular değil Damlacıksporlular gibi, İzmirspor, Göztepeliler gibi takımların oyuncuları oynar. Biz saha istiyoruz. Biz söz verdik sözümü tutmaya devam edeceğiz alt yapılarımızı güçlendirdik. Kupalar kazanmaya devam edeceğiz. Biz Metin Oktay’ın öğrencileriyiz” şeklinde konuştu.

‘MANAN GÜZEL OLSUN’ DERDİ

Metin Oktay’ın manevi oğlu Rıfat Pala ise yaptığı konuşmada, Metin Oktay ile 30 sene beraber yaşadığını ifade ederek, “Bana hep iki şey söyledi. Bir, manan güzel olsun. İki, sen kuvvetli ol. Her büyüğün küçüğe söylemesi gereken şeyler bunlar. Bu heykel Metin Oktay’a benziyor mu? İnsanlar bakıyor, benzemiyor diyorlar. Ben bakıyorum, manaya bakıyorum. Benzemesi önemli değil, mana önemli. Heykeller yıkılıyor. Mana yok onlarda çünkü” ifadelerini kullandı.

TAÇSIZ KRAL METİN OKTAY KİMDİR?

Metin Oktay, 2 Şubat 1936'da İzmir'in Karşıyaka ilçesinde dünyaya gelen futbolcu ve teknik direktördür. Eğitim hayatını tamamladıktan sonra futbol kariyerine Damlacıkspor'da başladı. 1953-1954'te Mensucat'ın altyapısında oynamaya başlayan Metin Oktay, 1954-1955'te İzmirspor'a transfer oldu ve profesyonel futbol kariyerine adım attı.

İzmirspor'da oynadığı tek sezonda İzmir Profesyonel Ligi şampiyonluğu ve gol krallığı yaşadı. 1955'te İstanbul'un köklü takımlarından olan Galatasaray ile anlaştı ve ligde attığı gollerle üç sezon üst üste gol kralı oldu.

1959'da kurulan Milli Lig'de de gollerinde devam ederek burada da gol kralı oldu ve 1961'de İtalya'nın Palermo takımına transfer oldu. 1 sezona yakın bir süre Palermo forması giyen Metin Oktay, yeniden Galatasaray'a döndü.

Döndüğü sezonda üç lig, dört Türkiye Kupası ve iki Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu yaşadı ve üç gol krallığı daha elde etti.

1962-1963'te Türkiye Süper Ligi tarihinde 38 golle en çok gol atan oyuncu oldu ancak bu rekoru 1987-1988'de Tanju Çolak tarafından 39 golle kırıldı. Milli takım formasını 36 kez giydi ve 19 gol atmayı başardı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.