TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tatilde çocuğunuzu spora yönlendirin

Sömestr tatilinin yaklaşması ile ebeveynlere çocuklarını fiziksel aktivitelere yönlendirmeleri yönünde tavsiyede bulunan Uzm.Dr. Onur Oral, “Sömestr tatilleri hareket eğitimleri için en uygun zamandır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2018 07:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tatilde çocuğunuzu spora yönlendirin

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Sömestr tatili yaklaşıyor. Bununla birlikte ebeveyn ve çocuklarda bir hareketlilik şimdiden baş göstermeye başladı. Akla ilk gelen soru sömestr tatili çocuklar aşısından nasıl değerlendirilmeli? Bu sorunun yanıtını veren Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, “Özellikle çocukların yarım yılda ağır ders yükü altında yaşadıkları zorluklar ve beyinsel performans yüklemeleri bu dönemde dinlendirilerek toparlandırılmalı. İlkokul, ortaokulda eğitim gören çocuklar oyun çağındadır. Bu sebeple fiziksel aktivite ile zaman geçirmeleri sağlık adına uygun bir adımdır” dedi.

EKRAN BAŞI YERİNE SOKAK

Sömestr tatilinin çocuklar tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Uzm.Dr. Onur Oral, “Özellikle çocukların yarım yılda ağır ders yükü altında yaşadıkları zorluklar ve beyinsel performans yüklemeleri bu dönemde dinlendirilerek toparlandırılmalı. Bu süreçte çocuklar maalesef zamanlarını geçirmek için ilk tercihleri ekran başı veya cep telefonlarından yana olmaktadır. Bu durum sömestr tatili, genel zaman planlanması ve sağlık çok uygun bir durum değil. İlkokul, ortaokulda eğitim gören çocuklar oyun çağındadır. Bu sebeple fiziksel aktivite ile zaman geçirmeleri sağlık adına uygun bir adımdır. Masa başında ve ekran karşısında geçirilen zaman çocuğun oyun talebini karşılayamaz. Oyun dediğinizde ilk akla gelen fiziksel aktivite olmalıdır. Mahallesi arasında oynanan oyunlarla birlikte kulüplerle birlikte yapılan fiziksel aktivitelerde bu grubun içerisine dahildir. Çocuklarda asıl verilmesi gereken eğitim, branştan önce hareket eğitimidir. Hareket eğitimi; çocuğun beyinsel ve kassal performansını artırarak kontrol yeteneğine katkıda bulunur. Hem psikolojik hem de fiziksel gelişimi destekler” dedi.

HAREKET EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

Dengeli beslenme ile alınan gıdaların vücutta kullanılabilmesi için fizik aktivitenin şart olduğunun altını çizen Uzm.Dr. Oral, “Bu anlamda çocuğun hareket eğitimi alabileceği kulüpler, kuruluşlar aile tarafından tespit edilmeli ve çocuk oraya yönlendirilmelidir. Çocuğun, sömestr ve sonrasında spor faaliyetlerini sürdürmesi yeni bir branşa kazandırılması konusunda bir ipucu olabilir. Hareket eğitimi Avrupa’da spor altyapısının temelini teşkil eder. Çocuk, branştan önce hareket eğitimi denen yöntemle sıçrama, atlama, koşma gibi toplu oyunlar ve çeşitli sporlarda kullanacağı beyinsel ve kassal fonksiyonları kazanır. Hareket eğitimi, aslında bir futbolun, basketbolun veya herhangi spor dalının eğitimi değildir. Tüm sportif branşlara çocuğun beyin, kas fonksiyonunu kazandıracağı bir altyapı çalışmasıdır. Çocuk, oyun havasında bir çalışma gerçekleştirirken, antrenörü tarafından hangi sporlara dönük başarılı olabileceği kestirilebilir. Daha sonra hoca bunu anne ve baba ile paylaşarak, çocuğu branşa yönlendirilebilir. Hareket eğitimi sayesinde başlayacağı branşa bilinçli olarak başlar. Branşta mutlu olmasını ve yükselmesini sağlar. Bu bağlamda sömestr tatilleri hareket eğitimleri için en uygun zamandır” dedi.

KASSAL VE BEYİNSEL GELİŞİM

Son olarak çocuk obezitesine dikkat çeken Uzm.Dr. Oral, “Bir salgın hastalıktır. Spor ile çocuğun hayatında obezite riski uzaklaştırılabilir. Kalorili gıdalarla beslenen ve vaktini ekran başında geçiren çocukların her geçen ay obezite çizgisine daha yakın seyrettikleri tespit edilmiştir. Bunun engellemesinde çocuğun evden dışarı çıkması yani sportif aktivitelere katılması zamanını bu biçimde geçirmesi esas alınmalıdır. Alınan kalorilerde, spor ile birlikte vücutta doğru bir biçimde kullanılarak, kassal ve beyinsel gelişime katkı sunar” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.